O lume întreagă aşteaptă elicopterele de la IAR Ghimbav, spune Airbus. Tot ce lipseşte este decizia Guvernului român de a cumpăra 16 aparate

Economica.net
24 08. 2017
maxresdefault_26444000

„Motivul pentru care amânăm producţia primului elicopter la Ghimbav nu ţine de situaţia economiei mondiale, ci de amânarea unei decizii la nivel local. Am făcut un demo tour cu H215 în China şi a avut un succes uriaş. Există cerere pentru acest aparat. Pentru a îl construi aici, trebuie să existe un angamanent din partea Guvernului României să fie primul client la lansare. Dacă România nu ar cumpăra acest elicopter, fabricat aici, ar inspira neîncredere în produs”, a declarat joi, într-o întâlnire cu jurnaliştii, Olivier Michalon, senior vicepresident Airbus Helicopters pentru Europa, aflat la Bucureşti cu ocazia vizitei oficiale a preşedintelui francez Emmanuel Macron în România.

„Dacă România va fi cumpărătorul la lansare, tot procesul industrial va fi declanşat, iar aparatele H215 civile şi militare vor fi fabricate aici, indiferent din ce parte a lumii vor fi clienţii. Avem deja infrastructura la Braşov, suntem pregătiţi să facem transferul de tehnologie, dar trebuie ca Guvernul să dea o primă comandă de cel puţin 16 aparate pentru a lansa proiectul. Nevoia forţelor armate române este mult mai mare de 16 elicoptere, dar 16 este un start bun care ne va ajuta să câştigăm contracte la export, să lansăm activitatea şi să avem vizibilitatea industrială să vindem şi pe alte continente”, a explicat reprezentantul Airbus.

El a subliniat că Airbus a fost şi rămâne un partener pe termen lung pentru România, dar compania nu va aştepta la nesfârşit.

„Dacă vom simţi la un moment dat că nu există un angajament real din partea Guvernului să lucreze cu noi, vom lua deciziile necesare. Pe de o parte, flota de elicoptere Puma pe care o au forţele armate române devine periculos de învechită. Pe de altă parte, cred că în ziua de azi să creezi locuri de muncă este foarte important, este o victorie politică. La fel şi dezvoltarea industriei într-un domeniu de înaltă tehnologie reprezintă o oportunitate importantă. Tehnologia se mişcă repede, deci oportunitatea de azi poate fi istorie mâine. Deciziile trebuie luate rapid”, a spus Michalon.

Airbus a anunţat iniţial că asamblarea H215 la Ghimbav va începe anul acesta, însă a amânat ulterior startul producţiei în aşteptarea unei decizii de achiztiţie din partea statului român.

Conform calendarului iniţial, fabrica de la Ghimbav urma să ajungă la o capacitate de producţie de 15 elicoptere pe an până în 2020, cu peste 300 de angajaţi noi dincolo de cei aproximativ 150 deja existenţi pe platformă.