O fostă glorie a economiei româneşti are cea mai mare creştere din 2014 la BVB. Cine pariază pe Electroputere

Preţul acţiunii Electroputere Craiova (EPT) înregistrează pentru a treia zi consecutiv o creştere cu aproape 15%, nivelul maxim permis de mecanismele Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Acţionarul majoritar, compania saudită Al Arrab, a decis să-şi convertească în acţiuni EPT creanţe de circa 15 milioane de euro, pe care le are asupra companiei.
Adrian N. Ionescu - mar, 07 ian. 2014, 11:00
O fostă glorie a economiei româneşti are cea mai mare creştere din 2014 la BVB. Cine pariază pe Electroputere

Conversia datoriilor în acţiuni are loc la valoarea nominală a acestora, de 0,1 lei /titlu.

Marţi la prânz, acţiunile Electroputere Craiova (EPT) înregistrau o creştere de peste 51,5% faţă de preţul de închidere a anului trecut, până la 0,0287 lei / titlu.

Pentru a treia zi consecutiv, acţiunile EPT cresc cu aproape 15%, cea mai mare ascensiune de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Astfel că, deocamdată, EPT este şi cea mai performanţă acţiune de la BVB, după primele trei zile de tranzacţionare din acest an.

Interesul pentru acţiunile EPT depăşeşte cu mult apatia obişnuită cu care piaţa tratează aceste titluri.

De obicei, acţiunile EPT nu sunt deloc căutate şi piaţa lor este prea puţin lichidă (volume medii de câteva zeci de mii pe zi).

În prima zi de tranzacţionare a acestui an, însă, s-au tranzacţionat aproape 1,5 milioane de acţiuni, iar luni aproape un milion, la preţuri în creştere cu peste 14,7% respectiv 14,6%.

În ultimele două zile ale anului trecut, alte aproape 7 milioane de acţiuni şi-au schimbat stăpânii, adică 15% din totalul acţiunilor care, teoretic, sunt în circulaţie liberă pe piaţă.

Restul de peste 290 de milioane de acţiuni sunt ale Al Arrab Contracting Company, o importantă firmă din Arabia Saudită, care este acţionarul majoritar al Electroputere din 2007.

Una dintre explicaţii ar putea fi semnalul pozitiv pe care  Al Arrab îl transmite prin majorarea de capital cu numerar pe care a aprobat-o în AGA din 6 noiembrie.

Vestea bună ar fi că arabii continuă să parieze pe Electroputere, adică nu o închid, din moment ce sunt dispuşi să-şi convertească în acţiuni EPT o parte din creanţele de peste 68,7 milioane de euro pe care All Arrab le are asupra Electroputere. Din acestea, peste 10,3 milioane de euro reprezintă numai dobânda, adică peste 17 din valoarea creditelor.

Compania parcurge în prezent procedura legală de majorare a capitalului cu peste 81 de milioane de lei, prin emisiunea a peste 811 milioane de acţiuni noi.

All Arrab va lăsa, însă, în capitalul companiei doar 70 de milioane de lei (aproape 16 milioane de euro) din totalul datoriei.
Prin urmare, vestea nu mai este la fel de bună pe cât părea.

Astfel că, interesul pentru acţiunile EPT rămâne mai mult speculativ. Acţiunile noi vor fi emise şi vândute la un preţ egal cu valoarea nominală de 0,1 lei / titlu.

În piaţă, preţul acţiunii EPT este încă de peste 3 ori mai mic. A ajuns la 0,0287 lei / titlu.

„Este pus şi simplu un „acordeon„, a spus un broker, descriind, cu termenul de jargon operaţiunile de diluare a acţionariatului, categorie din care ar face parte şi majorarea de capital amintită.

La majorarea de capital ar putea participa doar acţionari înregistraţi la 22 noiembrie. După această dată au avut loc cele mai mari transferuri de acţiuni EPT, speculându-se o eventuală apropiere a preţului de nivelul de ofertă.

Fosta glorie a economiei româneşti, marea producătoare de altădată de locomotive şi de transformatoare electrice, a continuat să dezamăgească şi după preluarea de către All Arrab.

Saudiţii au promis că vor dezvolta compania pe linia de afacere a transformatoarelor, au vândut secţia de locomotive omului de afaceri Gruia Stoica (care a licitat pentru CFR Marfă), dar Electroputere nu a mai raportat nimic notabil în afară de datorii.

Electroputere Craiova (EPT) a raportat primele nouă luni din 2013 pierderi de 46,5 milioane lei, cu 76% mai mari faţă de cele consemnate pentru aceeaşi perioadă a anului 2012.

Compania nu a mai înregistrat profit din anul 2000, de când s-au acumulat pierderi de aproape un miliard de lei.

Din octombrie şi până în aprilie este programată concedierea  a 150 din cei 811 de salariaţi care au mai supravieţuit din totalul de 2500 cu care All Arrab a preluat compania.

Te-ar mai putea interesa și
Scandalul taxei de ieșire din țară: cum voia FPTR să facă rost de bani pentru promovarea României în străinătate
Scandalul taxei de ieșire din țară: cum voia FPTR să facă rost de bani pentru promovarea României în străinătate
Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) a anunțat că lucrează la o propunere legislativă de a taxa turiștii români care îți petrec vacanțele în afara țării, și că banii......
Olaf Scholz a decis ca Germania să renunțe la obiecțiile sale privind migrația și să voteze în favoarea unui acord asupra politicii europene în acest domeniu
Olaf Scholz a decis ca Germania să renunțe la obiecțiile sale privind migrația și să voteze în favoarea unui acord ...
Cancelarul german Olaf Scholz a decis ca Guvernul pe care-l conduce să-şi ridice obiecţiile şi să voteze în favoarea ...
Boloș, despre amendamentul privind naționalizarea Pilonului II: Discutăm despre un document cu caracter neoficial şi facem în jurul lui un capăt de ţară
Boloș, despre amendamentul privind naționalizarea Pilonului II: Discutăm despre un document cu caracter neoficial şi ...
Amendamentul la proiectul de lege privind măsurile fiscale care presupunea o naţionalizare a Pilonului II de pensii este ...
Președintele CCIB, Iuliu Stocklosa: Se impune ca firmele româneşti să fie mai active pe piaţa Chinei
Președintele CCIB, Iuliu Stocklosa: Se impune ca firmele româneşti să fie mai active pe piaţa Chinei
China este un important partener economic şi comercial al României, dar schimburile comerciale bilaterale se caracterizează ...