O navă cu 3.800 de mașini noi arde în apele olandeze. Stingerea incendiului poate dura zile

Fremantle Highway, o navă care transportă circa 3.800 de mașini noi, printre care vehicule BMW și Mercedes-Benz, arde încă de miercuri în apele olandeze, iar incendiul este departe de a fi stins.
Ion Dobreanu - vin, 28 iul. 2023, 12:22
O navă cu 3.800 de mașini noi arde în apele olandeze. Stingerea incendiului poate dura zile

Încă de miercuri seara paza de coastă a Țărilor de Jos (Olanda), împreună cu nave de stingere a incendiilor și echipaje de salvare încearcă să oprească focul care a izbucnit la bordul Fremantle Highway. Deși unii s-au grăbit să pună incendiul pe seama mașinilor electrice aflate la bord, specialiștii susțin că problemele trebuie căutate în altă parte.

Pornită din portul german Bremerhaven cu 3.800 de mașini la bord, nava Fremantle Highway a luat foc în largul coastei Țărilor de Jos. De miercuri seara zeci de persoane încearcă să stingă incendiul care a cauzat deja distrugerea unei părți din încărcătură și, mai grav, decesul unui membru al echipajului și rănirea altor 22. Conform autorităților vamale germane, la bordul navei se află câteva sute de mașini BMW și Mercedes-Benz noi, precum și utilaje pentru construcții.

Pentru mulți, faptul că nava încă arde în ciuda intervenției multor mijloace de stingere este greu de explicat, însă specialiștii au propiile explicații. Deși situația a fost stabilizată, neexistând deocamdată riscul scufundării navei, incendiul încă face pagube la bordul cargoului și pare foarte dificil de stins. Conform agenției germane dpa, Lars Tober, angajat al Societății pentru Siguranța Navelor din Marea Baltică, a explicat pentru ZDF că stingerea incendiului este dificilă pentru că acesta se manifestă în interior.

„Vorbim despre o mare carcasă care arde înăuntru. Putem pune apă pe ea doar din exterior, fără a intra, pentru că nu există zone prin care să poată fi folosiți agenți de stingere”, a declarat Lars Tober pentru ZDF.

În plus, nici inundarea navei nu este o soluție. „Provocarea este să menținem nava stabilă, să nu se răstoarne și să nu cauzăm fisuri în carenă. (…) Aceasta este de fapt sarcina principală acum”, a continuat expertul.

Fără a ști cu exactitate care este situația în interiorul navei, Lars Tober a explicat că atât tancurile cu combustibil pentru navă, care se află sub linia de plutire, cât și carburantul din mașinile termice sau bateriile din cele electrice nu ar trebui să pună probleme. Asta pentru că în cazul mașinilor, combustibilul ar trebui să fi ars sau să se fi evaporat deja, iar bateriile nu puteau arde mai mult de o jumătate de oră.

În schimb, pătrunderea în interiorul navei pentru a stinge incendiul este o problemă. Conform lui Dirk Flocke, șeful grupului special pentru securitatea navelor din cadrul brigăzii de pompieri a orașului-port Hamburg, combaterea incendiilor din interiorul unei nave este dificilă pentru că metalele din care este construită au o conductivitate termică ridicată, aerul, gazele și fumul sunt greu de evacuat prin culoarele înguste, iar coridoarele sunt foarte mici. În plus, pot exista substanțe periculoase la bord.

În cazul navelor care transportă vehicule intervențiile sunt chiar mai dificile. Fiind plasate foarte aproape unele de altele, mașinile de pe punți împiedică accesul și extinderea echipamentelor de stingere către sursa incendiului. De asemenea, odată cu apa și substanțele aruncate pentru stingere nava se poate dezechilibra și chiar ajunge în poziția de a se scufunda. La dezechilibrarea navei pot concura chiar mașinile aflate pe punți pentru că, având sistemele de prindere afectate, acestea se pot deplasa în funcție de înclinarea navei. Tocmai de aceea fluidele sau solidele aruncate în „burta” navei trebuie dozate cu mare grijă.

Cât despre pericolul reprezentat de mașinile electrice aflate la bord, Dana Meisner, șefa departamentul de cercetare și dezvoltare al Institutului pentru Siguranța Navelor eV din Rostock-Warnemünde, consideră că acestea nu iau foc mai des decât cele cu motoare termice, dar consecințele în cazul unui incendiu sunt mai complexe.

Potrivit acesteia, timpul în care arde o mașină electrică este mai mare și există posibilitatea unor explozii ale bateriilor de tracțiune care pot în jur arunca piese sau componente din mașină. În acest context, ea consideră că soluțiile pentru transportul vehiculelor electrice sunt la îndemână – pot fi instalate mijloace automate de stingere rapidă, mașinile pot fi garate la distanțe mai mari una de alta și chiar ar putea fi separate în spații mai mici de depozitare care să limiteze extinderea unui eventual incendiu.

„Dar nu ajută să demonizezi mașina electrică. Va trebui să învățăm cum să facem față noilor riscuri. Și deja există o mulțime de abordări bune”, a încheiat Dana Meisner.

Te-ar mai putea interesa și
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea Bulevardului Ghencea
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea ...
Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat astăzi că instituția pe care o conduce a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor de penetrație la Prelungirea Ghencea și......
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub ...
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...