Cel mai mare fermier din Marea Britanie vrea să cumpere mii de hectare de teren în România

13 03. 2013
agricultura_recolta_cereale_500x354_06806700

Cele două companii au înfiinţat un joint-venture prin care vor fi derulate mai multe proiecte, fiecare dintre ele cu valori cuprinse între 14 şi 20 milioane de euro. Prima investiţie, de 14 milioane de euro, cu un profit de 18,7%, vizează cumpărarea a 4.450 de hectare la un preţ de 2.700 de euro/ha sau mai puţin, şi prevede îmbunătăţirea sistemului de irigare şi depozitare. Peste opt ani, după ce investitorul va vrea să facă un exit, valoarea unui hectar va ajunge la de 9.500 de euro/ha.

„Credem că România oferă trei factori convingători care fac un teren să fie atractiv: volum pentru creşterea valorii, capacitatea de a cumpăra terenuri cu suprafeţe mari şi calitatea solului”, a declarat James Townshend, CEO al grupului Velcourt.

Acesta mai spune că a văzut profit de două cifre în România, atât din operaţiunile agricole, cât şi din creşterea preţurilor la terenuri. „Vom avea profit din două direcţii. Vom intensifica productivitatea şi vom reduce costurile. Există potenţial pnetru operaţiuni agricole foarte profitabile pe terenuri cu o bună calitate a solului”, a mai declarat acesta pentru publicaţia britanică The Telegraph.

Preţurile la terenurile agricole vor creşte

Britanicul mai spune că valoarea unui teren va creşte în timp dacă uneşte terenuri mici într-o suprafaţă mai mare, cu sistem de irigaţie potrivit şi spaţii de depozitare a recoltei. Townshend crede că peste şase sau şapte ani, valoarea terenurilor agricole din România ar putea creşte de la 2.700 de euro/ha, cât este în prezent, la media din Polonia, de 6.500 – 7.000 de euro/ha.

Velcourt este compania cu cele mai multe ferme de lapte pe care le are în administrare, care numără 10 întreprinderi cu un efectiv de 5.000 de vaci. În România, compania se va concentra pe terenul arabil, în special pentru cel pe care se poate cultiva porumb, grâu, floarea-soarelui şi rapiţă.

„Cererea pentru investiţii agricole nu este la nivelul din 2008, dar mergem în aceea direcţie”, mai spune Townshend, menţionând că există un număr de vehicule care au în vizor investiţiile în acest segment.