O femeie ar putea conduce pentru prima oară cotidianul francez Le Monde

Natalie Nougayrède, jurnalist specializat în diplomaţie externă la cotidianul Le Monde, ar putea deveni în curând prima femeie care va conduce acest ziar francez de referinţă, după ce a fost aleasă de acţionari în această săptămână, însă decizia trebuie să fie confirmată de comitetul redacţional.
Economica.net - joi, 14 feb. 2013, 16:42
O femeie ar putea conduce pentru prima oară cotidianul francez Le Monde

Potrivit AFP, Natalie Nougayrède, o jurnalistă experimentată în vârstă de 46 de ani, fost corespondent la Moscova şi specialistă în istoria URSS, laureată a premiului Albert-Londres, lucrează pentru cotidianul Le Monde din 1996.

Ea are la dispoziţie două săptămâni pentru a convinge comitetul redacţional de justeţea alegerii făcute de acţionari şi să obţină astfel funcţia dorită, în urma votului membrilor Societăţii redactorilor de la Le Monde (SRM), prevăzut a avea loc pe 1 martie. Pentru ca desemnarea ei ca director al acestui cotidian să fie validată, ea trebuie să obţină 60% din totalul voturilor.

M.M. Pierre Bergé, Xavier Niel şi Matthieu Pigasse, cei trei oameni de afaceri care sunt acţionarii majoritari ai grupului, au preferat-o pe Natalie Nougayrède, miercuri, în detrimentul altor trei candidaţi aflaţi în cursă: Alain Faujas, Arnaud Leparmentier şi Franck Nouchi, toţi trei membri ai redacţiei Le Monde.

Apreciată pentru profesionalismul ei, jurnalista Natalie Nougayrède ar putea deveni prima femeie care va conduce acest cotidian, lansat în 1944, de Hubert Beuve-Méry. Ea are reputaţia „unei independente”, afirmă o colegă de redacţie.

Numirea ei în această funcţie nu este însă asigurată, întrucât unii îi reproşează o carieră orientată doar spre internaţional, o lipsă de experienţă în funcţii de conducere şi o slabă cunoaştere a felului în care funcţionează redacţia online a jurnalului.

Precedentul director de la Le Monde, Erik Izraelewicz, desemnat în februarie 2011, a murit în luna decembrie, în urma unei crize cardiace în biroul său.

Te-ar mai putea interesa și
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
Acordarea de împrumuturi bancare companiilor şi gospodăriilor din zona euro a continuat să stagneze luna trecută, arată datele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE),......
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile la motorină, menținând prețul benzinei.
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din luna aprilie 2024
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din ...
Creditele care vor fi acordate populației din luna aprilie ar urma să aibă dobânzi mai mici în condiţiile în care ...
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Foştii preşedinţi americani Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor actualului lider de la Casa Albă, Joe ...