De la Bahlui la Dunăre, în viteză! O nouă autostradă pe planşetă: Câmpia Turzii-Tîrgu Mureş-Iaşi

Autostrada care ar urma să lege Ardealul de Moldova va fi mai lungă decât proiectul iniţial şi va fi construită în concesiune, potrivit unui proiect de act normativ. Dacă se va face vreodată, ea şi trei tronsoane ale vechii autostrăzi Transilvania, ieşenii vor ajunge la Budapesta pe autostradă.
Economica.net - joi, 18 apr. 2013, 11:10
De la Bahlui la Dunăre, în viteză! O nouă autostradă pe planşetă: Câmpia Turzii-Tîrgu Mureş-Iaşi

Autostrada Iaşi-Târgu Mureş va fi extinsă până la Câmpia Turzii, unde va putea fi legată de singurul tronson construit al autostrăzii Transilvania: Câmpia Turzii-Gilău, potrivit noilor proiecte ale Guvernului. Deşi de construcţia de autostrăzi se ocupă Compania Naţională de Autostrăzi (CNADNR), din subordinea ministrului delegat pentru proiecte de infrastructură, pesedistul Dan Şova, de acest proiect se va ocupa direct Ministerul Transporturilor, condus de liberalul Relu Fenechiu.

Construcţia ar urma să fie făcută în parteneriat public-privat, conform unui proiect de hotărâre de Guvern, iar toată documentaţia strânsă până acum pentru acest proiect de CNADNR va fi transferată Ministerului.

Cu o lună în urmă, Fenechiu a anunţat că ministerul pe care îl conduce va fi mandatat prin hotărâre de guvern să se ocupe de implementarea proiectului autostrăzii ce ar urma să lege Moldova de Ardeal. El a precizat că proiectul de infrastructură ar urma să fie implementat direct de ministerul pe care îl conduce şi nu de cel condus de Dan Şova. Ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură declarase deja că “nu este un fan al autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş”.

Citeşte şi Autostrada Bucureşti-Alexandria, pe masa Guvernului. A fost dată liberalilor

În cazul în care va fi construită această autostradă şi dacă vor fi finalizate şi trei tronsoane din vechea autostradă Transilvania, Moldova, cea mai săracă provincie istorică a României, va fi conectată direct la Europa Occidentală printr-o autostradă nouă.

Este vorba despre tronsoanele Gilău-Mihăeşti, Mihăeşti-Suplacu de Barcău şi Suplacu de Barcău-Borş, ultimul la frontiera cu Ungaria. Pe primele două nu s-a făcut nimic, iar al treilea, deşi este realizat în proporţie de la 40%, este abandonat. Lucrările pe acest tronson nu vor demara prea curând dat fiind că Guvernul a anunţat că va rezilia contractul cu companiaamericanăBechtel.

În prima variantă a proiectului, costul autostrăzii Târgu Mureş-Iaşi ar fi fost de nouă miliarde de euro, adica circa 30 de milioane de euro pe km, potrivit datelor CNADNR.

Autostrada, care ar fi trebuit construită iniţial din fonduri bugetare, era împărţită în trei mari secţiuni: Târgu Mureş-Ditrău (92 km), Ditrău-Târgu Neamţ (119 km) şi Târgu Neamţ-Iaşi (78 km). Ulterior, CNADNR a anunţat că vor fi căutate noi soluţii tehnice pentru ca autostrada să fie mai ieftină şi a precizat că proiectul nu va mai implica fonduri bugetare, urmând să fie construit în sistem de concesiune.

Chinezii, interesaţi

Compania chineză China Communications Construction Company Ltd (CCCC) ar fi interesată de construirea autostrăzii Târgu Mureş-Iaşi în sistem de parteneriat public-privat, potrivit unui comunicat emis în martie de Ministerul Transporturilor. CCCC este interesată şi de construcţia autostrăzii Comarnic-Braşov, cel mai avansat proiect de autostradă în regim de concesiune din România, depunând în acest sens şi o ofertă.

Puteţi vedea aici imagini cu autostrăzile construite de firma chineză la ea acasă.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Renault ajustează numărul de locuri de muncă din Franța – Reuters
Renault ajustează numărul de locuri de muncă din Franța – Reuters
Odată cu accelerarea dezvoltării și producției de mașini electrificate Renault va elimina până la 2.000 de locuri de muncă în Franța....
Sorin Cîmpeanu: Cazurile de COVID raportate acum nu sunt generate de şcoală
Sorin Cîmpeanu: Cazurile de COVID raportate acum nu sunt generate de şcoală
Cazurile de infectare cu noul coronavirus raportate în prezent nu sunt generate de începerea şcolii cu prezenţă fizică, ...
Spania majorează salariul minim de la 1 septembrie
Spania majorează salariul minim de la 1 septembrie
Guvernul de stânga din Spania şi sindicatele au ajuns joi seară la un acord cu privire la o uşoară majorare a salariului ...
OMV Petrom a finalizat cu succes prima livrare de gaz natural lichefiat din România
OMV Petrom a finalizat cu succes prima livrare de gaz natural lichefiat din România
OMV Petrom a efectuat prima livrare de gaz natural lichefiat (GNL) din România către Damen Shipyards Mangalia, potrivit ...