O scurgere dintr-o bază de date din China care afectează aproximativ un miliard de cetăţeni ar putea fi una dintre cele mai mari înregistrate vreodată

O bază de date uriaşă care aparent conţinea informaţiile personale aparţinând unui număr de până la un miliard de cetăţeni chinezi a fost lăsată nesecurizată şi accesibilă public timp de mai bine de un an - până când un utilizator anonim dintr-un forum de hackeri s-a oferit să vândă datele, relatează CNN.
News.ro - mie, 06 iul. 2022, 09:26
O scurgere dintr-o bază de date din China care afectează aproximativ un miliard de cetăţeni ar putea fi una dintre cele mai mari înregistrate vreodată

Scurgerea de date ar putea fi una dintre cele mai mari înregistrate vreodată în istorie, spun experţii în securitate cibernetică, subliniind riscurile colectării şi stocării online a unor cantităţi mari de date personale sensibile – mai ales într-o ţară în care autorităţile au acces necontrolat la astfel de date, scrie News.ro.

Baza de date a fost accesibilă public prin ceea ce părea a fi un link nesecurizat cel puţin din aprilie 2021, potrivit LeakIX, un site care detectează şi indexează bazele de date expuse online.

Accesul la baza de date, care nu necesita o parolă, a fost oprit după ce un utilizator anonim a făcut public pe un forum de hackeri, joia trecută, conţinutul a peste 23 de terabytes (TB) de date de pentru 10 bitcoini – aproximativ 200.000 de dolari, scrie News.ro.

Utilizatorul a susţinut că baza de date a fost obţinută de poliţia din Shanghai şi conţinea informaţii sensibile despre un miliard de cetăţeni chinezi, inclusiv numele, adresele, numerele de telefon mobil, numerele naţionale de identitate, vârstele şi locurile de naştere ale acestora, precum şi miliarde de înregistrări ale apelurilor telefonice efectuate către poliţie cu privire la disputele şi infracţiunile civile

Un eşantion de 750.000 de intrări de date din cei trei indici principali ai bazei de date a fost inclus în postarea vânzătorului, scrie News.ro.

Vânzătorul a mai susţinut că baza de date nesecurizată a fost operată de Alibaba Cloud, o subsidiară a gigantului chinez de comerţ electronic Alibaba.

”Cred că aceasta ar fi cea mai mare scurgere de informaţii publice de până acum – cu siguranţă în ceea ce priveşte amploarea impactului în China, vorbim despre cea mai mare parte a populaţiei de aici”, a spus Troy Hunt, un director regional al Microsoft, stabilit în Australia.

China are o populaţie de 1,4 miliarde de oameni, ceea ce înseamnă că încălcarea datelor ar putea afecta mai mult de 70% din populaţie.

Nu este clar câte persoane au accesat sau au descărcat baza de date în cele 14 luni sau mai mult în care a fost lăsată disponibilă public online, scrie News.ro.

Vinny Troia, un cercetător în domeniul securităţii cibernetice şi fondator al companiei de informaţii pe dark web Shadowbyte, a declarat că a descoperit pentru prima dată baza de date ”în jurul lunii ianuarie”, în timp ce căuta baze de date deschise online.

Troia a spus că a descărcat unul dintre principalii indici ai bazei de date, care pare să conţină informaţii referitoare la aproximativ 970 de milioane de cetăţeni chinezi. El a adăugat că este dificil de spus dacă accesul deschis a fost o neglijare din partea proprietarilor bazei de date sau dacă a fost o comandă rapidă intenţionată destinată să fie distribuită unui număr mic de persoane.

Guvernul chinez şi-a intensificat recent eforturile de îmbunătăţire a protecţiei confidenţialităţii datelor utilizatorilor online. Anul trecut, Beijingul a adoptat prima lege privind protecţia informaţiilor cu caracter personal, stabilind reguli de bază referitor la modul în care datele cu caracter personal ar trebui să fie colectate, utilizate şi stocate, scrie News.ro.

Cu toate acestea, experţii şi-au exprimat îngrijorarea că, deşi legea poate reglementa companiile de tehnologie, ar putea fi dificil de aplicat atunci când este vorba despre statul chinez.

Te-ar mai putea interesa și
CNAIR reia licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor de construcție a sectorului de autostradă Chiribiș – Biharia
CNAIR reia licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor de construcție a sectorului de autostradă Chiribiș ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat astăzi că a transmis spre publicare, în SICAP, Anunțul de participare pentru proiectarea și execuția Autostrăzii......
Primăria Capitalei își exercită dreptul de preempţiune și cumpără pentru 4,1 milioane de lei cota de 30% din clădirea ARCUB care nu-i aparținea
Primăria Capitalei își exercită dreptul de preempţiune și cumpără pentru 4,1 milioane de lei cota de 30% din clădirea ...
Primarul Capitalei Nicușor Dan a anunțat astăzi că instituția pe care o conduce își exercită dreptul de preempţiune ...
Producția de electricitate din Bulgaria a crescut cu 16% de la începutul anului
Producția de electricitate din Bulgaria a crescut cu 16% de la începutul anului
De la începutul anului până în 14 august, producţia de electricitate s-a situat la 32.632.605 megawaţi-oră, în timp ...
Kaufland acceptă plata cu tichetele sociale „Sprijin pentru România” de la toți emitenții
Kaufland acceptă plata cu tichetele sociale „Sprijin pentru România” de la toți emitenții
Kaufland România acceptă de acum plata cu tichetele sociale emise de Edenred. Astfel, toți beneficiarii programului „Sprijin ...