O piaţă de 9 miliarde de lei are nevoie de o lege nouă, ca să supravieţuiască

Soarta pieţei Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) ar trebui decisă printr-o lege nouă, potrivit oficialilor bursei. Piaţa este pe cale de desfiinţare, după ce Curtea Europeană de Justiţie a dat un verdict din care rezultă implicit că Rasdaq nu este o piaţă reglementată. Totuşi, deşi mai blânde decât reglementările pieţei principale a BVB, cele ale RASDAQ asigură o protecţie minimă a drepturilor acţionarilor minoritari.
Adrian N. Ionescu - joi, 24 ian. 2013, 13:41
O piaţă de 9 miliarde de lei are nevoie de o lege nouă, ca să supravieţuiască

„Este nevoie de o lege care să stabilească, fără să lase loc de interpretări, ce fel de piaţă este Rasdaq“, a declarat azi Lucian Anghel,  preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), după ce a confirmat că oficialii BVB poartă discuţii pe tema Rasdaq, cu cei ai Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Oficialii BVB nu au dorit să precizeze ce prevederi aşteaptă de la noua lege, care, în fond,  ar rezolva o problemă de competenţa CNVM.

„Legea ar trebui să prevadă explicit că autorizează o piaţă Rasdaq ATS, care păstrează aceleaşi reglementări cu actuala piaţă Rasdaq, care asigură protecţia acţionarilor minoritari.

Miza este nivelul de obligaţii de raportare şi de derulare a ofertelor publice obligatorii de preluare, de către acţionarii care ajung la controlul unor companii, astfel încât drepturile acţionarilor minoritari să fie respectate“, au dezvăluit surse apropiate dialogului dintre BVB şi CNVM.

„România ar putea primi un avertisment de la Comisia Europeană dacă statutul Rasdaq nu va fi clarificat, în sensul că este o piaţă reglementată conform directivelor europene sau un sistem alternativ de tranzacţionare, potrivit directorului general al BVB, Victor Cionga.

CNVM a decis anul trecut că firmele de pe Rasdaq vor putea să se transfere pe piaţa principală a BVB, dacă acţionari lor doresc asta. Dacă nu, companiile vor fi transferate pe Sistemul Alternativ de Tranzacţionare (ATS), ale cărui rigori de transparenţă sunt irelevante.

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) şi-a exprimat de mai multe ori  opoziţia la desfiinţarea Rasdaq, susţinând că reafirmarea statutului de piaţă reglementată, conform deciziei de înfiinţare a acestei pieţe, în 1996, este singura soluţie legală şi utilă pieţei de capital din România.

De transferul companiilor Rasdaq pe ATS  vor fi afectate mai ales SIF-urile şi fondurile de investiţii româneşti (multe member ale AIPC), care nu îşi vor mai putea înregistra companiile din portofoliu listate pe piaţa respectivă, la preţul de piaţă.

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) spune că decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, invocată de autoritatea pieţei (CNVM) ca pretext pentru desfiinţarea pieţei Rasdaq, „reafirmă doar criteriile generale în care o piaţă poate sau nu poate fi reglementată“.

Companiile de pe piaţa Rasdaq sunt evaluate la puţin peste 9 miliarde de lei, capitalizare care este însă asigurată de circa 100 din cele peste 1.000 tranzacţionate pe RASDAQ.

Te-ar mai putea interesa și
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru şi-a anunţat vineri intenţia de a revoca cetăţenia pentru 45 de rezidenţi străini, care au beneficiat de mecanismul "paşapoartelor de aur", un program controversat de acordare a......
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Compania Restart Energy, furnizor independent de energie electrică și gaze naturale, cu capital majoritar românesc, a ...
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Premierul desemnat Dacian Cioloş va depune luni la Parlament programul de guvernare şi lista de miniştri.
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
Perioada de eligibilitate a proiectelor pentru managementul deşeurilor este 31 decembrie 2023 iar depunerea efectivă a ...