O pereche de viruşi informatici se ajută reciproc să supravieţuiască

Doi viruşi informatici care colaborează se dovedesc greu de eliminat din computerele infectate, indică un studiu realizat de compania Microsoft, citat de BBC.
Economica.net - lun, 01 iul. 2013, 19:19
O pereche de viruşi informatici se ajută reciproc să supravieţuiască

Perechea de viruşi zădărniceşte încercările de eliminare descărcând cu regularitate versiuni actualizate ale ‘partenerului’ de malware. Versiunile noi sunt de regulă necunoscute pentru programele antivirus, ceea ce permite menţinerea programelor nocive.

Odată prezenţi pe un PC, viruşii preiau controlul asupra acestuia, care poate fi folosit fie pentru extragerea de date ce prezintă interes comercial, fie pentru a trimite spam sau a ataca alte calculatoare.

Relaţia apropiată dintre cei doi viruşi a fost prezentată într-un blog al cercetătorului Hyun Choi de la Microsoft, specialist în malware. Potrivit acestuia, doi viruşi de Windows, cunoscuţi ca Vobfus şi Beebone, sunt găsiţi în mod regulat împreună. De obicei primul care se instalează într-un computer este Vobfus şi foloseşte diferite tactici pentru a-şi infecta victimele, a arătat Choi. Vobfus se poate instala via diverse link-uri capcană de pe site-uri de internet, poate călători pe reţele de calculatoare sau se poate ascunde în drive-uri USB, infectând calculatoarele conectate.

Odată instalat, Vobfus ‘îl’ descarcă pe Beebone, înscriind calculatorul într-un botnet, o vastă reţea de computere infectate. Ulterior, explică Choi, cei doi încep să lucreze împreună, descărcând cu regularitate versiuni noi ale partenerului de criminalitate informatică. Este un mecanism puternic ce permite menţinerea sub control a computerelor infectate, notează analistul.

‘În cazul Vobfus, chiar dacă este detectat şi remediat, este posibil ca acesta să fi descărcat un Beebone nedetectat, care la rândul său poate descărca o variantă nedetectată a Vobfus’, potrivit lui Choi.

‘Cele două familii de ciberinfractori sunt legat intrinsec’, afirmă Choi pe blog, adăugând că ‘relaţia ciclică’ a ajutat Vobfus să devină o problemă persistentă încă din 2009, când a apărut prima dată.

Înfrângerea celor doi viruşi este problematică, pentru că Vobfus se pricepe foarte bine la deplasări pe reţele, mai spune analistul. Acesta recomandă, pe lângă menţinerea la zi a soft-urilor de pe PC, dezactivarea opţiunii ‘autorun’ de pe calculatoarele pe care e instalat Windows, de care se foloseşte Vobfus când atacă prin drive-uri USB. De asemenea, se recomandă precauţie la intrarea pe diverse link-uri către alte site-uri, pentru a evita contaminarea de la adrese URL infectate.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru refugiații din Ucraina
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru ...
Guvernul a prelungit cu trei luni, până la data de 30 iunie 2024, prin ordonanţă de urgenţă, perioada până la care pot fi acordate sumele forfetare pentru acoperirea costurilor de masă şi......
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat amenzile pentru e-Factura pâna la 1 iunie (Video)
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat ...
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru activităţi productive şi pentru industria prelucrătoare, o schemă ...
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților.
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna ...