O tranzacţie cu 0,7% din acţiunile SIF Oltenia şi deal-uri cu titluri Petrom salvează rulajul BVB

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,45% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă în care cei mai mulţi investitori au continuat să adopte poziţii de aşteptare, iar lichiditatea a fost salvată de o tranzacţie cu 0,7% din acţiunile SIF Oltenia (SIF5) şi două deal-uri cu titluri OMV Petrom (SNP).
Economica.net - vin, 28 sept. 2012, 10:34
O tranzacţie cu 0,7% din acţiunile SIF Oltenia şi deal-uri cu titluri Petrom salvează rulajul BVB

Piaţa a recuperat, astfel, scăderea uşoară de joi. Totuşi, volumele de tranzacţionare au depăşit 100.000 de lei doar în cazul acţiunilor emise de cinci din cele 80 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 11,3 milioane lei (2,5 milioane euro), valoare de aproape patru ori peste rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 3,2 milioane lei (725.000 de euro). Lichiditatea a fost asigurată în proporţie de 74% de transferurile cu acţiunile SIF Oltenia (aproape 5,9 milioane lei) şi două deal-uri cu titluri OMV Petrom (2,4 milioane lei).

Transferul pachetului de 0,7% a fost realizat la 1,4 lei, preţ cu 1,45% peste închiderea de joi. La mijlocul zilei, acţiunile SIF Oltenia aveau un rulaj de 6,2 milioane lei, iar preţul era în creştere cu 0,65%, la 1,389 lei.

Deal-ul cu acţiunile OMV Petrom a fost încheiat la 0,3961 lei, cotaţie cu 0,79% peste nivelul de joi. Pe piaţa principală, aceste titluri au consemnat un rulaj de doar 94.000 de lei, iar preţul a avansat cu 0,81%, la 0,3962 lei.
În ultimele şedinţe, principalii cumpărători de acţiuni OMV Petrom au fost fonduri de investiţii administrate de Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea.

La ora 13:10, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,46%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,5% peste nivelul de joi. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a avansat cu 0,42%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,69%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, s-a plasat cu 0,59% peste închiderea de joi.

Cu titlurile Fondului Proprietatea, care de regulă sunt cele mai lichide din piaţă, au fost realizate transferuri de aproape 1,2 milioane lei, iar preţul a crescut cu 0,48%, la 0,5275 lei.

Un deal a fost realizat şi cu acţiuni SIF Banat-Crişana, pentru 565.000 de lei, la un preţ de 1,131 lei, cu 0,79% sub închiderea de joi. Pe piaţa principală, aceste titluri au stagnat la 1,14 lei, pe un rulaj de doar 11.000 de lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, brusele vest-europene evoluau incert. Pieţele au deschis pe verde datorită optimismului privind măsurile de reducere a deficitului bugetar adoptate de Spania şi Franţa, iar indicele de referinţă al acţiunilor de pe continent este pe cale să încheie cel mai bun trimestru din ultimii trei ani.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Un prim caz suspect de infectare cu noua variantă de coronavirus, Omicron, a fost detectat în Germania la o persoană întoarsă ...
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în zona roșie
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în ...
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că sâmbătă a fost adoptată o Hotărâre a CNSU în baza căreia ...
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino a fost percheziţionat vineri de poliţia financiară, în legătură cu zeci de ...