O nouă rundă de negocieri cu reprezentanţii ROMATSA, săptămâna viitoare. Niciun rezultat la întâlnirea de marţi

O nouă întâlnire între reprezentanţii ROMATSA şi conducerea Ministerului Transporturilor (MT) va avea loc săptămâna viitoare, în condiţiile în care nu au fost găsite soluţii la toate revendicările controlorilor de trafic în ultima rundă de negocieri desfăşurată, marţi, la sediul ministerului de resort.
Economica.net - mie, 22 iul. 2015, 06:35
O nouă rundă de negocieri cu reprezentanţii ROMATSA, săptămâna viitoare. Niciun rezultat la întâlnirea de marţi

Marţi, 21 iulie 2015, la sediul Ministerului Transporturilor, a avut loc o nouă rundă de negocieri între sindicatul şi patronatul din cadrul ROMATSA, întâlnire mediată de Iulian Matache, ministrul Transporturilor, în cadrul căreia au fost discutate punctele de pe lista de revendicări înaintate de sindicat, scrie Agerpres.

Potrivit unui comunicat al MT remis AGERPRES, în urma discuţiilor, s-a ajuns la puncte de vedere comune asupra unora dintre revendicări, însă asupra celorlalte s-a decis realizarea unor analize suplimentare.

De asemenea, s-a stabilit continuarea discuţiilor între echipele de negociere la sediul ROMATSA, urmând ca în cursul săptămânii viitoare să aibă loc o nouă întâlnire la sediul Ministerului Transporturilor.

Sindicaliştii de la ROMATSA ameninţă cu greva generală şi solicită demisia sau demiterea conducerii actuale a regiei, afirmând că aceasta doreşte distrugerea instituţiei şi interzicerea dreptului legal la grevă pe care îl au controlorii de trafic aerian.

Potrivit liderului Sindicatului Controlorilor de Trafic Aerian (ATCOR), Gabriel Tudorache, la prima întâlnire dintre patronat şi sindicate mediată de reprezentanţii ministerului de resort, s-au discutat toate cele 14 revendicări ale sindicaliştilor, patru puncte fiind, în principiu, aproape de rezolvare.

‘La prima rundă de negocieri, am discutat toate cele 14 puncte. Am plecat acasă cu un gentleman agreement că în principiu patru puncte până a doua zi vor fi rezolvate – ne-am dat şi noi acordul şi patronatul – urmând ca, primind documentele pe care nu ni le-a dat niciodată (patronatul – n.r.) să pregătim materialele pentru întâlnirea de astăzi (marţi, 21 iulie n.r.) pe următoarele 8 puncte. Însă, ne-am blocat total. Pe acei generali nu îi interesează nimic. Nu am reuşit să facem nimic pentru că dânşii se cred într-o unitate militară: sunt generali şi secretizează documentele. Au secretizat statul de funcţii şi nu vor să ni-l pună la dispoziţie decât ca document secret. Dânşii trăiesc în armată, chiar dacă sunt pensionari foşti militari. Nu vor să ne dea acest document decât în condiţiile lor. Am vorbit la telefon cu domnul ministru, i-am explicat despre ce este vorba. Din punctul nostru de vedere este exclus, în acest moment, să continuăm aşa. Nu există nicio posibilitate, în opinia noastră, să mergem mai departe, împreună, pe acest drum cu aceşti domni generali. Cerem demilitarizarea ROMATSA, nu se mai poate continua în actualele condiţii. Cerem demisia sau demiterea actualei conduceri a ROMATSA!’, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, Gabriel Tudorache.

Liderul sindical afirmă că actuala conducere, în loc să încerce să stingă conflictul vor să distrugă regia.

Controlorii de trafic aerian au intrat, miercurea trecută, în grevă de avertisment, timp de două ore, între 11,00 şi 13,00, cauzele fiind neîncheierea Contractului Colectiv de Muncă, dar şi nerezolvarea celor 14 revendicări ale sindicatelor. Acestea vizează protecţia salariaţilor, siguranţa traficului aerian, dar şi drepturile sindicale, cea mai importantă fiind cea legată de vârsta pensionării.

Te-ar mai putea interesa și
Peste 4.600 de locuri din București nu au apă caldă sau nu primesc apă caldă în parametri
Peste 4.600 de locuri din București nu au apă caldă sau nu primesc apă caldă în parametri
Peste 4.600 de blocuri din București nu au apă caldă sau nu primesc apă caldă în parametri, arată datele Companiei Municipale Termoenergetica București (CMTEB) SA, centralizate de......
59.000 de vehicule Tesla Model Y și Model 3 au probleme cu sistemul eCall
59.000 de vehicule Tesla Model Y și Model 3 au probleme cu sistemul eCall
Autoritatea Federală pentru Transport din Germania (Kraftfahrt-Bundesamt – KBA) a solicitat o chemare la service pentru ...
Accizele pentru ţigarete, alcool şi băuturi alcoolice vor creşte de la 1 august 2022
Accizele pentru ţigarete, alcool şi băuturi alcoolice vor creşte de la 1 august 2022
Majorarea accizelor pentru alcool şi băuturi alcoolice se va face începând cu 1 august 2022, având în vedere că nivelul ...
Finanţele propun majorarea cotelor de impunere în cazul veniturilor obţinute din jocuri de noroc
Finanţele propun majorarea cotelor de impunere în cazul veniturilor obţinute din jocuri de noroc
Ministerul Finanţelor propune majorarea cotelor de impunere în cazul veniturilor obţinute din jocuri de noroc şi reducerea ...