Numărul românilor cu program part-time, disponibili să muncească mai mult a crescut, în 2013

Economica.net
23 04. 2014
bugetari_577889_10464700

Această categorie de persoane a reprezentat 2,5% din populaţia activă, 2,7% din populaţia ocupată şi peste un sfert (27,1%) din numărul total al persoanelor care lucrau cu program de lucru parţial. La nivelul UE28, 4,1% dintre persoanele active erau subocupate în anul 2013. Cele mai mari ponderi ale persoanelor subocupate în rândul populaţiei active s-au înregistrat în Irlanda şi Spania (ambele cu 6,8%), Marea Britanie (6,0%) şi Cipru (6,2%), iar cele mai mici în Republica Cehă (0,7%) şi Bulgaria (1,0%).

Din rândul populaţiei inactive în vârstă de 15-74 ani (6.656.000 persoane), 448.000 persoane făceau parte din forţa de muncă potenţială adiţională (în scădere cu 15.000 faţă de anul precedent). Dintre acestea: 445.000 erau disponibile să înceapă lucrul, dar nu căutau un loc de muncă. În anul 2013, această categorie de persoane a reprezentat echivalentul a 4,5% din populaţia activă. La nivelul UE28, persoanele disponibile să lucreze care nu căutau un loc de muncă reprezentau echivalenul a 3,8% din populaţia activă, între statele membre valoarea indicatorului variind între 0,9% în Lituania şi 12,1% în Italia.

De asemenea, potrivit INS, doar un număr nesemnificativ de persoane care făceau parte din forţa de muncă potenţială adiţională deşi căutau un loc de muncă, nu erau disponibile să înceapă lucrul. La nivelul UE28, această categorie de persoane reprezenta echivalentul a 0,9% din populaţia activă.

INS precizează că persoanele subocupate sunt persoane care lucrează cu program parţial care doresc şi sunt disponibile să lucreze mai multe ore decât în prezent.

Potrivit normelor metodologice, şomerii – conform definiţiei internaţionale (BIM) – sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care îndeplinesc simultan următoarele trei condiţii: nu au un loc de muncă; sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni; s-au aflat în căutare activă a unui loc de muncă, oricând în decursul ultimelor patru săptămâni.

Populaţia inactivă din punct de vedere economic cuprinde, în accepţiunea anchetei, toate persoanele care n-au lucrat nici cel puţin o oră şi nici nu erau şomeri în perioada de referinţă, aflându-se în una din următoarele situaţii: elevi sau studenţi; pensionari (de toate categoriile); casnice (care desfăşoară numai activităţi casnice în gospodărie); persoane întreţinute de alte persoane ori de stat sau care se întreţin din alte venituri (chirii, dobânzi, rente etc.).

Persoanele care căutau un loc de muncă, dar nu erau disponibile să înceapă lucrul sunt persoane în vârstă de 15-74 ani, nici ocupate nici în şomaj (persoane inactive) care au căutat un loc de muncă în cele 4 săptămâni precedente interviului, dar nu sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele 2 săptămâni. În această categorie sunt incluse: persoanele care în cele 4 săptămâni precedente interviului, au căutat activ un loc de muncă dar nu sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele 2 săptămâni, persoanele care au găsit un loc de muncă la care vor începe activitatea în mai puţin de 3 luni, dar nu sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni; persoanele care au găsit un loc de muncă la care vor începe activitatea peste 3 luni sau mai mult; persoanele care au căutat un loc de muncă, utilizând exlusiv metode pasive, în cele 4 săptămâni precedente interviului, chiar dacă sunt disponibile să înceapă lucrul.

Persoanele care erau disponibile să înceapă lucrul, dar nu căutau un loc de muncă sunt persoane în vârstă de 15-74 ani, nici ocupate nici în şomaj (persoane inactive) care doresc să lucreze, sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni, dar nu au căutat un loc de muncă în cele 4 săptămâni precedente interviului.

Forţa de muncă potenţială adiţională reprezintă suma celor două categorii: ‘persoane inactive care caută un loc de muncă, dar nu sunt disponibile să înceapă lucrul’ şi ‘persoane inactive care nu caută un loc de muncă, dar sunt disponibile să înceapă lucrul’.