O mie de nave de pescuit chineze se îndreaptă spre insulele Senkaku

O flotă compusă din aproximativ 1.000 de vase de pescuit chineze se îndreaptă spre insulele Sankaku/Diaoyu, care au trecut sub controlul Japoniei, pentru a confirma dreptul Chinei asupra acestui teritoriu, transmit Kyodo şi RIA Novosti.
Economica.net - lun, 17 sept. 2012, 11:49
O mie de nave de pescuit chineze se îndreaptă spre insulele Senkaku

Se aşteaptă ca această flotă să ajungă în cursul zilei de luni în zona insulelor a căror suveranitate este disputată de Japonia şi China, scrie Agerpres. În zona insulelor Senkaku, aşa cum le numesc niponii, sunt concentrate mai multe nave de patrulare ale pazei de coastă a Japoniei.

Duminică, a fost ridicată oficial interdicţia la pescuit în Marea Chinei de Est. Potrivit mass-media locale, circa 1.000 de vase de pescuit au pornit imediat spre insulele Sankaku/Diaoyu pentru a pescui în zonă. De regulă, în această zonă pescuiesc rezidenţi din provinciile estice ale Chinei, Zhejiang şi Fujian.

Ministerul Agriculturii de la Beijing, în responsabilitatea căruia intră şi pescuitul, a declarat în acest context că au fost întreprinse toate măsurile ca pescarii chinezi să pescuiască în siguranţă.

Tokyo nu exclude ca aceste vase de pescuit să încerce să amplaseze ‘un desant’ în insule. În prezent, în cadrul guvernului japonez a fost creată o celulă de criză pentru situaţia legată de insulele respective.

Premierul Yoshihiko Noda şi-a anulat toate vizitele şi în acest moment se află la guvern şi urmăreşte evoluţia situaţiei din teren.

În China continuă de o săptămână manifestaţiile antijaponeze, care au început după ce Tokyo a ‘naţionalizat’ trei din cele cinci insule Sankaku/Diaoyu din Marea Chinei.

Disputele teritoriale dintre China şi Japonia ar putea declanşa un război – Panetta

Actualele conflicte teritoriale din Asia, mai ales cel dintre China şi mai multe ţări din regiune, ar putea declanşa un război, în cazul în care guvernele respective continuă „provocările”, a declarat duminică seara secretarul american al Apărării, Leon Panetta

„Sunt preocupat atunci când văd ţări angajate în diverse provocări care ar putea declanşa violenţe şi, în final, ar putea duce la un conflict”, a afirmat Panetta la sosirea sa la Tokyo, răspunzând astfel unei întrebări referitoare la diferendul dintre Beijing şi Tokyo cu privire la un mic arhipelag din Marea Chinei de Est.

„Şi acest conflict s-ar putea extinde”, a avertizat Leon Panetta, care se află într-un turneu în Asia, în cursul căruia va ajunge şi în China, în contextul în care tensiunile dintre Beijing şi Tokyo au fost rareori atât de puternice.

Leon Panetta se va întâlni cu vicepreşedintele chinez Xi Jinping

Secretarul american al Apărării, Leon Panetta, se va întâlni cu vicepreşedintele chinez Xi Jinping, care ar urma să devină liderul regimului, în timpul vizitei sale în China din această săptămână, au anunţat autorităţile locale luni, relatează AFP.

Xi Jinping a dispărut din viaţa publică timp de două săptămâni, provocând numeroase speculaţii, după care a reapărut public sâmbătă.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia și China sunt îngrijorate din cauza creșterii prezenței militare a NATO în Asia
Rusia și China sunt îngrijorate din cauza creșterii prezenței militare a NATO în Asia
Rusia şi China sunt preocupate de prezenţa în creştere a NATO în Asia, afirmă preşedinţii Vladimir Putin şi Xi Jinping într-o declaraţie comună semnată marţi la finalul convorbirilor......
Băncile din zona euro au o rezistență ridicată în fața actualelor turbulențe, asigură guvernatorul Băncii Centrale a Spaniei
Băncile din zona euro au o rezistență ridicată în fața actualelor turbulențe, asigură guvernatorul Băncii Centrale ...
Băncile din zona euro rezistă actualelor turbulenţe de pe pieţe şi au un nivel robust al capitalului şi al lichidităţilor, ...
Situația economică dificilă îi determină pe o treime dintre francezi să renunțe la o parte dintre produsele de igienă – sondaj
Situația economică dificilă îi determină pe o treime dintre francezi să renunțe la o parte dintre produsele de igienă ...
O treime din francezi renunţă la unele produse de igienă, fac duş fără săpun, îşi raţionalizează articolele pentru ...
Guvernul elvețian suspendă plățile pentru mai mulți angajați ai Credit Suisse
Guvernul elvețian suspendă plățile pentru mai mulți angajați ai Credit Suisse
Consiliul Federal elveţian a emis un ordin către Credit Suisse pentru a suspenda temporar anumite tipuri de plăţi variabile ...