O posibilă accedere la putere a extremei-drepte italiene, apropiate de Moscova, crează o mare anxietate printre liderii UE și NATO

Odată cu demisia premierului Mario Draghi în Italia, UE şi NATO pierd un "pilon", un aliat preţios în sprijinul lor pentru Ucraina împotriva Rusiei, dar se tem de asemenea de venirea la putere a doi lideri ai extremei-drepte italiene, eurosceptica Giorgia Meloni şi rusofilul Matteo Salvini (foto), potrivit AFP, relatează Agerpres.
AGERPRES - vin, 22 iul. 2022, 18:17
O posibilă accedere la putere a extremei-drepte italiene, apropiate de Moscova, crează o mare anxietate printre liderii UE și NATO

Formaţiunile lor politice, Fratelli d’Italia (post-fascistă), respectiv Lega (anti-imigraţie), sunt creditate cu aproape 40% din intenţiile de vot în cele mai recente sondaje, cu doar puţin mai mult de două luni înainte de alegerile anticipate.

Adăugând şi Forza Italia, partidul de dreapta al lui Silvio Berlusconi, alianţa de dreapta ar urma să primească între 45% şi 48% din sufragii.

În afară de comisarul european Paolo Gentiloni, care i-a denunţat deschis pe „iresponsabilii” care au dus la căderea premierului italian Mario Draghi, primele reacţiile ale liderilor occidentali au fost reţinute. Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a limitat doar la a saluta în Mario Draghi „un mare om de stat”.

Însă, în culise, europenii „sunt îngrijoraţi” deoarece Draghi, care s-a deplasat la Kiev în iunie cu Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz, „era un factor de stabilitate important”, potrivit unui diplomat în misiune la Roma.

„Indiferent de culoarea politică a viitorului guvern, este nevoie ca sprijinul politic, economic şi militar pentru Ucraina să continue neabătut”, a adăugat el.

Răspunzând unor titluri liberale din presa italiană, Luca Ciriani, liderul Fratelli d’Italia din Senat, a criticat miercuri „ştirile false care anunţă venirea barbarilor la porţile” Romei.

„Ne-am arătat seriozitatea în politica externă, fiind alături de Italia, UE, NATO şi Ucraina, deşi acest lucru ar fi putut să ne coste scump pe plan electoral”, a afirmat el.

De fapt, în numele suveranităţii statelor, Giorgia Meloni a condamnat fără ambiguitate agresiunea rusă din Ucraina şi a apărat ajutorul oferit Kievului.

Însă Matteo Salvini, admirator declarat al lui Vladimir Putin, nu reuşeşte să îşi cureţe imaginea, în timp ce Silvio Berlusconi, prieten personal al liderului de la Kremlin, nu s-a exprimat aproape deloc.

În opinia analistului de geopolitică Alfio Sciaresa, „o coaliţie naţionalist-conservatoare ar avea, probabil, o politică sinuoasă, cu numeroase tensiuni interne legate de diverse poziţionări internaţionale ale celor trei partide”.

Angajamentul faţă de NATO al Italiei „nu poate fi pus sub semnul întrebării”, dar „am putea asista la iniţiative izolate ale partidelor de guvernământ care ar submina încrederea faţă de ţara noastră şi ar slăbi politica occidentală faţă de Putin”, a atras el atenţia.

Publicaţia franceză Le Monde a scris într-un editorial că se teme de „bulversarea geopolitică pe care ar aduce-o revenirea la putere, la viitoarele alegeri, în plină îngrijorare în legătură cu energia odată cu apropierea iernii, a acestor formaţiuni cu un trecut greu de complezenţă faţă de Vladimir Putin”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut joi o postare pe Twitter foarte diplomatică. Aducându-i un omagiu premierului italian demis, el s-a declarat convins în acelaşi timp că Roma va rămâne alături de Kiev.

„Sinceră recunoştinţă pentru Mario Draghi pentru sprijinul său ferm faţă de Ucraina în lupta sa împotriva agresiunii ruse şi pentru apărarea valorilor europene comune – democraţia şi libertatea”, a adăugat el.

„Vom continua să lucrăm împreună pentru a întări cooperarea între Ucraina şi Italia. Sunt convins că sprijinul activ al italienilor pentru Ucraina va continua”, a afirmat el.

O altă miză crucială pentru Occident: „viitorul executiv va trebui să continue eforturile enorme pentru a reduce dependenţa Italiei de energia rusă depuse de Mario Draghi”, care a semnat chiar la începutul acestei săptămâni un mare contract de achiziţie de gaz de la Algeria, a subliniat diplomatul european intervievat de AFP.

Sursa foto: Flickr

Te-ar mai putea interesa și
Program DIGITAL – CE investeşte 1,3 miliarde euro în inteligenţa artificială, securitatea cibernetică şi competenţele digitale
Program DIGITAL – CE investeşte 1,3 miliarde euro în inteligenţa artificială, securitatea cibernetică şi competenţele ...
Comisia Europeană va aloca 1,3 miliarde de euro pentru implementarea tehnologiilor critice care sunt importante din punct de vedere strategic pentru viitorul Europei şi pentru suveranitatea......
VIDEO Cum arată acum noua centrală electrică pe gaze de la Mintia, care va fi cea mai mare din Europa
VIDEO Cum arată acum noua centrală electrică pe gaze de la Mintia, care va fi cea mai mare din Europa
Noua centrală pe gaze de la Mintia, de 1.700 MW și 1,4 miliarde de euro, care ar trebui să fie gata până la finalul ...
Vodafone scumpește abonamentele de telefonie mobilă, din cauza inflației
Vodafone scumpește abonamentele de telefonie mobilă, din cauza inflației
Vodafone România va scumpi în următoarea perioadă preţul abonamentelor la telefonia mobilă cu 5,8%. Măsura a fost ...
Se întețește „bătălia” pe antreprenorii care vor să deschidă magazine în franciză. Auchan a ajuns la 20 de unități Simply, inclusiv în mediul rural
Se întețește „bătălia” pe antreprenorii care vor să deschidă magazine în franciză. Auchan a ajuns la ...
Auchan România, retailerul francez care a intrat pe plan local prin preluarea unei rețele de hypermarketuri, a început ...