O anchetă în Elveţia a confirmat existenţa contului nedeclarat al lui Cahuzac – presă

O anchetă judiciară efectuată în Elveţia a permis să se stabilească existenţa contului nedeclarat deţinut de Jérôme Cahuzac, în urma unor percheziţii la sediile băncilor UBS şi Reyl et Cie, scrie cotidianul elveţian Le Temps în ediţia de miercuri, relatează AFP.
Economica.net - mie, 03 apr. 2013, 11:08
O anchetă în Elveţia a confirmat existenţa contului nedeclarat al lui Cahuzac - presă

Acesta este rezultatul acestor investigaţii, la care au avut acces avocaţii lui Cahuzac, lucru ce explică schimbarea de poziţie şi mărturisirile acestuia, scrie Le Temps. Informaţii nu au fost transmise, încă, justiţiei franceze, a precizat un procuror din Geneva pentru ziar.

Fostul ministru francez pentru Buget Jérôme Cahuzac, inculpat pentru spălare de bani şi fraudă fiscală, a recunoscut marţi că a minţit autorităţi de la cel mai înalt nivel al statului, antrenând Guvernul preşedintelui socialist François Hollande într-un scandal şi declanşând o adevărată furtună politică.

Cahuzac, acuzat în urma unor informaţii de presă că deţine un cont nedeclarat în străinătate, a susţinut anterior că este nevinovat. El a demisionat din funcţie la 19 martie, după ce parchetul a anunţat lansarea unei proceduri judiciare vizând cazul său.

Ministerul Public din Geneva a fost sesizat pe 12 martie, printr-o cerere de cooperare internaţională în domeniul penal ce i-a fost adresată de către Parchetul din Paris. O percheziţie a fost efectuată, la o dată neprecizată de cotidian, la banca UBS şi banca privată Reyl et Cie, cunoscută pe piaţa geneveză pentru o clientelă fără rezidenţă în Elveţia. „Am găsit ceea ce căutam”, a declarat pentru Le Temps procurorul Jean-Bernard Schmid.

„Băncile au coperat, ele nu sunt incriminate, deoarece, până la urmă, ele nu au făcut nimic condamnabil penal. Ele au răspuns pur şi simplu cererilor noastre, iar noi am găsit ceea ce căutam”, a spus el.

Procurorul a refuzat să ofere detalii, trimiţând la informaţii din presa franceză. Potrivit publicaţiei satirice Le Canard enchaîné, fostul ministru a deschis acest cont la UBS, în Geneva, la începutul anilor ’90. Contul a fost închis la sfârşitul anului 2000, iar banii au fost transferaţi la Reyl et Cie, cu sediul tot la Geneva. În 2010, contul a fost închis, iar banii transferaţi către sucursala din Singapore a băncii.

„În măsura în care legislaţia elveţiană în materie de cooperare impune informarea persoanei vizate, avocatul domnului Cahuzac a avut acces la dosar. Deci, el a fost informat în legătură cu ceea ce am găsit şi a tras, evident, consecinţele. Noi nu am transmis, totuşi, până în prezent, nicio informare către autorităţile judiciare franceze şi nici nu am lansat o procedură penală în Elveţia”, a declarat procurorul din Geneva pentru Le Temps.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
CNAIR a transmis astăzi la ANAP documentația necesară lansării procedurii de achiziție publică pentru Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin), în lungime de 19,3 km, a anunțat ministrul......
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă ...
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Fostul deputat Viorel Hrebenciuc a pierdut definitiv, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul cu Agenţia Naţională ...
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Președintele ANRE, George Niculescu, afirmă că obligația montării unui contor suplimentar la prosumatori, proces care ...