O echipă de 70 de studenţi bucureşteni vor duce Casa solară EFdeN la Solar Decathlon Europe 2014

Economica.net
04 04. 2014
casa_efden_29805300

‘Ediţia din 2014 vine cu o nouă provocare: găsirea unor soluţii arhitecturale la probleme urbane deja existente, precum cea a densităţii la nivelul metropolelor. Strategiile arhitecturale propuse de echipe trebuie să ţină cont de şase principii: densitate, mobilitate, sobrietate, inovaţie, accesibilitate şi viziunea proiect versus prototip’, spune Mihai Toader-Pasti.

Proiectul care va reprezenta România la competiţia din lunile iunie-iulie din La Cite du Soleil, Versailles, Franţa, are o valoare de circa 700.000 de euro, din care 200.000 de euro este valoarea prototipului.

Până când vor ajunge în La Cite du Soleil, echipa EFdeN va munci zilnic, până în iunie, să-şi transforme visul în realitate, pe şantierul deschis vineri în parcarea Băneasa Shopping City. Prototipul va avea o suprafaţă utilă de 130 de metri pătraţi.

Echipa României este singura din Europa de Est.

EFdeN reprezintă un program de locuinţe solare inteligente, adaptabile la siturile dificile din mediul urban, modulare, eficiente energetic şi cu un preţ accesibil. Proiectul denumit EFdeN – unde N este natura – aparţine asociaţiei Solar Decatlon Bucureşti, care participă, în lunile iunie-iulie, la ediţia din 2014 a competiţiei mondiale cu cel mai mare renume la nivel mondial pe domeniul construcţiei de case solare pasive.

Solar Decathlon este cea mai prestigioasă competiţie de arhitectură solară şi tehnologii integrate care se adresează universităţilor şi instituţiilor de învăţământ din toată lumea. Creat în anul 2002 de către Departamentul de Energie al Statelor Unite ale Americii, concursul a ajuns şi pe continentul european începând cu anul 2010 (sub numele de Solar Decathlon Europe), iar din anul 2013 acesta este organizat şi pe continentul asiatic sub numele de Solar Decathlon China.

Fiecare echipă are ca principală misiune să proiecteze şi apoi să construiască o casă solară eficientă energetic. După o perioada de 18 luni destinată proiectării şi construcţiei, casa va fi transportată către locul de desfăşurare a competiţiei, La Cite du Soleil, Versailles, Franţa, asamblată, ca apoi să fie monitorizată timp de 10 zile şi expusă vizitării timp de 16 zile, de aici venind şi numele de ‘Decathlon’. În concurs sunt 20 de echipe finaliste, din 16 ţări de pe toate continentele.

Studenţii din România sunt pentru a doua oară prezenţi la o astfel de manifestare. Proiectul PRISPA a fost primul care a reprezentat România, proiect care a ajuns în finala Solar Decathlon Europe 2012, de la Madrid. ,,PRISPA’ a fost a doua cea mai populară casă din satul solar, a fost vicecampioană la Eficienţă Energetică şi a luat locul IV la concursul de Bilanţ Energetic. AG