O nouă maşină chinezească ieftină care vrea să cucerească Europa. Cum arată BYD Dolphin Surf, cât costă şi ce autonomie are

Producătorul chinez de automobile electrice BYD a lansat miercuri, la Berlin, modelul low-cost Dolphin Surf, care a devenit cel de-al 10-lea model disponibil în Europa, crescând presiunile asupra rivalilor europeni să vină cu alternative mai accesibile, transmite Reuters.
AGERPRES - mie, 21 mai 2025, 15:52
O nouă maşină chinezească ieftină care vrea să cucerească Europa. Cum arată BYD Dolphin Surf, cât costă şi ce autonomie are

Dolphin Surf vine în trei versiuni, începând de la 22.990 de euro pentru modelul cu o autonomie de 322 de kilometri şi până la 24.990 de euro pentru modelul cu o autonomie de 507 kilometri, scrie Agerpres.

Până la finalul lunii iunie, cele trei versiuni vor fi disponibile la un preţ redus cuprins între 19.990 şi 24.990 de euro, a precizat miercuri directorul de vânzări Patrick Schulz.

Acest model creşte presiunile la adresa constructorilor europeni să vină cu alternative electrice mai accesibile, în condiţiile în care preţul de cost este în continuare o barieră majoră în calea adoptării pe scară largă a automobilelor electrice.

În prezent, în Europa sunt disponibile doar câteva automobile electrice, precum Dacia Spring sau Leapmotor T03, care să coste mai puţin de 20.000 de euro, chiar dacă în acest an ar urma să înceapă să se comercializeze 11 noi modele cu un preţ de până la 25.000 de euro, inclusiv Volkswagen ID.2, Renault R5, Fiat Grand Panda şi Hyundai Inster.

„Segmentul compact este următoarea frontieră pentru electrificare în Europa. Credem că această piaţă are un potenţial uriaş”, a declarat directorul regional de la BYD, Maria Grazia Davino.

Versiunea chineză a modelului Dolphin Surf, cunoscută sub denumirea Seagull, a alimentat o creştere exponenţială a BYD în China, cu 442.000 de unităţi înmatriculate în 2024, fiind devansat doar de Model Y al Tesla.

La nivel global, vânzările pentru acest model au crescut cu 45% în acest an, până la 170.000 de unităţi, a informat miercuri BYD.

Grupul chinez BYD, care anul trecut a devansat Tesla pentru a deveni cel mai mare producător mondial de automobile electrice, este într-un plin proces de revizuire a operaţiunilor europene, prin extinderea reţelei de dealeri, oferind mai multe modele hibride şi angajând manageri cu experienţă locală.

Cifrele de vânzări arată că procesul dă rezultate. În Germania, vânzările BYD au ajuns la 2.791 de unităţi în primele patru luni ale anului, apropiindu-se rapid de cifra de 2,891 de vehicule vândute pe parcursul anului 2024.

Un succes similar este înregistrat la nivelul Europei, unde vânzările BYD s-au multiplicat de patru ori în primul trimestru, până la 37.201 de unităţi, în contrast faţă de vânzările Tesla, care s-au prăbuşit cu 37,2%.

Maria Grazia Davino a informat că BYD va intra pe 12 noi pieţe din Europa în acest an, iar locaţiile de vânzări se vor extinse până la peste 1.000 de puncte.

Te-ar mai putea interesa și
Mircea Fechet și Bogdan Ivan, miniștrii Mediului și Industriei, nu sunt de acord cu anularea depunerii declarațiilor de avere
Mircea Fechet și Bogdan Ivan, miniștrii Mediului și Industriei, nu sunt de acord cu anularea depunerii declarațiilor ...
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat joi despre depunerea declaraţiilor de avere, că în acest context în care încrederea în clasa politică este probabil la un minim istoric, toţi......
Dezastrul de la Salina Praid – Vor urma „foarte multe” demiteri după finalizarea raportului Corpului de Control al premierului, spune ministrul Fechet
Dezastrul de la Salina Praid – Vor urma „foarte multe” demiteri după finalizarea raportului Corpului de ...
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, apreciază că vor avea loc "foarte multe" demiteri după finalizarea raportului Corpului ...
Hidroelectrica ia 11.000 de clienți casnici noi în fiecare zi. Șeful companiei și-ar dori ca piața de furnizare “să se echilibreze”
Hidroelectrica ia 11.000 de clienți casnici noi în fiecare zi. Șeful companiei și-ar dori ca piața de furnizare “să ...
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, dar și furnizorul cu cel mai mic preț din ...
Ungaria va privatiza o mare parte din participaţia pe care o deţine în industria de apărare
Ungaria va privatiza o mare parte din participaţia pe care o deţine în industria de apărare
Guvernul ungar intenţionează să vândă o mare parte din participaţia pe care o deţine în industria de apărare, care ...