O „forţă de reacţie rapidă” a UE ar putea să fie înfiinţată în 2025, susţine Parisul

O 'forţă de reacţie rapidă' a Uniunii Europene, evocată joi de preşedintele francez Emmanuel Macron şi destinată unor operaţiuni de tipul evacuării de cetăţeni din ţări în criză, ar putea să fie înfiinţată în 2025, a anunţat vineri ministrul francez al forţelor armate, Sébastien Lecornu, informează AFP.
AGERPRES - vin, 26 apr. 2024, 15:13
O

‘Acesta este un subiect cheie asupra căruia doresc să putem avea rezultate încă de anul viitor’, a spus Lecornu într-un interviu la postul France 2.

El a justificat proiectul prin faptul că există ‘multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe şi în care Franţa, adesea, desfăşoară singură operaţiuni’.

El a menţionat exemplul evacuării unor persoane din Sudan anul trecut. ‘Am lansat o operaţiune la Khartoum (…), în care am instituit un pod aerian major cu (avioane) A400M, cu vapoare. S-a întâmplat că Franţa a fost practic singură’, a explicat el.

Misiunea Sagittaire, la care s-a referit Lecornu, a permis evacuarea a aproape 1.000 de persoane de peste 80 de naţionalităţi, dintre care puţin peste 200 de francezi.

Din moment ce operaţiunile de acest tip privesc numeroase state, este firesc ca povara lor, care ‘are un preţ’, să fie împărţită, a spus el.

‘Există misiuni care sunt militarizate, dar în care NATO nu are de ce să se implice şi în legătură cu care ne spunem astăzi: ‘să o facem în Europa’. Aceasta, pentru noi, înseamnă pragmatism’, a mai explicat ministrul francez.

Această forţă de reacţie rapidă, ‘de plasare în securitate a unor cetăţeni europeni, portughezi, italieni, germani, francezi, trebuie să fim capabili să o punem pe picioare foarte rapid’, a insistat el.

Declaraţiile ministrului francez survin la o zi după ce preşedintele Macron şi-a expus viziunea despre viitorul UE, referindu-se în special la domeniile apărării şi politicilor economice şi comerciale.

Te-ar mai putea interesa și
Șapte din zece români intenționează să arunce mai puțină mâncare la gunoi – studiu
Șapte din zece români intenționează să arunce mai puțină mâncare la gunoi – studiu
85% dintre români obișnuiesc să cumpere produse alimentare de câteva ori pe săptămână sau chiar zilnic/aproape zilnic, arată cel mai recent studiu derulat de Reveal Marketing Research în......
Parisul susține că vrea un parteneriat economic echilibrat cu China, dar că o relație de acest fel este deocamdată îndepărtată în condițiile unui deficit comercial de 46 de miliarde de euro
Parisul susține că vrea un parteneriat economic echilibrat cu China, dar că o relație de acest fel este deocamdată îndepărtată ...
Ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire (foto), a pledat luni, în timpul vizitei preşedintelui chinez Xi Jinping ...
INHGA transmite o avertizare de Cod galben de inundații pentru șase județe
INHGA transmite o avertizare de Cod galben de inundații pentru șase județe
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, luni, atenţionări Cod galben de inundaţii, ...
ANM: Cod portocaliu de grindină, averse torenţiale şi vânt puternic pentru județele Botoșani, Suceava și Iași
ANM: Cod portocaliu de grindină, averse torenţiale şi vânt puternic pentru județele Botoșani, Suceava și Iași
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis luni după-amiaza o atenţionare nowcasting Cod portocaliu de grindină, ...