O nouă grevă generală în Grecia

O grevă generală va avea loc, miercuri, în Grecia, în semn de protest faţă de continuarea măsurilor de austeritate cerute de creditorii săi, UE şi FMI, ai căror reprezentanţi sunt aşteptaţi la Atena pentru a verifica punerea în aplicare a acestora, relatează AFP.
Economica.net - mie, 20 feb. 2013, 10:10
O nouă grevă generală în Grecia

Ziua de acţiune, prima din acest an, organizată la apelul centralelor sindicale Adedy (public) şi GSEE (privat), va perturba transporturile, în special pe cele aeriene, din cauza întreruperii activităţii în cursul zilei de către controlorii de trafic aerian.

Trenurile şi serviciile de transport urbane vor fi, de asemenea, afectate, în timp ce vapoarele ce deservesc insulele vor rămâne la chei.

Succedând greva generală din noiembrie şi peste zece de la începutul crizei în Grecia, în 2010, protestul va culmina cu o manifestaţie în centrul Atenei la prânz.

Aceasta va perturba, de asemenea, funcţionarea administraţiilor, şcolilor şi spitalelor, în timp ce sindicatele avocaţilor şi comercianţilor s-au alăturat protestului.

Îndreptându-se împotriva noilor măsuri de austeritate pe care ţara îndatorată a trebuit să le adopte în această toamnă pentru a rămâne sub perfuzia financiară internaţională, GSEE şi Adedy au făcut apel la mobilizare ca ripostă la decizia Guvernului de a sparge două greve recente, cea de la metroul din Atena şi cea a marinarilor, recurgând la rechiziţie.

GSEE a asigurat într-un comunicat că luptă „pentru convenţiile colective, măsurile împotriva şomajului”, a cărui rată a ajuns la 27 la sută, „şi pentru salvgardarea drepturilor democratice”.

Adedy vrea să contracareze concedierea funcţionarilor, în timp ce creditorii vor să reducă numărul lor.

În timp ce ţara traversează al şaselea an de recesiune, principalul partid de opoziţie, Syriza, reprezentând stânga radicală, a cerut o mobilizare masivă pentru „a înlătura cât mai repede posibil” Guvernul de coaliţie dreapta-stânga moderat, condus de conservatorul Antonis Samaras.

Poliţia a prevăzut un dispozitiv important pentru a împiedica o degenerare a manifestaţiei, frecventă în timpul manifestaţiilor antiausteritate din Grecia.

Greva constituie un avertisment social înainte de sosirea aşteptată, până la începutul lui martie, la Atena a creditorilor (UE-BCE-FMI), care urmează să analizeze modul în care ţara îşi respectă angajamentele de austeritate şi reforme.

Te-ar mai putea interesa și
CNAIR lucrează la înlăturarea efectelor alunecării de teren de pe DN1 din apropierea localității Breaza (Video)
CNAIR lucrează la înlăturarea efectelor alunecării de teren de pe DN1 din apropierea localității Breaza (Video)
Compania Națională e Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat astpzi că, prin intermediul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri București, a început intervenția pentru......
BMW își extinde investițiile în Mexic
BMW își extinde investițiile în Mexic
Grupul Bayerische Motoren Werke (BMW) a anunțat că va investi 800 de milioane de euro (866 de milioane de dolari) în statul ...
ANM: Codul portocaliu de viscol va afecta parțial zece județe. În București va ploua slab sâmbătă și va ninge duminică
ANM: Codul portocaliu de viscol va afecta parțial zece județe. În București va ploua slab sâmbătă și va ninge duminică
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, atenţionări Cod portocaliu de viscol, în zece judeţe, ...
Vești excelente pentru  viitorii pensionari, în 2023. Conturile de pensie privată, unde cotizează 8 milioane de români, au crescut într-o lună cât scăzuseră într-un an
Vești excelente pentru viitorii pensionari, în 2023. Conturile de pensie privată, unde cotizează 8 milioane de români, ...
Fondurile de pensii administrate privat (Pilon II)- unde cotizează obligatoriu, cu 3,75% din salariu, peste 7,9 milioane ...