Numărul posturilor desfiinţate în sectorul financiar mondial, la maximul ultimilor patru ani

Numărul locurilor de muncă pe cale să fie desfiinţate în ianuarie de companiile de servicii financiare la nivel mondial este cel mai mare după măsurile de restructurare luate la începutul lui 2009, în condiţiile în care Europa încearcă să iasă din criza datoriilor.
Economica.net - vin, 25 ian. 2013, 15:02
Numărul posturilor desfiinţate în sectorul financiar mondial, la maximul ultimilor patru ani

Un alt motiv al restructurării forţei de muncă din sectorul financiar este reprezentat de regulile mai stricte impuse de autorităţile de reglementare în privinţa capitalului.

În ultimele trei săptămâni a fost anunţată desfiinţarea a 16.040 de posturi, puţin sub nivelul de 16.389 din ianuarie 2009, după ce Lehman Brothers s-a prăbuşit, potrivit datelor Bloomberg.

Bancherii şi analiştii anticipează ca aceste măsuri să se intensifice în următoarele luni, chiar dacă acţiunile companiilor financiare s-au apreciat cu 26% anul trecut.

„Intrăm într-o fază de restructurare radicală. Dacă porneşti de la scenariul că modelul bancar universal a dispărut, atunci trebuie să mergi pe calea restructurării, însoţită de reducerea numărului de posturi. Suntem la jumătatea drumului”, a declarat Chris Harvey, director pentru servicii financiare la nivel global la compania Deloitte, prezent la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Companii europene precum Barclays şi UBS elimină locuri de muncă în ritm mai rapid decât majoritatea bancilor americane, din cauza crizei europene a datoriilor.

Europa suferă din cauza problemelor economice din zona euro, reglementarea mai strictă a beneficiilor bancherilor şi a presiunilor autorităţilor de reglementare pentru restrângerea operaţiunilor companiilor financiare.

Commerzbank, a doua mare bancă germană, intenţionează să desfiinţeze 4.000-6.000 de locuri de muncă în următorii patru ani, pentru îndeplinirea ţintelor de profit.

HSBC, cea mai mare bancă europeană, aplică un plan anunţat în 2011, privind desfiinţarea a 30.000 de locuri de muncă, care ar trebui să fie finalizat până la sfârşitul acestui an.

„Băncile sunt încă prea mari pentru mediul economic actual, iar reducerea costurilor este prioritatea tuturor directorilor”, a declarat Jason Kennedy, director la firma de recrutare Kennedy Group din Londra.

Banca elveţiană UBS a anunţat în octombrie că restrânge operaţiunile de trading şi va desfiinţa 10.000 de posturi pentru o profitabilitate mai mare.

În Statele Unite, Morgan Stanley elimină 1.700 de locuri de muncă la divizia de investment banking şi din personalul auxiliar, după ce în 2012 a renunţat la circa 4.500 de angajaţi.

American Express a anunţat în ianuarie că va desfiinţa 5.400 de posturi în acest an, în special în domeniul serviciilor de călătorie.

Te-ar mai putea interesa și
(P) Cea mai modernă şcoală din sudul Capitalei, International Premium School of Bucharest, te invită la Ziua Porților Deschise
(P) Cea mai modernă şcoală din sudul Capitalei, International Premium School of Bucharest, te invită la Ziua Porților ...
În perioada 3 februarie -  26 mai 2023, în fiecare vineri de la 10:00 la 16:00, International Premium School of Bucharest te invită la Ziua Porților Deschise. ...
Fondul din care e finanţată sănătatea a avut deficit de 3,3 miliarde de lei în primele 11 luni din 2022, cel puţin dublu faţă de cel din 2021
Fondul din care e finanţată sănătatea a avut deficit de 3,3 miliarde de lei în primele 11 luni din 2022, cel puţin ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor ...
Valentin Ștefan, Poșta Română: Vrem să intrăm pe piața cărților tipărite. Avem deja un precontract semnat
Valentin Ștefan, Poșta Română: Vrem să intrăm pe piața cărților tipărite. Avem deja un precontract semnat
Poșta Română a semnat un pre-contract pentru tipărirea de cărți pentru o editură de la noi, ne-a spus Valentin Ștefan, ...
Magistrala 5 de metrou: Secțiunea Eroilor – Iancului ar putea fi scoasă la licitație pentru execuție anul viitor
Magistrala 5 de metrou: Secțiunea Eroilor – Iancului ar putea fi scoasă la licitație pentru execuție anul viitor
Lansarea licitației pentru execuția lucrărilor de structură la secțiunea Eroilor - Piața Iancului din Magistrala 5 ...