O companie românească se pregătește să „vândă” ploaie peste granițe

În timp ce unii fermieri locali au solicitat și obținut acordul ministrului Agriculturii de a stopa tragerile antigrindină în Prahova, operatorul licențiat pentru activitatea de creștere a precipitațiilor, compania privată Intervenții Active în Atmosferă S.A., se pregătește să “vândă” ploaie în alte țări, inclusiv în Statele Unite ale Americii.
Alina Stanciu - mar, 06 aug. 2024, 22:12
O companie românească se pregătește să

Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, prin unitățile de Combatere a Căderilor de Grindină și prin operatorul licențiat pentru activitatea de creștere a precipitațiilor, compania privată Intervenții Active în Atmosferă S.A., însămânțează nori (o tehnică prin care se încearcă modificarea cantității de precipitații produse de anumiți nori prin dispersarea în atmosferă de iodură de argint sau clorură de calciu  care servesc ca nuclee de condensare) de aproximativ 5 ani. Echipe de doctori în fizică-atmosferică, în climatologie, în meteorologie și ingineri, în total 50-60 de oameni cu un background solid, testează tehnici de a crește a cantităților de precipitații, pe de o parte, și a de a elimina grindina, pe de altă parte.

Până acum, s-au folosit experimental și nu numai, rachete antigrindină, tehnologia generatoarelor terestre, tehnologia aviației și tehnologia baloanelor cu heliu, o soluție importată din Franța, toate cu rezultate ce au convins instituții din alte țări să ia în considerare România ca furnizori de servicii de însămânțare a norilor în vederea creșterii cantităților de precipitații.

Este și cazul SUA care a vândut operatorului  licențiat pentru combaterea grindinei și pentru activitatea de creștere a precipitațiilor, adică societății Intervenții Active în Atmosferă S.A., o aeronavă special echipată pentru a însămânța nori, aparat ce va ajunge în țară în următoarea perioadă.

Potrivit termene.ro, Intervenții Active în Atmosferă S.A., un business de 142,1 milioane de lei anul trecut, este deținută de antreprenorii Popescu Doru Adrian și Emil Sîrbu.

România, hub de cercetare și dezvoltare a tehnologiilor care aduc ploaia

“În acești 15 ani am acumulat experiență și am participat la tot felul de conferințe în străinătat unde ne-am făcut cunoscute rezultatele către comunități internaționale. Astfel, foarte multe țări ne-au contactat și ne-au invitat la ei să facem stimulare de precipitație. Este cazul Turciei, spre exemplu, cu care avem discuții foarte avansate. De asemenea, în momentul de față purtăm discuții cu Italia, iar în trecut am purtat discuții cu Germania, Franța, Spania. Totodată, s-au purtat discuții și au fost vizite oficiale prin ambasade în Indonezia, iar din Maroc au venit delegații oficiale în România. Chiar acum am colegi care sunt în SUA pentru a face recepția aeronavei”, a declarat pentru Economica, Ionuț Lazăr, director de Program al Intervenții Active în Atmosferă S.A. în cadrul Unității de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova – 2 Vrancea.

Potrivit acestuia, interesul străinilor este cu atât mai mare cu cât întreagul sistem este conceput în România, existând chiar infrastructură de producție a echipamentelor utilizate. Rachetele antigrindină, spre exemplu, sunt produse de Electromecanica Ploiești, companie deținută de Romarm.

„Noi, ca operator, ne-am pregătit și lucrăm pentru a ieși în afară țării și pentru a oferi servicii de însămânțare a norilor. Aeronava achiziționată din SUA, practic, pentru asta a fost cumpărată”, mai explică managerul potrivit căruia în sistem lucrează în jur de 1.500 de români.

“Toți banii se învărt în economia țării. Mai mult, impactul social este extrem de important. Sunt aproape 1.500 de oameni care lucrează în întregul sistem, la nivel național. Avem speranța că România poate deveni un hub de cercetare și dezvoltare a acestor tehnlogii de însămânțare a norilor”, mai spune Lazăr.

Cum aduc cerectătorii ploaia din avion

După cum ne-a explicat Ionuț Lazăr, pentru a crește cantitățile de precipitații cu ajutorul avioanelor, se acționează când există condiții necesare pentru o însămânțare, cu o o aeronava coordonată de la un punct de comandă care se ridică în aer și activează niște torțe pirotehnice ce conțin iodură de argint sau săruri, care prin ardere acționează direct în norul vizat.Totul se bazează pe imagini detectate de radarele meteorlogice care scanează atmosfera și care sunt interpretate 24 din 24, 7 zile din 7 de către specialiști. În momentul în care acel radar detectează nori cu precipitații, se activează stările operative și se acționează.

Sistemul este similar serviciilor SMURD sau de ambulanță, adică se intervine la nevoie.

