O companie americană negociază achiziția rafinăriei Lukoil din Italia, pentru aproape 1,5 mld. euro

Grupul rus Lukoil și fondul american de investiții Crossbridge sunt aproape să ajungă la o înțelegere pentru vânzarea rafinăriei Lukoil din Sicilia, Italia, au declarat trei surse apropiate situației, pentru Reuters.
Mihai Nicuţ - vin, 09 dec. 2022, 08:09
O companie americană negociază achiziția rafinăriei Lukoil din Italia, pentru aproape 1,5 mld. euro

Acordul dintre Lukoil și Crossbridge, care este susținut de traderul elvețian de mărfuri Vitol, s-ar putea ridica la aproape 1,5 miliarde de euro, au spus două dintre surse, avertizând însă că termenii finali ai tranzacției s-ar putea schimba.

Rafinăria ISAB, deținută de Lukoil din Sicilia, rafinează o cincime din țițeiul Italiei și angajează direct aproximativ 1.000 de oameni într-o zonă mai puțin dezvoltată din punct de vedere economic.

Rafinăria, care s-a bazat în principal pe țiței rusesc în ultimele luni, nu poate acum să-și preia materia primă, după ce, la 5 decembrie, a intrat în vigoare embargoul Uniunii Europene.

Săptămâna trecută, Roma a stabilit o schemă pentru a prelua administarea companiei, cu scopul de a proteja locurile de muncă și de a asigura și pe viitor funcționaee rafinăriei afectate de embargo, ca să asigure necesaru pieței.

Posibilitatea ca rafinăria să ajungă sub tutela statului a accelerat negocierile dintre Lukoil și Crossbridge, a spus una dintre surse.

Potrivit unei a patra surse, veniturile rafinăriei sunt estimate să se tripleze în acest an, depășind 10 miliarde de euro, pe fondul prețurilor mai mari la motorină și benzină.

Orice acord de vânzare a companiei va fi supus controlului guvernamental în temeiul așa-numitei reguli a “puterii de aur”, care dă Romei posibilitatea de a bloca tranzacția, în cazul în care consideră că dăunează locurilor de muncă sau producției strategice din țară.

Crossbridge și Vitol au refuzat să comenteze. Lukoil nu a fost disponibil imediat pentru a comenta, iar ministerul industriei din Italia nu a răspuns la solicitarea Reuters

ISAB ste cea mai mare rafinărie din Italia și una dintre cele mai mari din Europa, și a treia pe care grupul Lukoil o deține în Europa (în afara Rusiei), alături e de cele din Bulgaria și România.

Te-ar mai putea interesa și
Locuitorii din Brașov și din alte șase localități își vor putea plăti la ghișeele Poștei Române impozitele și taxele locale
Locuitorii din Brașov și din alte șase localități își vor putea plăti la ghișeele Poștei Române impozitele și ...
Cetăţenii din municipiul Braşov, dar şi cei din Săcele, Tărlungeni, Cristian, Sânpetru, Hărman şi Ghimbav, pot achita la oficiile poştale din aceste localităţi taxele şi impozitele......
„CFR”-ul kazah vrea să-și extindă operațiunile pe ruta Constanța – Budapesta
„CFR”-ul kazah vrea să-și extindă operațiunile pe ruta Constanța – Budapesta
Compania kazahă de căi ferate Kazahstan Temir Zholy (KTZ) a purtat negocieri cu CFR Marfă din România la Astana, transmite ...
Statele UE vor asigura până la 60% din finanțarea de 50 de miliarde de dolari promisă de G7 Ucrainei
Statele UE vor asigura până la 60% din finanțarea de 50 de miliarde de dolari promisă de G7 Ucrainei
Statele Uniunii Europene vor contribui cu până la 60% din împrumutul de 50 de miliarde de dolari pe care ţările din ...
Mirela Medelean, director general adjunct în BRD, părăsește începând de astăzi compania. Mandatul unui alt director adjunct va înceta pe 31 august
Mirela Medelean, director general adjunct în BRD, părăsește începând de astăzi compania. Mandatul unui alt director ...
BRD – Groupe Societe Generale a anunțat astăzi investitorii de la Bursa de Valori București că doi dintre directorii ...