O genă rezistentă la secetă: Revoluţie biotehnologică în Argentina

O cercetătoare din Argentina, Raquel Chan, a reuşit să izoleze o genă de floarea soarelui rezistentă la secetă şi să o inoculeze în soia, ceea ce promite o veritabilă revoluţie biotehnologică în lupta împotriva secetei, relatează sâmbătă AFP, preluată de Agerpres.  
Economica.net - sâm, 21 apr. 2012, 14:19
O genă rezistentă la secetă: Revoluţie biotehnologică în Argentina

Argentina este cel de-al doilea exportator mondial de porumb, principalul furnizor internaţional de ulei şi de făină de soia şi al treilea producător de seminţe de soia, iar culturile aferente se află în regiuni afectate frecvent de secetă. 

Raquel Chan (52 de ani), care conduce Institutul de agrobiotehnologie din cadrul Universidad Nacional del Litoral (UNL), s-a aflat în fruntea unei echipe de cercetători care a reuşit să identifice gena HAHB-4, care îi permite plantei să reziste la secetă. 

Odată inoculată cu această genă, plantele de soia, de grâu sau de porumb „îşi sporesc enorm productivitatea”, iar agricultorilor le cresc semnificativ veniturile, a declarat dna Chan. 

Cercetătoarea argentiniană s-a lansat în acest proiect în 1993, când a revenit în ţară de la Strasbourg, unde şi-a obţinut doctoratul. Respectiva descoperire, care ar putea fi comercializată începând cu 2015, reprezintă rezultatul a 20 de ani de eforturi, inclusiv financiare. 

Deoarece erau necesare fonduri de care universitatea nu dispunea, a fost semnată o convenţie cu o companie locală, Bioceres, fondată de cultivatori argentinieni şi care are acum dreptul de proprietate asupra descoperirii. 

Compania argentiniană s-a asociat cu concernul american Arcadia, care intenţionează să investească 20 milioane de dolari în comercializarea produsului, a cărui descoperire a fost anunţată în luna februarie de preşedintele Argentinei, Cristina Kirchner. 

Evenimentul va permite sporirea rentabilităţii în agricultură, a explicat fosta studentă a Universităţii din Ierusalim, unde a trăit în timpul dictaturii (1976-1983). 

Militanţi pentru apărarea mediului înconjurător se tem totuşi că această descoperire va încuraja monocultura.

 

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru refugiații din Ucraina
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru ...
Guvernul a prelungit cu trei luni, până la data de 30 iunie 2024, prin ordonanţă de urgenţă, perioada până la care pot fi acordate sumele forfetare pentru acoperirea costurilor de masă şi......
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat amenzile pentru e-Factura pâna la 1 iunie (Video)
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat ...
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru activităţi productive şi pentru industria prelucrătoare, o schemă ...
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților.
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna ...