O jumătate de tonă de aur s-a vândut numai prin BCR, în 2012

08 10. 2012
lingouri_aur_45136400

De la începutul anului, tranzacţiile cu „aur fizic“ (nu doar „virtual“, prin instrumente derivate, n.r.) au însumat aproximativ 100 milioane lei.

În aceeaşi perioadă, clienţii BCR au tranzacţionat produse derivate pe bursă, având ca bază activul aur, ce au însumat echivalentul a 2,5 tone aur.

Tranzacţiile s-au derulat prin serviciului de private banking „BCR Erste Private Banking“, care oferă  posibilitatea de a trazacţiona „aur financiar“ (de 99,99% puritate), sub forma de lingouri, potrivit informaţiilor oficiale primite la  redacţia ECONOMICA.NET.

Aurul „pare a se transforma dintr-un metal preţios într-o “valută de rezervă”. Rata de creştere a tranzacţiilor cu aur financiar este exponenţială”, a declarat Răzvan Furtună, Şeful serviciului de private banking al BCR.

„Este binecunoscut statutul aurului de activ de refugiu cu rol de protecţie împotriva inflaţiei. Achiziţionarea regulată de aur financiar pe termen mediu şi lung a ajutat, de-a lungul vremii, la conservarea averii investitorilor”, a adăugat Laura Hexan, şefa departamentului de produse de trezorerie – retail din BCR.

La BCR, luni, preţul de vânzare al aurului era de 209,25 lei/gram, iar preţul de cumpărare de 191,49 lei/gram.

Un alt mare jucător pe piaţa de retail a aurului, Piraeus Bank cota aurul la în funcţie de puritate şi cantitate, între 182 lei/ gram preţ de cumpărare lingou din custodie şi 225 de lei / gram (preţ de vânzare. Piraeus  vinde şi lingouri de 5 grame.