O firmă britanică decide soarta AGRI, investiţie de miliarde de euro în care România este partener

Studiul de fezabilitate pentru proiectul AGRI prin care România vrea să aducă gaze din Azerbaidjan la Constanţa este realizat de firma britanică Penspen.
Florin Cojocaru - vin, 25 ian. 2013, 10:19
O firmă britanică decide soarta AGRI, investiţie de miliarde de euro în care România este partener

Studiul de fezabilitate pentru proiectul interconectorului AGRI, prin care România va aduce gaze lichefiate din Azerbaidjan, va fi realizat de compania engleză Penspen Limited, o firmă cu experienţă de 55 de ani în industria de petrol şi gaze şi cu birouri în 15 ţări. Decizia a fost luată în luna august a anului trecut de către conducerea AGRI LNG Project Company ai cărei acţionari sunt, în proporţii egale, companiile Romgaz, SOCAR, GOGC şi MVM din România, Azerbaidjan, Georgia şi Ungaria.

La finalizarea studiului cele patru state implicate vor şti cu exactitate cât sunt costurile proiectului, gradul lui de rentabilitate şi ce beneficii/riscuri prezintă acesta. Sau, mai pe scurt, dacă acesta işi merită banii cheltuiţi pentru realizarea lui.

Firma britanică a mai realizat studii de fezabilitate pentru conducta trans-sahariană de gaze care ar urma să lege estul şi vestul Africii de Nord, precum şi studii de proiect la conductele Nabucco şi cea care leagă Grecia de Italia.

Proiectul AGRI (Azerbaidjan Georgia Romania Interconnecter) este o soluţie aleasă de România şi Bulgaria ca o alternativă la gazele ruseşti. Astfel, gazele azere ajung, pe conducte, la portul georgian la Marea Neagră Kulevi, unde se lichefiază, apoi, pe vase speciale, sunt transportate la Constanţa, unde se delichefiază, iar apoi, pe conducte, practic oriunde în Europa (în special prin gazoductul Szeged – Arad).
Ungaria este foarte interesată de implementarea rapidă a proiectului AGRI, a declarat premierul georgian Nika Gilauri, la sfârşitul unor întrevederi cu premierul ungar Viktor Orban şi preşedintele Ungariei Pal Schmitt, transmite agenţia Trend, preluată de Agerpres.

Proiectul ar putea costa 4-4,5 miliarde euro, la o capacitate de până la opt miliarde metri cubi de gaze naturale, iar construcţia lui ar putea fi finalizată într-un an-doi de la realizarea studiului de fezabilitate.
În prezent, România importă circa patru miliarde de metri cubi de gaze din Rusia. Încă 9-10 miliarde de metri cubi sunt produse de Romgaz şi Petrom.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...