1EUR = 4.8288 RON | Bucureşti 17 º

Companii

O companie din România a creat un prototip de robot autonom de dezinfecție. Este similar cu cel folosit de Matei Balș

O companie din România a dezvoltat un prototip funcțional de robot autonom de dezinfecție. Acesta dezinfectează cu ajutorul radiatie UV-C și nu necesită contactul uman. Este similar cu aparatul din Danemarca folosit acum de spitalul Matei Balș din Capitală. 

25 mar, 2020 | ECONOMICA.net

Modulab, o companie din domeniul prototipării și inovației tehnologice creată în urmă cu zece ani de frații Paul și Andrei Popescu a dezvoltat un prototip funcțional de robot autonom de dezinfecție fără contact cu ajutorul radiatie UV-C. Aparatul este similar cu cel folosit de spitalul Matei Balș din capitală, achiziționat din Danemarca, iar prototiparea accelerată a fost posibilă prin adaptarea unei platforme robotice autonome de trasport pentru depozite iteligente, dezvoltată anterior de Modulab. 

"Din câte știm, un astfel de robot este produs în acest moment doar de către o companie di danemarca la prețul de 60.000 de euro, noi suntem gata să îl producem la o treime din acest pret. În acest momet avem un prototip fucțioal, testat. Dacă există cerere și investitori interesați, suntem pregătiți să îl producem" – Paul Popescu, fondator Modulab.

"Am transformat ultimul nostru robot, TUG - platforma robotică autonomă de transport pentru depozite inteligente, în primul robot de dezinfecție și sterilizare produs în România", anunță compania pe pagina sa.

Robotul inteligent creat de Modulab  poate evita obstacole fixe sau mobile și poate naviga orice suprafață complet autonom sau operat de la distață. Este dotat cu tuburi fluorescente UV-C cu flux ridicat și poate distruge orice virusuri, bacterii și fungi prin acțiunea radiațiilor ultraviolete asupra AND-ului și ARN-ului. 

La începutul anului 2019, Modulab a dezvoltat o platformă care se deplasează în mod autonom, evitând obstacolele fixe și mobile. Aceasta poate avea multiple aplicații, de la scanarea prețurilor în magazin, transportul bagajelor în aeroporturi, ghidarea oamenilor într-un muzeu, colectarea de date despre suprafețele pe care se mișcă sau interacțiunea cu copii. 

"Împreună cu Agora Robotics, Modulab a dezvoltat o soluție completă de navigare robotică autonomă, integrată cu succes într-o platformă de curățenie industrială și în platforma de trasport pentru depozite.Aceasta poate avea însă multe alte aplicații, cum ar fi – roboți de teleprezeță, de monitorizare la distață sau alte servicii care presupun deplasare autonomă. Implementarea în dezinfecție, folosind o tehnologie deja testată și omologată, a fost un pas firesc în contextul actual al necesității instituțiilor publice de a dezifecta în mod autonom spații și suprafețe de mari dimensiuni. Eficacitatea luminii UV-C în distrugerea agenților patogeni a fost dovedită anterior în multe studii, iclusiv pentru noul Coroavirus", mai anun'[ compania.


Modulab este cunoscut pentru instalațiile interactive și aplicațiile tehnologice în domeniul artei, publicității și în muzee. De-a lungul timpului a dezvoltat mai multe instalații care aveau la bază robotica și inteligenta artificială (roboti care desenează, instalatii si sisteme AI integrate, dar și multe inovații în domenii conexe (prima proiecție pe mediu volatil din lume, Holopixel, prima suprafata interactivă haptică, primii muschi pneumatici realizati intr-un context DIY etc.).

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO