O noua zonă metropolitană de 200.000 locuitori, în România

Administraţia municipiului Baia Mare a format împreună cu 18 comune Asociaţia Metropolitană Baia Mare, care numără peste 200.000 de locuitori, în perspectiva atragerii de fonduri europene necesare dezvoltării infrastructurii.
Economica.net - mar, 03 apr. 2012, 13:55
O noua zonă metropolitană de 200.000 locuitori, în România

„După îndelungate discuţii zona metropolitană a devenit realitate şi suntem în măsură să intrăm în competiţia atragerii fondurilor europene. Intenţia asociaţiei este să acceseze fondurile necesare modernizării şi reabilitării infrastructurii”, a declarat, marţi, pentru AGERPRES primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş.

Zona Metropolitană Baia Mare a fost gândită de administraţie ca un posibil centru regional în situaţia care executivul trece la o nouă formă administrativ-teritorială a ţării.

Primarul Cătălin Cherecheş, ales preşedinte al Asociaţiei Metropolitane Baia Mare, apreciază că zona cu toate comunele aflate în componenţă, cât şi infrastructura rutieră, feroviară, aeriană şi modulele de afaceri dezvoltate în jurul unor localităţi şi altele pe cale de a fi puse în funcţiune vor avea un atu important într-o viitoare organizare administrativ-teritorială.

‘Îmi doresc ca municipiul Baia Mare să ajungă o capitală de regiune care să aibă în componenţă judeţele Maramureş, Satu Mare şi Sălaj, iar capitala administrativă să fie Baia Mare. Acesta e motivul formării zonei metropolitane, acum bine închegată, având forţa economică necesară, dar şi o populaţie de peste 200.000 de locuitori , astfel încât argumentul desemnării capitalei de regiune să fie unul câte se poate de solid”, a mai spus primarul Cătălin Cherecheş.

Din structura asociativă formată fac parte primarii de oraş şi comune ce îşi spun speranţe într-o acţiune conjugată a atragerii de fonduri europene.

Primarul comunei Cicârlău, Vasile Zete, apreciază că într-o formulă unită de lucru există şanse sporite ca accesul spre banii europeni să fie mai uşor de făcut, îndeosebi pe proiecte de anvergură ce au în vederea modernizarea infrastructurii şi crearea de noi locuri de muncă.

‘Avem toate şansele să dezvoltăm elementele de infrastructură ca în decursul a trei ani de zile locuitorii satelor să aibă apă curată la robinte”, a spus Vasile Zete.

Comuna Cicârlău şi satele aflate în subordine sunt puternic poluate cu ape industriale de mină după ce activităţile din minerit sau închis în anul 2007, iar lucrările de ecologizare au fost efectuate defectuos astfel încât apele industriale au ajuns în pânza freatică, fântâni şi râuri.

Adunarea Generală a Zonei Metropolitane Baia Mare a ales, în funcţiile de vicepreşedinţi primarii din localităţile Baia Sprie, Seini, Copalnic-Mănăştur şi Recea. Mandatul lor va fi pe o perioadă de un an de zile după care vor fi organizate noi alegeri.

Din Zona Metropolitană Baia Mare fac parte localităţile: Baia Mare, Baia Sprie, Seini, Tăuţii Măgherăuş, Cavnic, Coaş, Şomcuţa Mare, Copalnic-Mănăştur, Dumbrăviţa, Groşi, Mireşu Mare, Cerneşti, Cicârlau, Remetea Chioarului, Recea, Săcălaşeni, Satulung şi Valea Chioarului. În cinci dintre aceste localităţi se derulează investiţii în baze de producţie ale unor investitori români şi străini.

Te-ar mai putea interesa și
Vindem-ieftin.ro înființează „Comunitatea Producătorilor de Succes” – (P)
Vindem-ieftin.ro înființează „Comunitatea Producătorilor de Succes” – (P)
Vindem-ieftin.ro, primul market network din domeniul materialelor de construcții din România, înființează „Comunitatea Producatorilor de Succes”, dedicată furnizorilor săi de top....
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat de 100 de milioane de euro, propusă de România pentru regenerarea pădurilor
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat de 100 de milioane de euro, propusă de România pentru regenerarea ...
Comisia Europeană a aprobat, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, o schemă românească de 100 de ...
Visa și Western Union lansează în parteneriat aplicația WU+ în România și Germania
Visa și Western Union lansează în parteneriat aplicația WU+ în România și Germania
Visa și Western Union au anunțat marți că au ăncheiat un nou parteneriat în Germania și România, prin care au lansat ...
Centura București: Muniție din cele două războaie mondiale, descoperită pe șantierul între DN2 – A2
Centura București: Muniție din cele două războaie mondiale, descoperită pe șantierul între DN2 – A2
Situație riscantă pe șantierul Centurii Bucureștiului, între DN2 și A2, anunță secretarul de stat în Transporturi ...