O lună până la liberalizarea totală a pieţei de energie. Ce trebuie să ştie clienţii din toată ţara ca să-şi reducă factura

La data de 1 ianuarie, piaţa energiei electrice va fi complet liberalizată, pentru toţi clienţii casnici din România. Consumatorii trebuie să ştie că au oricând opţiunea să schimbe furnizorul de energie electrică sau rămână la acelaşi furnizor, dar să schimbe contractul. Economiile la factură sunt în general notabile şi nu există niciun risc. 
Economica.net - mie, 29 nov. 2017, 22:05
O lună până la liberalizarea totală a pieţei de energie. Ce trebuie să ştie clienţii din toată ţara ca să-şi reducă factura

Toţi cei opt milioane de consumatori de energie electrică din România pot schimba, şi acum, şi după 1 ianuarie, furnizorul de energie şi/sau contractual de furnizare pe care îl au acum cu unul dintre cei patru mari furnizori de ultimă instanţă: Enel, Electrica, E.On şi CEZ. Cine nu o va face, va rămâne client care va primi eneregie electrică în sistem de ultimă instanţă, la preţuri care nu vor mai fi reglementate de stat, ci doar avizate. Iar factura va fi mai mare faţă de varianta în care ar trece pe cealaltă piaţă, cea concurenţială.

La ora actuală sunt zeci de furnizori pe piaţa concurenţială la care se poate transfera orice client casnic, dar, pentru cei care ezită să schimbe furnizorul, am făcut o comparaţie între tarifele aceluiaşi furnizor de la care primesc acum energie în regim de preţ reglementat de stat şi tarifele pe care le-ar primi dacă ar accepta oferta de energie electrică de piaţă liberă . Toţi cei patru mari furnizori de ultimă instanţă au şi oferte pentru piaţa liberă, iar economia la factură este în general substanţială. Iată situaţia pentru fiecare regiune în parte:

Muntenia Sud (Municipiul Bucureşti, judeţele Ilfov şi Giurgiu)

Consumatorii rămaşi în sistem reglementat plătesc furnizorului de ultimă instanţă (FUI) Enel un preţ final de 0,62 lei/kWh. În cazul în care decid să treacă din sistem reglementat pe piaţa concurenţială, dar să rămână la Enel, pot încheia, tot cu Enel, un contract de furnizare de energie pe piaţa concurenţială, în care preţul este cu 21% mai mic. Furnizorul are în ofertă abonamentul Enel fix online, cu un preţ de 0,49 lei/kWh. Un preţ mai bun pe piaţa concurenţială are doar RCS&RDS.

Banat (Judeţele Timiş, Arad, Caraş Severin şi Hunedoara)

Consumatorii rămaşi în sistem reglementat plătesc furnizorului de ultimă instanţă Enel un preţ final de 0,62 lei/kWh. În cazul în care decid să treacă din sistem reglementat pe piaţa concurenţială, dar să rămână la Enel, pot încheia, tot cu Enel, un contract de furnizare de energie pe piaţa concurenţială, în care preţul este cu 19 % mai mic, tot prin abonamentul Enel fix online, cu un preţ de 0,49 lei/kWh. Un preţ mai bun pe piaţa concurenţială are, şi în această zonă, tot RCS&RDS.

Dobrogea (Judeţele Tulcea, Constanţa, Ialamiţa, Călăraşi)

Consumatorii rămaşi în sistem reglementat plătesc furnizorului de ultimă instanţă Enel un preţ final de 0,65 lei/kWh. Dacă decid să treacă din sistem reglementat pe piaţa concurenţială, dar să rămână la Enel, acelaşi abonament Enel Fix Online are un preţ cu cu 19 % mai mic, tot prin abonamentul Enel fix online, cu un preţ de 0,53 lei/kWh. Un preţ mai bun pe piaţa concurenţială are, şi în această zonă, tot RCS&RDS.

Oltenia (Judeţele Argeş, Teleorman, Vâlcea, Dolj, Gorj, Gorj, Mehedinţi)

Consumatorii rămaşi în sistem reglementat plătesc furnizorului de ultimă instanţă CEZ un preţ final de 0,67 lei/kWh. În cazul în care decid să treacă din sistem reglementat pe piaţa concurenţială, dar să rămână la CEZ, au o ofertă de la CEZ Vânzare la un preţ cu 13% mai mic (0,58 lei/kWh). De reţinut că, pentru această zonă, sunt nu mai puţin de 14 furnizori care practică, în regim de piaţă liberă, preţuri mai bune decât CEZ. Ca de obicei, cel mai bun preţ, şi pentru clienţii din zona Olteniei, este oferit de RCS&RDS, cu 23% mai mic decât preţul plătit acum în regim reglementat. De reţinut şi că, pentru această zonă, doi FUI, adică Enel şi E.On, au oferte de piaţă concurenţială mai bună decât oferta similară a CEZ.

Moldova (Judeţele Iaşi, Bacău, Vaslui, Neamţ, Botoşani, Suceava)

Consumatorii rămaşi în sistem reglementat plătesc furnizorului de ultimă instanţă E.On un preţ final de 0,69 lei/KWh. În cazul în care decid să treacă din sistem reglementat pe piaţa concurenţială, dar să rămână la E.On, au o ofertă de la E.On la un preţ cu 19% mai mic (0,56 lei/kWh). Şi pentru această zonă, sunt nouă furnizori care practică, în regim de piaţă liberă, preţuri mai bune decât CEZ. Cel mai bun preţ, şi pentru clienţii din zona Moldovei, este oferit de RCS&RDS, cu 24% mai mic decât preţul reglementat plătit acum în regim reglementat. De reţinut şi că, pentru această zonă, un FUI, Enel are oferte de piaţă concurenţială mai bună decât oferta similară a CEZ.

