O companie franceză „disecă” iphone-uri. Vezi de ce

Angajaţii Technicolor, o companie franceză neprofitabilă, se vor grăbi să obţină viitorul model iPhone care va fi lansat de Apple, dar nu pentru a vorbi la telefon sau pentru jocuri, ci pentru a-l face bucăţi în căutarea unor încălcări ale patentelor deţinute de angajatorul lor, relatează Bloomberg.
Economica.net - mar, 29 mai 2012, 18:13
O companie franceză

Technicolor, inventatoarea tehnologiei folosite la colorarea filmelor clasice precum „Vrăjitorul din Oz”, intenţionează să profite de cele 40.000 de pantente deţinute în domeniul video, audio şi opticii, pentru a-şi întoarce norocul financiar.

Compania are o echipă de 220 de angajaţi care disecă fiecare nou smartphone sau tabletă fabricate de giganţi ai industriei tehnologice precum Apple, Samsung Electronics şi HTC, pentru identificarea unor nerespectări ale drepturilor de proprietate intelectuală.

„De obicei trimitem producătorilor un dosar mare, cu fotografii ale componentelor produselor lor, în care precizăm unde a fost folosită, fără plată, tehnologia noastră. Odată ce au fost trimise imaginile, putem începe negocierile”, a declarat Beatrix de Russe, avocat şi vicepreşedinte executiv pentru probleme de proprietate intelectuală la Technicolor.

Patentele au devenit un teren de luptă al industriei tehnologice, în condiţiile în care producătorii de telefoane mobile, tablete şi computere încearcă să atragă cumpărătorii cu îmbunătăţiri constante ale imaginii şi sunetului.

Technicolor a fabricat primul film color în urmă cu 90 de ani şi deţine patente esenţiale în domeniul tehnologiei audio şi video digitale.

„Smartphone-urile au devenit elementul central al proceselor şi discuţiilor legate de licenţe, pentru că piaţa este uriaşă şi se dezvoltă rapid. În acelaşi timp, un smartphone reuneşte toată tehnologia de ultimă generaţie”, a declarat Yves Gassot, directorul firmei de consultanţă Idate Digiworld.

Google, creatorul sistemului Android pentru telefoane mobile, a finalizat în această lună preluarea de 12,5 miliarde de dolari a Motorola Mobility Holdings, inclusiv a 17.000 de patente deţinute de această companie.

Furnizorul de echipamente Ericsson anticipează că îşi va majora veniturile de pe urma a 27.000 de patente, în timp ce Alcatel-Lucent anticipează venituri de ordinul mai multor sute de milioane de euro din 29.000 de astfel de drepturi de proprietate intelectuală.

Cererea mare pentru patente, precum cele pentru ecranele tactile sau pentru grafică destinată jocurilor şi aplicaţiilor, a dus la intentarea de numeroase procese legate de tehnologia smartphone-urilor şi tabletelor la nivel mondial.

Samsung şi Apple s-au dat în judecată în ultimul an pe patru continente, acuzându-se reciproc de nerespectarea drepturilor de proprietate intelectuală.

Technicolor a trecut de la tehnologia învechită de procesare a filmelor la tehnica digitală şi la producerea de software pentru cinematografie, contribuind cu efecte speciale la seria Harry Potter.

În ultimii doi ani, compania cu sediul în Paris şi-a refinanţat datoriile, a vândut active, a închis fabrici şi a redus numărul de angajaţi, În 2011, Technicolor a înregistrat pierderi nete de 323 milioane euro, la vânzări de 3,5 miliarde euro, acesta fiind al cincilea an de pierderi consecutive.

Cea mai profitabilă afacere a Technicolor este licenţierea de patente, din care a obţinut anul trecut venituri de 451 milioane euro, circa 13% din total.

În prezent, Technicolor este în litigiu în SUA cu producători taiwanezi, pentru tehnologia utilizată la monitoarele LCD pentru computere.

Te-ar mai putea interesa și
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a anunțat într-o conferință de presă că PUZ-urile sectoarelor 2 și 4 sunt suspendate din nou, începând de luni, 25 martie. ...
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Exodul din Rusia a corporaţiilor străine începând din 2022, după ce aceasta a invadat Ucraina, a dus la pierderi ale ...
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Managerii români estimează că activităţile din industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii vor înregistra ...
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. Industria solicită de urgență remedierea situației
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. ...
Proiectul de OUG de modificare a legislației referitoare la plafonarea prețurilor la energie și gaze, care ar urma să ...