O piaţă de 9 miliarde de lei are nevoie de o lege nouă, ca să supravieţuiască

Soarta pieţei Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) ar trebui decisă printr-o lege nouă, potrivit oficialilor bursei. Piaţa este pe cale de desfiinţare, după ce Curtea Europeană de Justiţie a dat un verdict din care rezultă implicit că Rasdaq nu este o piaţă reglementată. Totuşi, deşi mai blânde decât reglementările pieţei principale a BVB, cele ale RASDAQ asigură o protecţie minimă a drepturilor acţionarilor minoritari.
Adrian N. Ionescu - joi, 24 ian. 2013, 13:41
O piaţă de 9 miliarde de lei are nevoie de o lege nouă, ca să supravieţuiască

„Este nevoie de o lege care să stabilească, fără să lase loc de interpretări, ce fel de piaţă este Rasdaq“, a declarat azi Lucian Anghel,  preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), după ce a confirmat că oficialii BVB poartă discuţii pe tema Rasdaq, cu cei ai Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Oficialii BVB nu au dorit să precizeze ce prevederi aşteaptă de la noua lege, care, în fond,  ar rezolva o problemă de competenţa CNVM.

„Legea ar trebui să prevadă explicit că autorizează o piaţă Rasdaq ATS, care păstrează aceleaşi reglementări cu actuala piaţă Rasdaq, care asigură protecţia acţionarilor minoritari.

Miza este nivelul de obligaţii de raportare şi de derulare a ofertelor publice obligatorii de preluare, de către acţionarii care ajung la controlul unor companii, astfel încât drepturile acţionarilor minoritari să fie respectate“, au dezvăluit surse apropiate dialogului dintre BVB şi CNVM.

„România ar putea primi un avertisment de la Comisia Europeană dacă statutul Rasdaq nu va fi clarificat, în sensul că este o piaţă reglementată conform directivelor europene sau un sistem alternativ de tranzacţionare, potrivit directorului general al BVB, Victor Cionga.

CNVM a decis anul trecut că firmele de pe Rasdaq vor putea să se transfere pe piaţa principală a BVB, dacă acţionari lor doresc asta. Dacă nu, companiile vor fi transferate pe Sistemul Alternativ de Tranzacţionare (ATS), ale cărui rigori de transparenţă sunt irelevante.

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) şi-a exprimat de mai multe ori  opoziţia la desfiinţarea Rasdaq, susţinând că reafirmarea statutului de piaţă reglementată, conform deciziei de înfiinţare a acestei pieţe, în 1996, este singura soluţie legală şi utilă pieţei de capital din România.

De transferul companiilor Rasdaq pe ATS  vor fi afectate mai ales SIF-urile şi fondurile de investiţii româneşti (multe member ale AIPC), care nu îşi vor mai putea înregistra companiile din portofoliu listate pe piaţa respectivă, la preţul de piaţă.

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) spune că decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, invocată de autoritatea pieţei (CNVM) ca pretext pentru desfiinţarea pieţei Rasdaq, „reafirmă doar criteriile generale în care o piaţă poate sau nu poate fi reglementată“.

Companiile de pe piaţa Rasdaq sunt evaluate la puţin peste 9 miliarde de lei, capitalizare care este însă asigurată de circa 100 din cele peste 1.000 tranzacţionate pe RASDAQ.

Te-ar mai putea interesa și
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte promisiunile de a-i furniza mai multe arme, a declarat joi secretarul......
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să ...