O aplicaţie care face cât 1.000 de taxe. Controlaţi, controlaţi, controlaţi

11 03. 2016

De-acum oricine se ocupă cu controlul în ţara asta, de la Curtea de conturi, la presă şi la părinţii care au copii la şcoală sau la grădiniţă, poate vedea lunar starea cheltuielilor instituţiilor publice de toate mărimile. La fel cum oricine se ocupă cu „controlale” politice poate vedea cât şi cum e finanţată din bani publici o entitate sau alta.

Pe cale de consecinţă, tot personalul bugetar va avea mai multă grijă şi cu ce cheltuie, şi cu ce dă spre cheltuit. Este prima iniţiativă reală a statului român în sensul creşterii transparenţei în administraţia publică, după SEAP. O treabă, care dacă nu e făcută „cu creionul”, aşa cum se obişnuieşte să se facă bugetele publice în România, poate asana banul statului mai bine decât 1.000 de taxe, puse, scoase sau modificate.

Lansat azi de doamna ministru Anca Dragu, care merită felicitările de rigoare, acest sistem de raportare îşi are originile în toamna lui 2013, când Victor Ponta dădea o Ordonanţă de Urgenţă pentru începerea lui.

Potrivit acelei OUG, la 30 iunie 2015 era obligatoriu ca sistemul să fie utilizat de toate entităţile. Atunci, ori cineva n-a respecta legea, ori raportările există de atunci, dar nu sunt publicate în sistemul văzut de public, de vreme ce execuţiile bugetare ale unităţilor se văd doar cu ianuarie 2016.

Trecând peste acest mic amănunt, următorul pas pe care ar fi bine să-l facă guvernul cu acest sistem ar fi publicarea execuţiilor bugetare ale companiilor finanţate din bani publici.

Ţineţi cont, că raportarea se face lunar, iar cine n-o face, n-o face la timp sau o face fraudulos, plăteşte. Este o chestiune cât se poate de serioasă.

Aşadar, lista transparenţei e astăzi incompletă, dar corespunde, după mine, cu intrarea într-o nouă lume. Mai bună.

Căutare plăcută: http://www.transparenta-bugetara.gov.ro/transparenta-bugetara/index.htm