Muntenia Nord (Judeţele Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Brăila, Vrancea, Galaţi)

Consumatorii rămaşi în sistem reglementat plătesc furnizorului de ultimă instanţă Electrica un preţ final de 0,65 lei/KWh. În cazul în care decid să treacă din sistem reglementat pe piaţa concurenţială, dar să rămână la Electrica, au o ofertă de la Electrica Furnizare la un preţ cu doar 1,5% mai mic (0,64 lei/kWh).
Pentru această zonă, ca şi pentru celelalte două deservite de Electrica, sunt foarte mulţi furnizori cu oferte mai bune pentru piaţa concurenţială. Nu mai puţin de 41, aici. Cel mai bun preţ, şi pentru clienţii din această zonă, este oferit de RCS&RDS, cu 24% mai mic decât preţul plătit acum în regim reglementat la Electrica. De reţinut că, pentru această zonă, toţi FUI (Enel, E.On, CEZ) au oferte de piaţă concurenţială mai bune decât oferta similară a Electrica.

Transilvania Nord (Judeţele Cluj, Bihor, Bistriţa Năsăud, Sălaj, Satu Mare, Maramureş)

Consumatorii rămaşi în sistem reglementat plătesc furnizorului de ultimă instanţă Electrica un preţ final de 0,65 lei/KWh. În cazul în care decid să treacă din sistem reglementat pe piaţa concurenţială, dar să rămână la Electrica, au o ofertă de la Electrica Furnizare la un preţ cu doar 1,5% mai mic (0,64 lei/kWh), la fel ca şi cei din nordul Munteniei
Şi pentru această zonă, ca şi pentru celelalte două deservite de Electrica, sunt tot 41 de furnizori cu oferte mai bune pentru piaţa concurenţială. Cel mai bun preţ, şi pentru clienţii de aici, este oferit de RCS&RDS, cu 24% mai mic decât preţul reglementat plătit acum în regim reglementat la Electrica. Iar toţi FUI (Enel, E.On, CEZ) au oferte de piaţă concurenţială mai bune decât oferta Electrica.

Transilvania Sud (Braşov, Harghita, Covasna, Mureş, Sibiu, Alba)

Zona este deservită în în sistem reglementat tot de Electrica Furnizare. Consumatorii rămaşi în sistem reglementat plătesc furnizorului de ultimă instanţă un preţ final de 0,61 lei/KWh. În cazul în care decid să treacă din sistem reglementat pe piaţa concurenţială, dar să rămână la Electrica, au o oefrtă mai dezavantoajoasă decât ce plătesc acum în regim reglementat. Preţul Electrica Furnizare oferit în regim de piaţă liberă este de 0,65 lei/kWh, deci cu 6% peste cel reglementat.
Ca de obicei, cea mai bună ofertă de piaţă liberă vine tot din partea celor de la RCS&RDS, care are un preţ de 0,50 lei/kWh, cu 17% sub cel reglementat. Dacă totuşi consumatorii au o reticenţă în a trece la un furnizor alternativ, pot alege oferta de piaţă concurenţială a celorlalţi FUI, CEZ, E.On şi Enel, toate fiind mai bune decât ce primesc acum de la Electrica în regim reglementat.

Notă: Comparaţiile au fost făcute în baza datelor din Comparatorul de preţuri care se află pe site-ul ANRE

Avantajele trecerii pe piaţa liberă

Fie că rămân la acelaşi furnizor, dar trec pe contracte pe piaţa liberă, fie că schimbă şi furnizorul, consumatorii de energie electrică trebuie să ştie că această mutare nu prezintă vreun risc. În cazul în care furnizorul ales dă faliment, locul de consum este preluat automat de furnizorul de ultimă instanţă al zonei (unul dintre cei patru mari), în regim de serviciu universal. Clientul nu va rămâne niciun moment fără energie electrică. Este adevărat că, în perioada în care trece automat în regim de serviciu universal, va plăti preţurile avizate de reglementatorul ANRE, mai mari decât ce plătea înainte furnizorului privat, dar este liber să aleagă oricând, inclusiv în acea perioadă, un alt furnizor de pe piaţa liberă.
În plus, dincolo de o factură mai mică, furnizarea în regim de piaţă liberă îi oferă consumatorului garanţia că, în perioada contractuală (de regulă un an, maximum doi), preţul său la energie rămâne fix, spre deosebire de situaţia în care rămâne în regim de serviciu universal, în care preţurile avizate de ANRE se pot modifica de mai multe ori în decursul unui an.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
România celor două cutremure pe zi! Peste 18 cutremure cu magnitudine de peste 4 grade pe Richter au avut loc în ultimii doi ani. Asigurări de dezastru?
România celor două cutremure pe zi! Peste 18 cutremure cu magnitudine de peste 4 grade pe Richter au avut loc în ultimii ...
În ultimele 24 de ore,în România au avut loc două cutremure,unul de 3,5 altlul de 4,4 grade magnitudine pe scara Richter. ...
Coronavirus: Vaccinarea va fi obligatorie din luna februarie în Austria. Doar pentru persoanele peste 18 ani
Coronavirus: Vaccinarea va fi obligatorie din luna februarie în Austria. Doar pentru persoanele peste 18 ani
Austria va introduce obligativitatea vaccinării pentru adulţi împotriva coronavirusului de la începutul lui februarie, ...
Cutremur cu magnitudinea 4,4 în judeţul Vrancea astăzi, 16 ianuarie 2022, la ora 15.43
Cutremur cu magnitudinea 4,4 în judeţul Vrancea astăzi, 16 ianuarie 2022, la ora 15.43
Un cutremur cu magnitudinea de 4,4 s-a produs duminică, la ora locală 15:43, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, ...