O firmă implicată într-un scandal cu un fost ministru câştigă pe bandă contracte cu M. Mediului

Patronii unei firme de publicitate implicată în 2009 în scandalul în care fostul ministru al Mediului, Nicolae Nemirschi, a fost anchetat pentru un posibil abuz în serviciu  revin în forţă şi câştigă licitaţie după licitaţie cu instituţii ale statului. Numai cu Ministerul Mediului au încheiat printr-o altă firmă decât cea implicată în scandal trei contracte în valoare totală de aproximativ 5 milioane de lei.
Alina Stanciu - lun, 07 ian. 2013, 22:20
O firmă implicată într-un scandal cu un fost ministru câştigă pe bandă contracte cu M. Mediului

Ministerul Mediului condus de Rovana Plumb a atribuit anul acesta, în urma unor licitaţii,  trei contracte în valoare totală de aproximativ 5 milioane de lei unei agenţii de publicitate deţinută de aceleaşi persoane care patronează şi firma Ars Advertising, societate implicată în scandalul din 2009 în urma căruia Ministrul Mediului de atunci, Nicole Nemirschi, era să îşi piardă scaunul.

Amintim că în urmă cu aproximativ trei ani, Nemirschi a fost anchetat de DNA pentru un posibil abuz în serviciu în legătură cu atribuirea prin încredinţarea directă a unui contract de publicitate în valoare de 500.000 de euro către o firma de publicitate – Ars Advertising

Societatea care a câştigat recent trei contracte cu Ministerul Mediului se numeşte Agrafics Communication SRL şi este deţinută de Ştefănescu Daniela (10% dintre acţiuni) şi Ştefănescu Gabriel Marian (90% dintre acţiuni), adică aceleaşi persoane care, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, au înregistrat şi Ars Advertising.

În noiembrie 2012, Agrafics a câştigat la o licitaţie organizată de Ministerul Mediului un contract în valoare de aproximativ 2 milioane de lei, surclasând alte 14 companii ale căror oferte au fost considerate admisibile, din 16 câte s-au înscris. Criteriul de aribuire a fost preţul cel mai scăzut. Sursa de finantare a contractului provine de la bugetul de stat, urmând ca 75% din totalul cheltuielilor eligibile aferente contractului sa fie rambursate din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Axa Prioritara „Asistenta Tehnica” din Programul Operational Sectorial Mediu.

Conform caietului de sarcini, agenţia de publicitate a familiei Ştefănescu va presta pentru Ministerul Mediului servicii de organizare de evenimente pentru promovarea POS Mediu 2012-2014. Mai precis, societatea va trebui să organizeze patru evenimente tematice pentru a sublinia impactul pozitiv al proiectelor finanţate din POS Mediu, adresat publicului larg. De asemenea, va trebui să organizeze 16 întâlniri cu mass-media în diverse regiuni, cu vizitarea obiectivelor de investiţii de infrastructură de mediu din regiuni şi alte 16 evenimente majore de final de an dedicate progresului înregistrat în implementarea POS Mediu, pe parcursul anilor 2012 şi 2013.

Aceeaşi societate va organiza, conform caietului de sarcini, 192 de evenimente dedicate beneficiarilor axelor prioritare 1-5, în cadrul cărora se vor discuta aspecte tehnice specifice fiecărei axe urmârindu-se diseminarea informaţiilor actualizate privind noutăţile apărute în implementarea POS Mediu. 

Alte două contracte

Tot în 2012, Agrafics a mai câştigat alte două contracte în urma unor licitaţii organizate de Ministerul Mediului. Unul, în valoare de 2,4 milioane de lei, l-a câştigat împreună cu societatea Ralcom Exhibitions SRL în iunie anul acesta şi  presupune oferirea de servicii de organizare a celei de-a 11 -a reuniuni a Conferinţei Părţilor Contractante la Convenţia asupra zonelor umede de importanţă internaţională, în special ca habitat al păsărilor acvatice. Al doilea are o valoare de aproximativ 537.000 de lei şi se referă la organizarea unei campanii de promovare a Programului Operaţional Sectorial Mediu.

Un contract pe lună

În noiembrie, firma a câştigat un contract de 538.899 de lei în urma unei licitaţii organizate de Ministerul Transporturilor pentru servicii de comunicare, informare şi publicitate pentru proiectul „Suport pentru punerea în aplicare a unei strategii generale în sectorul de transport şi infrastructură”.

În octombrie, firma a câştigat în urma unei licitaţii un contract în valoare de peste 3,2 milioane de lei cu Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici pentru servicii de consultanţă şi Servicii de consultanta şi formare în cadrul proiectului „Consolidarea performanţei Prefecţilor şi Subprefecţilor din România în contextul integrării în Uniunea Europeană şi al descentralizării administrative şi financiare. De asemenea, în iulie a câştigat un contract în valoare de peste 3 milioane de lei atribuit de Centrul Naţional De Dezvoltare a Invăţământului Profesional pentru servicii hoteliere şi de restaurant (49 de vizite de studiu transnaţionale care conţin servicii de transport aerian, local, cazare, masă, traducere în 8 ţări din Europa.

