O mulţime de modele noi pentru salonul auto de la Paris. Vezi ce pregătesc Peugeot şi Renault

 Producătorii auto francezi PSA Peugeot Citroën şi Renault intenţionează să uimească presa la Salonul Auto de la Paris cu o mulţime de maşini noi, lansări care ascund însă o criză a declinului pieţelor europene şi a supracapacităţii de producţie, scrie cotidianul britanic Financial Times (FT).
Economica.net - mar, 25 sept. 2012, 15:47
O mulţime de modele noi pentru salonul auto de la Paris. Vezi ce pregătesc Peugeot şi Renault

Peugeot va prezenta nu mai puţin de 40 de maşini într-un stand de 3.900 de metri pătraţi, inclusiv Onyx, o supermaşină concept care s-ar potrivi foarte bine parcată lângă un Lamborghini.

Renault va introduce a patra generaţie a hatchback-ului Clio, prima maşină gata de producţie proiectată de Laurens van den Acker, şeful de design adus în urmă cu trei ani pentru a face mai interesantă linia de modele a grupului.

Angajaţii Peugeot de la uzina Aulnay-sous-Bois, din suburbiile Parisului, pe care producătorul auto vrea să o închidă pentru a opri pierderile, de circa 200 de milioane de euro pe lună, au programat un protest la salonul auto pe 9 octombrie.

Supracapacitatea industriei auto din Europa şi războiul dur al preţurilor vor reprezenta subiecte principale la ediţia din acest an, unde sunt aşteptaţi directori generali de companii, printre care şeful Peugeot, Philippe Varin, cel al Renault/Nissan, Carlos Ghosn, şi cel al Fiat, Sergio Marchionne.

Peugeot şi Renault sunt, pe lângă Fiat şi divizia Opel a General Motors, printre cei mai vulnerabili constructori auto. Piaţa auto din Franţa a scăzut cu 13% în acest an, iar ambele companii au vânzări semnificative în Italia şi Spania, ţări care se confruntă, de asemenea, cu probleme economice.

Renault, cu operaţiuni mai solide pe alte continente şi fabrici cu costuri reduse în România şi Maroc, are probleme financiare mai mici decât Peugeot, după cum va evidenţia şi şeful grupului, Carlos Ghosn, în interviurile de la salonul auto, scrie FT.

Totuşi, ambii producători sunt specializaţi pe piaţa maşinilor mici, cu marje de profit reduse, mult mai vulnerabile la războiul reducerilor de preţuri, care împinge majoritarea companiilor europene din industrie pe pierderi în acest an. PSA a pierdut 819 milioane de euro în prima jumătate a anului, în timp ce Renault, ajutată de participaţia deţinută la Nissan, a raportat o scădere puternică a profitului, la 786 milioane de euro.

Ambele companii franceze sunt presate de pe două fronturi, de producătorii de maşini de lux germani şi Volkswagen pe segmentul mai scump şi de Hyundai şi Kia, din Coreea de Sud, pe piaţa maşinilor mai ieftine. Volkswagen şi sud-coreenii au câştigat cotă de piaţă în faţa Peugeot şi Renault în Franţa, situaţie care l-a determinat pe ministrul Industriei de la Paris să acuze Hyundai şi Kia de practici de dumping. Cele două companii au negat acuzaţiile.

„Situaţia este critică pentru Peugeot şi Renault. Sunt blocaţi la mijloc şi vor fi striviţi de nemţi, care coboară în categoriile de jos, şi de coreeni, care parcurg acelaşi drum ca japonezii în urmă cu câţiva ani şi oferă produse mai bune”, a afirmat Emmanuel Bulle, analist la Fitch.

La Paris, Volkswagen va prezenta a şaptea gneraţie a Golf, maşina cu cele mai bune vânzări din Europa. Pe lângă beneficiile aduse de brand şi dimensiunea grupului, Volkswagn se poate împrumuta şi mai ieftin de pe pieţele financiare, avantaj pe care îl poate transfera clienţilor prin credite pentru cumpărarea unei maşini.

În faţa concurenţei dure, producătorii francezi au două opţiuni: să se lupte cu Volkswagen şi coreenii pe fiecare model sau să se retragă startegic de pe pieţe şi segmente unde nu sunt competitivi.

Grupul italian Fiat a adoptat ultima variantă şi nu va prezenta niciun nou model la Paris, însă producătorii francezi, mai ales Peugeot, au ales să răspundă provocării.

„Peugeot are mai multe lansări de produse decât majoritatea celorlalţi producători”, a declarat Jonathon Poskitt, şeful diviziei de estimări de vânzări pentru Europa la LMC Automotive.

Renault va prezenta generaţia a doua a modelelor Logan şi Sandero la salonul auto de la Paris. Ghosn afirmă că Renault obţine marje de peste 6% la maşinile low-cost, în parte pentru că nu oferă discounturi.

„Fiecare maşină low-cost pe care o vând valorează două până la trei maşini obişnuite. Dar în doi-trei ani există riscul să intre (pe această piaţă, n.r.) şi concurenţa”, a declarat Philippe Houchois, analist auto la grupul UBS.

Dacia, parte a grupului Renault, a anunţat că va prezenta noile modele Logan 2 şi Sandero 2 la Salonul Auto de la Paris, care se deschide pentru public la 29 septembrie.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...