O fabrică de pe vremea regelui Carol I a murit şi a renăscut. Numele însă s-a pierdut

Fabrica de pompe Aversa Bucureşti, intrată în faliment în primăvara anului trecut, a început să producă din nou. Mai precis, utilajele Aversa produc în halele Aversa, dar pentru o altă firmă care le-a închiriat.
Florin Cojocaru - lun, 04 mart. 2013, 22:22
O fabrică de pe vremea regelui Carol I a murit şi a renăscut. Numele însă s-a pierdut

Fabrica de pompe Aversa Bucureşti, înfiinţată tocmai în 1881, şi-a întrerupt producţia în primăvara anului trecut dar şi-a reluat-o din decembrie. Pompele care se produc la Aversa se vând, însă, sub un alt brand pentru că Aversa este în faliment şi urmează ca activele sale să fie vândute în cel mai scurt timp.

Astfel toţi cei 220 de salariaţi ai Aversa lucrează acum pentru Industrialexport, o companie controlată de traderul de energie Romenergo, care a închiriat tot spaţiul de producţie din zona Moşilor precum şi toate utilajele, potrivit vicepreşedintelui AVAS pe Privatizare şi Management,  Stan Popa. Autoritatea de stat este acţionarul majoritar al Aversa.

„În momentul de faţă uzina produce, are comenzi pentru pompe de la mai mulţi clienţi şi toţi cei 220 de angajaţi care fuseseră de aproape un an în concediu fără plată au revenit la muncă. Firma care produce pompe în halele şi cu utilajele Aversa este Industrialexport, care le-a închiriat. De altfel, reprezentanţii acesteia şi-au exprimat interesul să cumpere integral activele fabricii. Mai există şi alte firme interesate”, a precizat Popa.

Industrialexport este o firmă controlată de Romenergo, unul dintre cei mai mari traderi de energie care activează pe piaţa locală cu activităţi şi în domenii conexe energiei.

Potrivit lui Popa, lichidatorul judiciar al Aversa, RVA Insolvency, a întocmit un raport de evaluare, încă incomplet, care urmează să stabilească o valoare de vânzare a activelor fabricii de pompe. „AVAS va găsi acel investitor care să păstreze obiectul de activitate, nu o va ceda cuiva care să o taie la fier vechi şi să folosească terenul pentru speculă imobiliară”, mai spune Popa. Există şi investitori imobiliari care tatonează terenul al Aversa, dat fiind potenţialul celor nouă hectare situate  într-o zonă centrală a Bucureştiului(Ziduri Moşi, la 3 kilometri de Kilometrul 0 al Capitalei). Printre aceştia, fondul de investiţii sud-african NEPI şi compania franco-libaneză JAFCO.

Pe lângă cei care urmăresc terenul Aversa mai sunt şi alte firme interesate să cumpere şi halele de producţie cu utilajele aferente precum şi brevetele şi patentele de invenţie. Printre acestea, Expropur Trading, o firmă controlată de deputatul PDL de Olt Marian Adrian Căpăţână şi Nynmetal, o firmă deţinută de fostul candidat la preşedinţie Ninel Potârcă, cel care are şi o condamnare la închisoare cu executare, care nu este însă cu executare.

Potrivit Elenei Radu, colaborator la RVA Insolvency şi cea care se ocupă de dosarul Aversa, raportul de evaluare a fost deja făcut şi prezentat proprietarului AVAS iar vânzarea activelor fabricii ar urma să se facă într-un timp scurt. Aceasta a confirmat spusele oficialului AVAS potrivit cărora fabrica ar urma să fie vândută unui investitor interesat să continue producţia de pompe.

Aversa a fost înfiinţată în 1882 de un neamţ  stabilit în Romania care a înfiinţat un mic atelier de forjă pe un teren situat în fostul ”Câmp al Moşilor” din ”Gura Oborului”.

La începutul celui de-al doilea război mondial fabrica este ocupată de armată şi îşi schimbă profilul în fabricarea armamentului. Se produc piese pentru mitraliere, branduri, se toarnă corpuri de bombe, se execută bucătării mici de campanie.

În anul 1945, Adunarea Generala a Acţionarilor hotărăşte ca vechea fabrică sa se repoziţioneze. Frecventele incendii care bantuie Bucurestiul în anii 1945-1946 se constituie într-o oportunitate pentru acţionari, care sesizeaza nevoia din piaţă şi încep fabricarea unor pompe de stins incendii.
Până anul trecut, la declararea falimentului, Aversa era unul din cei mai importanţi producători de pompe din centrul şi estul Europei.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...