Agrafics a avut relaţii contractuale şi cu Institutul Naţional de Sănătate Publică cu care a încheiat în urma unor negocieri un acord contractual de achiziţii servicii de organizare evenimente pentru 1,1 milioane de lei.

În februarie 2012, Ministerul Muncii a atribuit ambelor societăţi patronate de familia Ştefănescu (Agrafics Communication şi Ars Advertising), în urma unei licitaţii, un contract de aproximativ 5,3 milioane de lei pentru servicii de publicitate.

Ce spune Ministerul

ECONOMICA.NET i-a întrebat pe oficialii Ministerului Mediului cum ar caracteriza această situaţie în care o companie asupra căreia au planat în trecut suspiciuni din partea organismelor de control este în continuare în relaţii contractuale cu Ministerul. „Atribuirea acordului-cadru menţionat (cel în valoare de 2 milioane de lei încheiat în noiembrie anul acesta n.red) s-a realizat cu respectarea prevederilor Ordonanţei de Urgenţă 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii. Firma Agrafics Communication SRL a participat, alături de alţi 15 operatori economici, la o licitaţie deschisă, care a avut ca scop atribuirea acordului-cadru de organizare de evenimente.  Criteriul de atribuire a fost preţul cel mai scăzut. Oferta firmei Agrafics Communication SRL a respectat cerinţele Autorităţii Contractante, exprimate în documentaţia de atribuire, iar preţul ofertat a fost cel mai mic dintre toţi operatorii economici care au participat la licitaţie”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii Ministerului.

ECONOMICA.NET a mai întrebat dacă Ministerul consideră că există incompatibilitate de orice natura în acest caz. Răspunsul oficialilor este următorul. „Urmarea anchetei desfăşurate de DNA în anul 2009 a fost transmiterea deciziei de NUP. Nici DNA şi nici o altă instituţie a statului nu a transmis Ministerului Mediului şi Pădurilor nicio comunicare oficială din care să rezulte faptul că firma ARS Advertising ar fi comis o ilegalitate care ar putea avea ca rezultat imposibilitatea participării acţionarilor la alte proceduri de achiziţie publică. În acest context, luând în consideraţie cele prezentate la punctele 1 şi 2 din prezenta adresă, Autoritatea Contractantă nu ar fi avut nicio justificare legală să interzică societăţii Agrafics Communication SRL participarea la licitaţie sau să refuze încheierea contractului cu această firmă.”
 
Afacerile familiei Ştefănescu

Potrivit ONRC , Agrafics Communication a fost înfiinţată în decembrie 2010 şi a raportat anul trecut la Ministerul de Finanţe o cifră de afaceri de peste 7.8 milioane de lei şi un profit de peste 53.400 lei. 

Ars Advertising, firma înregistrata în 1997, a raporta anul trecut o cifra de afaceri de aproximativ 7 milioane de lei si un profit net de aproximativ 65.000 de lei. In 2010 societatea avea 4 angajati, iar în 2011 pe site-ul Ministerului de Finanţe nu figurează cu niciun salariat.

Ministrul Nemirschi

Nicolae Nermirschi a fost numit de PSD Ministru al Mediului în decembrie 2008 şi a stat pe acest scaun până în octombrie 2009, când PSD a plecat de la guvernare. Nemirschi şi-a început cariera ca inginer la Întreprinderea de Construcţii Hidrotehnice Constanţa – Canalul Dunăre-Marea Neagră, în 1984, pentru ca mai apoi să fie pe rând director adjunct la S.C. Mamaia SA în perioada 1990-1992, preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor din România, filiala Constanţa, între anii 1998-2000, apoi a fost Director General la Asociaţiei Patronală Mamaia.

Între 2000 şi 2004 a ocupat succesiv funcţia de director executiv şi arhitect-şef în Primăria Municipiului Constanţa. La momentul în care a fost numit Ministru era preşedinte al Zonei Metropolitane Constanţa şi vicepreşedinte al Comitetului Naţional al Zonei Costiere (organism de coordonare în domeniul managementului litoralului).

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
X anunță că va contesta un ordin impus de autoritățile australiene pentru a șterge mai multe postări scrise de utilizatori după înjunghierea unui episcop creștin
X anunță că va contesta un ordin impus de autoritățile australiene pentru a șterge mai multe postări scrise de utilizatori ...
Platforma de socializare X a anunțat sâmbătă că va contesta în instanță un ordin al unui organism de reglementare australian, în care i se cere să elimine unele postări legate de......
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Constructorul auto japonez Honda va investi 4,2 miliarde de reali (807,74 de milioane de dolari) în fabrica sa Itirapina ...
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero a reușit să se mențină pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul ...
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 de tone echivalent ...