Informația este transmisă unor softuri de ultimă generație care au posibilitatea de a preciza date exacte precum cantitatea de apă din nor, ce altceva mai conține acesta, direcția și înălțimea acestuia, care va fi poziția viitoare. Ulterior, pe baza acestor date, coordonatorul transmite pilotului coordonatele necesare, iar acesta pleacă în misiune – însămânțează norul cu iodură de argint, dacă este un nor rece sau cu clorură de calciu, dacă norul este cald.

Însămânțarea are loc cu ajutorul unor fumigene, cartușe cu iodură de argint sau clorură de calciu, amplasate pe aripile și burta avionului.

“Pilotul, la punctul de comandă, acționează acele fumigene. Sunt ca un batonaș care arde ca o torță, fumegă în nor și eliberează iodură de argint, care practic creează nuclee de condensare”.

Șapte litri de apă în plus, de la fiecare nor

Efectele sunt imediate, în 5-7-10 minute de la însămânțare tehnica putând crește cantitatea de precipitații generată de un nor cu până la 7 litri. “Am derulat șase programe experimentale în toate regiunile țării cu rezultate foarte bune în sensul că dintr-un nor care ar fi precipitat 10 litri am obținut 16-17 litri la sol”.

Această tehnică nu se poate folosi însă când nu sunt nori cu umiditate pe cer. În schimb, conform experimentelor, cu ajutorul generatoarelor terestre s-au obținut 5 litri de apă dintr-un nor care altfel nu ar fi precipitat. “Odată ce România va dispune de această tehnologie și o va dezvolta, vom putea realiza intervenții pentru stimulare a precipitațiilor. Iodura de argint se folosește de toate țările pentru însămânțarea norilor.  Nu rămâne în atmosfera, nu este nocivă, doar creează nuclee de condesare fiind apropiată de structura gheții. Însă acest sistem trebuie să fie o parte componentă a unui management inegrat cu sisteme de irigații, perdele forestiere și lacuri acumulare”.

Ce urmează

Cât despre modul în care va fi folosit avionul produs în SUA, achiziționat de operatorul licențiat pentru producția de precipitații, Lazăr spune că în perioada următoare, anul acesta, este posibil să  aibă loc un nou program experimental. Exploatarea operațională va avea loc după o altă a doua etapă, cea a  obiectivului funcțional. “Noi, momentan, pentru că am avut doar programe experimentale, am avut puncte de comandă mobile la Timișoara, Iași, Vrancea. După faza acesata, se va trece la următoarea etapă, la obiectiv funcțional și apoi la exploatarea operațională a tehnologiei.(…) Dacă vom reuși în toamnă, în sezonul rece, să stimulăm precipitațiile, ar reprezenta un avantaj pentru anul anului următor”, mai explică managerul.

Amintim că pe tema eficienței rachetelor antigrindină sunt dispute între cultivatorii de cereale, pe de o parte și producătorii de vin și pomicultori, pe de altă parte.

În plus, recent a fost dat un ordin de ministru al Agriculturii prin care se stopează tragerile cu rachete antigrindină în Prahova.

Citește și:

Te-ar mai putea interesa și
Dante International, companie care deține eMAG și Sameday, va deveni acționar în 2Performant, jucător pe piața marketingului afiliat
Dante International, companie care deține eMAG și Sameday, va deveni acționar în 2Performant, jucător pe piața marketingului ...
2Performant, principalul jucător de pe piaţa de marketing afiliat, vrea să cumpere pentru 4,3 milioane de lei rețelele de afiliere Profitshare din România si Bulgaria, controlate indirect de......
Producţia de struguri din 2024 ar putea scădea în sudul ţării din cauza condiţiilor climatice – specialişti
Producţia de struguri din 2024 ar putea scădea în sudul ţării din cauza condiţiilor climatice – specialişti
Recoltarea a început mult mai devreme în majoritatea podgoriilor din ţară şi, potrivit estimărilor oficiale, este posibil ...
Carrefour se aliază cu grupul Apparel din Dubai pentru a cuceri piaţa din India
Carrefour se aliază cu grupul Apparel din Dubai pentru a cuceri piaţa din India
Carrefour, cel mai mare retailer european, lansează un parteneriat de franciză cu grupul Apparel din Dubai pentru a se ...
Probleme în trafic în Bucureşti şi în marile oraşe odată cu începerea noului an şcolar. Premierul Ciolacu îi cheamă la discuţii pe primarul general al Capitalei, pe primarii de sector şi pe mai mulţi miniştri
Probleme în trafic în Bucureşti şi în marile oraşe odată cu începerea noului an şcolar. Premierul Ciolacu îi cheamă ...
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, că începerea şcolii aduce şi probleme legate de trafic în marile oraşe, ...