O firmă de plasare suspectă, care nu e în evidenţa ITM, recrutează români necalificaţi pentru muncă în Germania pe 1400 euro

Un anunţ de recrutare despre angajări la o fabrică de ciocolată din Germania, pe salarii nete de 1400 euro, a fost citit de peste 63.000 de ori, în 11 zile de la publicarea pe olx.ro. Singurele condiţii de eligibilitate specificate în anunţul de recrutare sunt disponibilitatea pentru ore suplimentare, eficienţă la muncă şi vârsta cuprinsă între 18 şi 58 de ani. Firma de plasare de forţă de muncă în străinătate, care a publicat acest anunţ, se numeşte Efect Dual Paper din Arad, nu e înregistrată la Inspectoratul Teritorial de Muncă, şi a înşelat deja mai multe persoane care au apelat la serviciile sale. 
Cristina Şomănescu - lun, 01 feb. 2016, 13:29
O firmă de plasare suspectă, care nu e în evidenţa ITM, recrutează români necalificaţi pentru muncă în Germania pe 1400 euro

În anunţul de recrutare nu se precizează explicit nici cine mediază această oferta de muncă pentru angajatorul german, şi nici numele companiei angajatoare.
ECONOMICA.NET a sunat la numărul de telefon din anunţul de recrutare şi a primit acest mesaj automat: „Bună ziua, aţi sunat la locuri de muncă. Momentan suntem în concediu. Reveniţi după 4 ianuarie (n. red. am sunat pe 1 februarie!)”.

Candidaţii români sunt ofertaţi cu contract de muncă, ore suplimentare plătite, bonusuri de sărbători, transport până la fabrica.

UPDATE 2 februarie 2016

Societatea din spatele acestui anunţ se numeşte Efect Dual Paper din Arad, nu e înregistrată la Inspectoratul de Muncă, iar mai multe persoane ne-au spus că au fost înşelate de această firmă.

Singura informaţie de contact din anunţul de recrutare referitor la muncă la o fabrică de ciocolată din Germania, pe un salariu net lunar de 1400 euro, şi pentru care nu se cer nici studii de profil, nici experienţă, este numărul de telefon: 0731415230.
La o simplă căutare găsim şi alt anunţ de recrutare, la fel de atractiv, asociat acestui număr de telefon:
„Angajatorul german are nevoie de nouă persoane pentru zidărie şi fierari-betonişti, cu plecare la muncă în 25 noiembrie. Contractele de muncă sunt individuale, cu salariu de 2000 euro/lună, cazare cu doar 3 euro/zi, o masă caldă gratis la prânz, asigurare medicală şi socială, drept la concedii de odihnă şi alocaţie pentru copii”.

ECONOMICA.NET a sunat la numărul de telefon din aceste anunţuri.
După ce am fost întâmpinaţi în repetate rânduri de mesajul: „Bună ziua, aţi sunat la locuri de muncă. Momentan suntem în concediu. Reveniţi după 4 ianuarie (n. red. am sunat pe 1 şi 2 februarie)”, am fost, în sfârşit, preluaţi de un operator. Solicităm insistent numele firmei care plasează personal în străinătate şi pe cel al angajatorului german.
După lungi insistenţe, operatoarea ne spune doar o parte din numele firmei care plasează personal în străinătate, şi pe care de altfel o reprezintă – „Dual Paper din Arad”, după care ne închide abrupt telefonul.
Nu există însă o firmă cu acest nume. Singura firmă din Arad a cărei denumire conţine cuvintele „Dual Paper” este societatea Efect Dual Paper SRL, CUI 35289395, înregistrată pe 3 decembrie 2015.

Mai mult, operatoarea ne răspunde ferm că nu ne poate divulga numele angajatorului din Germania decât după semnarea contractului!

Firma Efect Dual Paper din Arad nu se află în evidenţa Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad.
Amintim că lista completă a firmelor autorizate să medieze angajări în străinătate e publicată pe site-ul fiecărui inspectorat teritorial de muncă din ţară.
Mai mult, numele firmei Efect Dual Paper din Arad este asociat cu o serie de cazuri de abuzuri privind plasarea de muncă în străinătate, despre care puteţi citi pe larg aici.

ITM Arad recomandă candidaţilor să verifice firmele de plasare de forţă de muncă în străinătate pe site-ul instituţiei.

Citeşte aici cum să verifici dacă firma de plasare de forţă de muncă în străinătate e serioasă 

Te-ar mai putea interesa și
Salariile personalului de la sol al Lufthansa vor creşte până la 18%
Salariile personalului de la sol al Lufthansa vor creşte până la 18%
Personalul de la sol al Lufthansa va beneficia de o creştere a salariilor de până la 18%, după ce s-a ajuns la un acord în disputa privind contractul colectiv de muncă, transmite DPA....
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
Pensia medie lunară a crescut cu 13,9%, în 2023, comparativ cu anul precedent, până la valoarea de 2.113 lei, a anunţat, ...
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând din acest an
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând ...
Agricover Holding, un grup de companii care activează în sectorul de agribusiness european, lider de piață în România, ...
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
La momentul redactării acestui articol, moneda meme nou apărută în spațiul crypto, Scotty the AI, a avut un debut surprinzător ...