O delegaţie AIEA a sosit la Teheran

O delegaţie a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a sosit miercuri dimineaţă la Teheran pentru a încerca să încheie un acord cu scopul de a rezolva probleme aflate în suspans privind programul nuclear iranian, a anunţat agenţia Isna, relatează AFP.
Economica.net - mie, 16 ian. 2013, 07:34
O delegaţie AIEA a sosit la Teheran

Delegaţia de opt experţi, condusă de numărul doi al agenţiei, Herman Nackaerts, a fost primită de reprezentantul Iranului la AIEA, Aliasghar Soltanieh.

„Pe parcursul acestui proces (de negocieri), directorul general ne-a îndemnat să abordăm negocierile într-un spirit constructiv”, a declarat Nackaerts într-o conferinţă de presă susţinută pe aeroportul din Viena, înainte de plecare.

„Îi vom aborda şi de această dată în acelaşi spirit şi ne bazăm pe Iran să lucreze alături de noi în acelaşi spirit”, a adăugat Nackaerts (Belgia).

AIEA vrea să încheie un acord privind o „abordare structurată” cu Iranul cu scopul de a rezolva problemele aflate în suspans pentru a se asigura că programul nuclear iranian nu are scop militar.

Este vorba despre obţinerea accesului mai extins la anumite instalaţii, documente sau indivizi care ar putea ajuta agenţia în ancheta sa. Acordul va cuprinde, de asemenea, o vizită la baza militară Parchin, unde AIEA suspectează că Iranul a realizat teste de explozii aplicate în domeniul nuclear.

Agenţia suspectează ţara că a lucrat la realizarea armei nucleare înainte de 2003 şi poate că şi ulterior, lucru dezminţit de către Teheran.

„Sperăm că vom fi autorizaţi să mergem la Parchin”, a declarat Nackaerts, adăugând că echipa este pregătită să meargă la faţa locului, dacă Iranul permite accesul.

La mijlocul lui decembrie, el a declarat că se bazează pe semnarea unui acord la 16 ianuarie, dar de această dată s-a arătat mai prudent, în urma unor declaraţii puţin încurajatoare ale directorului general al agenţiei Yukiya Amano.

„Nu sunt neapărat optimist, perspectivele nu sunt neapărat strălucitoare” asupra posibilităţii de a încheia un acord, a declarat recent japonezul, la Tokyo.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Ramin Mehmanparast, a declarat că speră să se ajungă la un „acord global”, miercuri, cu AIEA.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a apelor uzate, a deschis o entitate juridică la Arad....
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în magazinele Kaufland din Bulgaria
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în ...
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), business antreprenorial fondat de către Cristian Tudor care operează în Prahova ...
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. ...