O comisie a Senatului brazilian a cerut inculparea președintelui Jair Bolsonaro pentru crime împotriva umanității

O comisie de anchetă parlamentară (CPI) a Senatului brazilian a cerut miercuri inculparea preşedintelui Jair Bolsonaro pentru zece infracţiuni "intenţionate" în timpul pandemiei de COVID-19, printre care şi cea de "crime împotriva umanităţii", relatează AFP, citată de Agerpres.
AGERPRES - mie, 20 oct. 2021, 18:45
O comisie a Senatului brazilian a cerut inculparea președintelui Jair Bolsonaro pentru crime împotriva umanității

Raportul CPI privind gestionarea pandemiei care s-a soldat cu peste 600.000 de morţi în Brazilia a fost făcut public de marile media în momentul în care raportorul se pregătea să dea citire documentului foarte aşteptat.

„La finalul a şase luni de lucrări intense, această Comisie parlamentară a adunat probe care arată că guvernul federal (…) a acţionat cu lentoare în lupta împotriva pandemiei de coronavirus, expunând deliberat populaţia unui risc real de infectare în masă”, se menţionează în documentul de aproape 1.200 de pagini.

Formată din senatori de diverse orientări politice, CPI a dat un verdict devastator pentru şeful statului, cerând inculparea sa pentru „şarlatanism” sau „proastă administrare”.

CPI – calificat de Bolsonaro drept „mascaradă” – a fost teatrul unor audieri agitate, cu mărturii emoţionante şi dezvăluiri zguduitoare privind experimente pe „cobai umani” cu remedii ineficiente.

Pentru senatori, infracţiunile citate în raport sunt „intenţionate”, guvernul Bolsonaro decizând în mod deliberat să nu ia măsurile necesare pentru limitarea circulaţiei virusului.

Acuzaţii foarte grave, care vor avea o semnificaţie mai degrabă simbolică pentru moment, preşedintele de extremă dreapta beneficiind de suficientă susţinere în Parlament pentru a evita declanşarea unei proceduri de destituire. La fel, procurorul general Augusto Aras, un aliat al lui Bolsonaro, poate bloca orice inculpare.

CPI a cerut, de asemenea, inculparea a patru miniştri şi doi foşti miniştri. Cei trei fii mai mari ai preşedintelui au fost de asemenea vizaţi de CPI, pentru „incitare la infracţiuni” prin intermediul difuzării de informaţii false.

„Acest raport este un instrument de răzbunare împotriva lui Bolsonaro şi a familiei sale; este evident că nici fraţii mei, nici eu, şi preşedintele chiar mai puţin nu am comis nici cea mai mică infracţiune”, a declarat senatorul Flavio Bolsonaro, cu puţin înainte de prezentarea textului.

CPI nu poate angaja ea însăşi urmărirea penală, dar informaţiile sale ar putea avea un impact politic considerabil, în condiţiile în care sondajele îl dau deja pierzător pe Jair Bolsonaro în faţa fostului preşedinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva cu un an înainte de alegerile prezidenţiale.

Raportul va fi trimis Parchetului, singurul competent să declare culpabile persoanele incriminate de CPI. În cazul lui Jair Bolsonaro specialiştii consideră că inculparea este puţin probabilă, întrucât este de resortul procurorului general.

CPI a anchetat şi asupra responsabilităţii guvernului în grava penurie de oxigen care a provocat moartea a zeci de pacienţi la Manaus, asupra discursului anti-izolare al lui Bolsonaro şi a negării de către acesta a gravităţii COVID-19, caracterizată drept „o simplă gripă”.

Guvernul este de asemenea criticat pentru întârzieri şi suspiciuni de corupţie în achiziţia de vaccinuri.

Comisia s-a aplecat şi asupra relaţiilor între guvern şi fondurile de asigurări medicale private, acuzate că promovează „tratamentul precoce” cu hidroxiclorochină, a cărei ineficienţă a fost dovedită ştiinţific, notează AFP.

Unul dintre acestea, Prevent Senior, este suspectat că a derulat fără ştiinţa pacienţilor săi experimente cu acest tip de tratament şi că a făcut presiuni asupra medicilor pentru a-l prescrie unor „cobai umani”.

Te-ar mai putea interesa și
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Municipiului Galați și operatorul regional Apă Canal S.A. au au început lucrările pentru modernizarea stației de pompare „Turnul de Apă”, grație unui proiect amplu care se......
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Aqua Bilbor de către Prime Capital Invest și grupul din care fac parte Agro-Chirnogi și Maria Trading
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Aqua Bilbor de către Prime Capital Invest și grupul din care fac parte Agro-Chirnogi ...
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Prime Capital Invest S.R.L. și grupul din care fac parte Agro-Chirnogi ...
Consiliul de Administrație al Electrica a aprobat planul de investiții al companiei. Subsidiarei DEER i-au fost alocați 878 de milioane de lei
Consiliul de Administrație al Electrica a aprobat planul de investiții al companiei. Subsidiarei DEER i-au fost alocați ...
Consiliul de Administrație al Grupului Electrica a aprobat valoarea consolidată a planul de investiții (CAPEX) pentru ...
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru refugiații din Ucraina
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru ...
Guvernul a prelungit cu trei luni, până la data de 30 iunie 2024, prin ordonanţă de urgenţă, perioada până la care ...