Cel mai bogat israelian voia să facă 1.000 de vile la Săftica. S-a terminat cu executare silită

Firma Săftica Developers Team este executată silit de Banca Românească SA, membră a Grupului National Bank of Greece, pentru neplata unui credit şi a dobânzilor aferente pe care le are de datorat băncii.
Andrada Ghira - joi, 06 dec. 2012, 22:03
Cel mai bogat israelian voia să facă 1.000 de vile la Săftica. S-a terminat cu executare silită

Un teren de 50 de hectare pe care urma să fie construit un proiect rezidenţial cu 1.000 de vile la Săftica, de către compania  imobiliară a celui mai bogat israelian, Beny Steinmetz, este scos la licitaţie pentru că firma prin care urma să fie dezvoltat proiectul nu şi-a mai plătit ratele la bancă. Terenurile sunt ipotecate în favoarea Băncii Româneşti.

Cele opt parcele din Baloteşti scoase la vânzare au o suprafaţă totală de 50 de hectare. Preţul de vânzare al acestor bunuri imobile a fost stabilit la 9.535.600 euro cu TVA, preţ de la care a pornit prima licitaţie, care a avut loc în luna septembrie a acestui an. Noua licitaţie va avea loc pe 23 ianuarie 2013 la sediul biroului executorului judecătoresc Paul Gerogescu, şi va porni de la preţul redus cu 25%, de 7,15 milioane de euro cu TVA. Pe data de 4 decembrie a mai avut loc o licitaţie a acestor terenuri, însă nimeni nu s-a prezentat, deşi preţul a fost scăzut cu 10%.

Săftica Developers Team este deţinută 50:50 de firmele Ralston Enterprises LTD (Cipru) şi Exom LTD (Israel). Administratorii firmei sunt israelienii Agavi Moshe şi Koren Eliahu, care şi-au dat demisia, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Firma figurează cu un total al datoriilor pentru anul 2011 de 24,7 milioane de euro şi o pierdere de 1,7 milioane de euro.

Firmele din România care figurează într-un raport al Scorpio Real Estate

Firma Ralston Enterprises LTD, dar şi Săftica Developers Team apar într-un raport de anul trecut al companiei imobiliare Scorpio Real Estate, pe lângă alte şapte firme înregistrate în România, ale căror datorii sunt de 120 de milioane de euro, potrivit calculelor ECONOMICA.NET.

Scropio, al fel ca şi Beny Steinmetz Group (BSG), sunt deţinute de al doilea cel mai bogat israelian, Beny Steinmetz (56 ani), cu o avere estiamată de Forbes în luna martie a acestui an de 5,9 miliarde de dolari. Indexul Bloomberg Billionaires îl plasează în noiembrie 2012 pe Steinmetz pe primul loc în topul celor mai bogaţi israelieni, cu o avere estimată la 8,1 miliarde dolari.

Dakona Properties, o altă firmă a israelianului prin care urma să fie construit un proiect rezidenţial în centrul Capitalei, a terminat anul financiar 2011 cu datorii de 25,28 milioane de euro şi o pierdere de 15,48 milioane euro. 

Cum s-au descurcat celelalte firme din grupul Scorpio: Neptun Development a avut în 2011 datorii 9,87 milioane euro şi pierdere de 990.000 de euro, Rom Canada Nord avea datorii de 4,38 milioane de euro şi pierdere de 506.000 euro, Mercury Real Estate avea datorii de 4,86 milioane de euro şi pierdere de 460.000 de euro, Rom Canada Group: datorii de 39,2 milioane de euro şi pierdere de 5,23 milioane de euro.  Terra Investment Development avea datorii 6,4 milioane de euro şi pierdere de 708.000 euro, iar Ono Verde datorii de 4,33 milioane de euro şi pierdere de 41.000 euro
     
500 de milioane de euro pentru aproape 9.000 de aparatamente şi vile

Încă din 2006 compania BSG, prin subsidiara Seven Hills, a nunţat panuri de investiţii pe piaţa locală: 500 de milioane de euro în mai multe proiecte rezidenţiale.

Atunci, Moshe Agavi anunţa achiziţia unui teren de 35.000 mp din apropierea Grădinii Botanice din Bucureşti, unde se vroia construcţia unui proeict rezidenţial, iar investiţia  necesară anunţată pentru cele 900-1.100 apartamente a fost de 100-120 de milioane de euro.

Apoi au urmat achiziţiile mai multor terenuri: patre hectare în Pantelimon (1.000 apartamente), 50 de hectare la Săftica (1.000 vile) şi 100 de hectare la Corbeanca (2.500 vile), două terenuri la Ploieşti (250 apartamente) şi unul de 67 ha la Braşov (3.000 apartamente).  
 
Tot în 2006, compania a plătit 14 milioane euro pentru proiectul rezidenţial West Park din Militari, început de Rom Canada. Deşi iniţial planurile prevedeau construcţia a 1.400 de apartamente în mai multe faze, lucrările s-au oprit la prima fază, care cuprinde aproape 200 de locuinţe şi care au fost finalizate. Proiectul este vândut în totalitate. Spre sfârşitul anului 2008, după ce efectele crizei începeau să se simtă şi pe piaţa locală, Moshe Agavi spunea că valoarea terenurilor din portofoliul companiei este de circa 150 milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Prăbuşirea podului Francis Scott Key din Baltimore are efecte diferite asupra producătorilor de automobile din Germania, arată informaţiile companiilor auto, transmite DPA....
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, ...
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Banca Centrală Europeană va permite băncilor elene să-şi recompenseze acţionarii pentru prima dată din 2008, după ...
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii au respins mandatul de a forma un guvern
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii ...
Partidul populist bulgar 'Există un astfel de popor' (ITN) a refuzat joi mandatul de a încerca să formeze un nou guvern, ...