Ministerul Sănătăţii va deveni unitate de achiziţii centralizată pentru spitalele din reţeaua sa – proiect de HG

Ministerul Sănătăţii va achiziţiona centralizat produse şi servicii pentru spitale, conform unui proiect de HG. Dacă se va aplica în forma anunţată, actul normativ ar putea pune capăt achiziţiilor păguboase ale spitalelor şi situaţiilor în care acelaşi produs fabricat de acelaşi producător este cumpărat de mai multe spitale la preţuri diferite care sunt uneori şi de 10 ori mai mari de la o unitate la alta.
Cristina Şomănescu - vin, 23 nov. 2012, 08:46
Ministerul Sănătăţii va deveni unitate de achiziţii centralizată pentru spitalele din reţeaua sa - proiect de HG

Ministerul Sănătăţii a publicat pe pagina oficială un proiect de hotărâre de guvern potrivit căruia Ministerul Sănătăţii devine unitate de achiziţii centralizată. Concret, proiectul de act normativ prevede ca Ministerul de resort să facă la nivel centralizat achiziţiile de produse şi servicii pentru spitale, în locul fiecărui spital în parte.

  • Este vorba despre proiectul de HG privind desemnarea Ministerului Sănătății ca unitate de achiziții centralizată. Ministerul Sănătăţii va face achiziţii centralizat începând cu data publicării Hotărârii de Guvern în Monitorul Oficial.

Unde suntem acum

În acest moment, fiecare spital desfășoară individual procedurile de achiziții publice pentru achiziția de medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale, servicii, combustibili și lubrefianți pentru parcul auto.

Problema

În acest context, ne confruntăm cu situaţii în care prețurile de achiziție a medicamentelor, materialelor sanitare, echipamentelor medicale, serviciilor, combustibililor și lubrefianților pentru parcul auto diferă substanţial la același produs cu aceleași specificații tehnice, de la un spital la altul, chiar și în cazul în care produsul provine de la același producător sau distribuitor.
Mai mult, în anumite cazuri, prețul de achiziție a unor medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale este şi de 10 ori mai mari de la un spital la altul, cu toate că e vorba despre aceleaşi produse.

Soluţia

Proiectul de HG propune ca Ministerul Sănătăţii să facă achiziţii publice pentru spitalele din reţeaua sa şi a autorităţilor administraţiei publice locale. Ministerul Sănătății va fi unitate de achiziții centralizată care atribuie contracte de achiziţie publică sau încheie acorduri-cadru, în numele şi pentru spitalele publice din rețeaua Ministerului Sănătății și din reţeaua autorităţilor administraţiei publice locale.

Ce se schimbă dacă MS va face centralizat achiziţiile pentru spitale în locul spitalelor

Răspunsul scurt: se fac economii substanţiale, întrucât MS va cumpăra medicamentul X cu acelaşi preţ pentru toate spitalele. Pe cale de consecinţă, cel puţin declarativ, nu ne vom mai confrunta cu situaţii în care medicamentul X e vândut la un spital cu 5 lei iar la altul cu 50 de lei, în situaţia în care e fabricat de acelaşi producător.

Mai mult, prin această măsură, Ministerul Sănătăţii estimează că se vor face economii şi pentru că Ministerul va cumpăra toate produsele şi serviciile pentru spitale la preţuri mai mici decât cele la care sunt ele cumpărate acum de fiecare spital din ţară. Prețul plătit de MS va fi mai mic pentru o cantitate mare de produse achiziţionate decât preţurile plătite individual de spitale care cumpără produse şi servicii în cantitate mai mică.
Tot declarativ, nu vor mai fi discontinuităţi în achiziţionarea produselor şi serviciilor la spitalele din ţară şi calitatea produselor şi serviciilor din spitale va fi uniformă, cel puţin declarativ, odată implementat sistemul centralizat de achiziţii.

Normele de aplicare ne vor da mai multe detalii despre cum va implementa Ministerul Sănătăţii sistemul centralizat de achiziţionare de medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale, servicii, combustibili şi aşa mai departe. Normele se aprobă prin ordin al Ministrului Sănătăţii, în termen de 10 zile de la publicarea HG în Monitorul Oficial.

Ce schimbări mai aduce HG în sistemul de achiziţii pentru spitale

Atribuirea acordurilor-cadru de către MS nu depinde de dovedirea existenței sumelor necesare efectuării plăților, prevede HG.

Spitalele pot încheia și derula contracte subsecvente, cu avizul Ministerului Sănătății, în baza acordurilor-cadru atribuite de unitatea de achiziții centralizată care e Ministerul de resort.

Lista medicamentelor, a materialelor sanitare, a echipamentelor medicale, a serviciilor, combustibililor și lubrefianților pentru parcul auto pentru care se organizează proceduri de achiziție centralizate se aprobă prin ordin al Ministrului sănătății și se publică în Monitorul Oficial al României, se mai arată în HG.

Precizare: prevederile acestei hotărâri nu se aplică achizițiilor a căror sursă de finanțare este asigurată din fonduri alocate de autoritățile administraţiei publice locale, donații, sponsorizări și fonduri din proiecte cu finanțare rambursabilă și nerambursabilă.

Te-ar mai putea interesa și
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom Services S.A., cea mai extinsă rețea de mobilitate din România, raportează că a înregistrat anul trecut venituri totale de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13% față de anul......
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva zile înainte de reuniunea comitetului Rezervei Federale
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva ...
Inflaţia a revenit pe creştere în luna martie în Statele Unite ale Americii, potrivit indicelui preţurilor de consum ...
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean ...
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...