O piaţă de 9 miliarde de lei are nevoie de o lege nouă, ca să supravieţuiască

Soarta pieţei Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) ar trebui decisă printr-o lege nouă, potrivit oficialilor bursei. Piaţa este pe cale de desfiinţare, după ce Curtea Europeană de Justiţie a dat un verdict din care rezultă implicit că Rasdaq nu este o piaţă reglementată. Totuşi, deşi mai blânde decât reglementările pieţei principale a BVB, cele ale RASDAQ asigură o protecţie minimă a drepturilor acţionarilor minoritari.
Adrian N. Ionescu - joi, 24 ian. 2013, 13:41
O piaţă de 9 miliarde de lei are nevoie de o lege nouă, ca să supravieţuiască

„Este nevoie de o lege care să stabilească, fără să lase loc de interpretări, ce fel de piaţă este Rasdaq“, a declarat azi Lucian Anghel,  preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), după ce a confirmat că oficialii BVB poartă discuţii pe tema Rasdaq, cu cei ai Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Oficialii BVB nu au dorit să precizeze ce prevederi aşteaptă de la noua lege, care, în fond,  ar rezolva o problemă de competenţa CNVM.

„Legea ar trebui să prevadă explicit că autorizează o piaţă Rasdaq ATS, care păstrează aceleaşi reglementări cu actuala piaţă Rasdaq, care asigură protecţia acţionarilor minoritari.

Miza este nivelul de obligaţii de raportare şi de derulare a ofertelor publice obligatorii de preluare, de către acţionarii care ajung la controlul unor companii, astfel încât drepturile acţionarilor minoritari să fie respectate“, au dezvăluit surse apropiate dialogului dintre BVB şi CNVM.

„România ar putea primi un avertisment de la Comisia Europeană dacă statutul Rasdaq nu va fi clarificat, în sensul că este o piaţă reglementată conform directivelor europene sau un sistem alternativ de tranzacţionare, potrivit directorului general al BVB, Victor Cionga.

CNVM a decis anul trecut că firmele de pe Rasdaq vor putea să se transfere pe piaţa principală a BVB, dacă acţionari lor doresc asta. Dacă nu, companiile vor fi transferate pe Sistemul Alternativ de Tranzacţionare (ATS), ale cărui rigori de transparenţă sunt irelevante.

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) şi-a exprimat de mai multe ori  opoziţia la desfiinţarea Rasdaq, susţinând că reafirmarea statutului de piaţă reglementată, conform deciziei de înfiinţare a acestei pieţe, în 1996, este singura soluţie legală şi utilă pieţei de capital din România.

De transferul companiilor Rasdaq pe ATS  vor fi afectate mai ales SIF-urile şi fondurile de investiţii româneşti (multe member ale AIPC), care nu îşi vor mai putea înregistra companiile din portofoliu listate pe piaţa respectivă, la preţul de piaţă.

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) spune că decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, invocată de autoritatea pieţei (CNVM) ca pretext pentru desfiinţarea pieţei Rasdaq, „reafirmă doar criteriile generale în care o piaţă poate sau nu poate fi reglementată“.

Companiile de pe piaţa Rasdaq sunt evaluate la puţin peste 9 miliarde de lei, capitalizare care este însă asigurată de circa 100 din cele peste 1.000 tranzacţionate pe RASDAQ.

Te-ar mai putea interesa și
Dentstore, unul dintre cei mai mari distribuitori de echipamente stomatologice din ţară, a rulat afaceri nete de 211,33 de milioane de lei în 2021, cu peste 22% mai mari decât în 2020. Compania, preluată de Dental Ventures Capital
Dentstore, unul dintre cei mai mari distribuitori de echipamente stomatologice din ţară, a rulat afaceri nete de 211,33 ...
Dentstore, unul dintre cei mai mari distribuitori din România de echipamente pentru cabinetele stomatologice, a încheiat anul 2021 cu afaceri de 211,33 de milioane, în creştere cu peste 22%......
Turcia negociază cu Rusia şi Ucraina deschiderea unui coridor pentru exporturile de cereale – Reuters
Turcia negociază cu Rusia şi Ucraina deschiderea unui coridor pentru exporturile de cereale – Reuters
Ankara negociază cu Moscova şi Kiev deschiderea unui coridor prin Turcia pentru exporturile de cereale din Ucraina, a declarat ...
Guvernul a aprobat planul de urgenţă pentru securitatea aprovizionării cu gaze naturale în România
Guvernul a aprobat planul de urgenţă pentru securitatea aprovizionării cu gaze naturale în România
Guvernul a aprobat planul de urgenţă pentru securitatea aprovizionării cu gaze naturale în România, care prevede mai ...
Cîmpeanu: Perioada de criză sanitară a generat o catastrofă educaţională în România şi în orice stat
Cîmpeanu: Perioada de criză sanitară a generat o catastrofă educaţională în România şi în orice stat
Perioada de criză sanitară a generat "o catastrofă educaţională" în România şi în orice stat, a declarat, joi, ministrul ...