O tranzacţie cu acţiuni FP realizată în ultimele secunde ale şedinţei a salvat rulajul bursei

Bursa a încheiat ziua în stagnare, într-o piaţă unde cei mai mulţi investitori au continuat să adopte poziţii de aşteptare şi unde rulajul a urcat puternic chiar în ultimele secunde, datorită unei tranzacţii cu 0,56% din acţiunile Fondului Proprietatea, de 49,1 milioane lei (11 milioane euro).
Economica.net - vin, 14 iun. 2013, 15:30
O tranzacţie cu acţiuni FP realizată în ultimele secunde ale şedinţei a salvat rulajul bursei

Indicele general al Bursei, BET-C, a înregistrat a treia scădere săptămânală, coborând în această săptămână cu aproape 0,4%. În ultimele trei săptămâni, indicele BET-C a scăzut cumulat cu 2,5%. Raportat la nivelul de la finele anului trecut, indicele este încă pe plus, cu 3,7%.

Scăderile din această săptămână au sus în jos şi indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, acesta coborând cu 0,13%. Comparativ cu nivelul de la finele anului trecut, indicele este pe plus cu 4,2%.

Pe de altă parte, indicele BET-FI a crescut cu 1% în această săptămână, astfel că raportat la nivelul de la finele anului trecut indicele este însă cu 1,8% mai jos.

„Cred că agitaţia de pe pieţele internaţionale face ca investitorii să fie într-o anumită expectativă. Posibila reducere a infuziei de capital în pieţele financiare de către Fed (banca centrală a SUA – n.r.) şi amânarea luării unei decizii de către Curtea Constituţională din Germania cu privire la intenţia Băncii Centrale Europene de a achiziţiona obligaţiuni europene au dus la o creştere vizibilă a volatilităţii în pieţe, lucru care a crescut incertitudinea în rândul investitoriilor cu privire la o posibilă continuare a trendului de creştere. Reducerea volatilităţii din pieţe este posibil să ducă la o creştere a volumului pe bursa noastră după data de 19 iunie, când aflăm decizia Fed cu privire la continuarea QE3 (programul prin care este vizată stimularea economiei – n.r.), care ar putea determina o modificare a trendului pe termen scurt”, a declarat pentru MEDIAFAX Adrian Ormenişan, şeful Serviciului de Intermediere din SSIF Broker.

Întrucât cei mai mulţi investitori nu au intrat la tranzacţionare, rulajele au continuat să fie reduse şi vineri în cazul majorităţii acţiunilor. Astfel, tranzacţii de peste 50.000 de lei au înregistrat acţiunile emise doar de 9 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

„Rulajele actuale sunt date de speculatori, care urmăresc îndeaproape pieţele internaţionale şi acţionează în funcţie de evoluţiile acestora. Bineînţeles că întâlnim şi rulaje mai ridicate pe anumiţi emitenţi, acestea fiind determinate de anumite ştiri sau de interesele investitoriilor pe acele titluri”, a mai spus brokerul.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 64,8 milioane lei (14,4 milioane euro), valoare de aproape trei ori peste rulajul de joi, de 22,1 milioane lei (4,9 milioane euro). Astfel, rulajul a atins cel mai ridicat nivel din ultimele trei săptămâni.

Aproape 80% din lichiditatea de vineri a fost asigurată de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea, de 51,2 milioane lei (11,4 milioane euro), sumă din care 49,1 milioane lei (11 milioane euro) reprezintă valoarea unui transfer realizat chiar în ultimele secunde ale şedinţei. Pachetul a fost transferat la preţul de 0,635 lei/acţiune, cu 0,78% sub închiderea de joi.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în stagnare, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,22% pste nivelul de joi.

Indicele extins BET-XT a crescut cu 0,21%, iar indicele extins BET-BK s-a situat cu 0,39% peste şedinţa precedentă.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,3%.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 40,7 milioane lei (9,1 milioane euro), valoare cu mult peste tranzacţiile de joi, de doar 220.000 de lei. Aproape 99,6% din lichiditatea de vineri a fost asigurată de transferuri cu peste 47,2% din acţiunile Argus, în valoare cumulată de 40,5 milioane lei (9,1 milioane euro).

Cea mai mare parte a rulajului acţiunilor Argus a fost asigurată de 20 de tranzacţii, realizate într-un minut, cu 46,38% din titlurile producătorului de ulei vegetal, pentru 39,8 milioane lei (aproape 9 milioane euro).

Jumătate din acţiunile Argus au fost cumpărate de SIF Oltenia (SIF5), care şi-a majorat participaţia de la aproape 32% la 55,7%, plătind 20,4 milioane lei (aproape 4,6 milioane euro). Astfel, SIF Oltenia ar urma să lanseze o ofertă de preluare, având în vedere că a depăşit pragul legal de 33% din acţiuni, la care un investitor este obligat să lanseze o astfel de ofertă.

Cel mai probabil, pachetele reprezentând peste 46% din acţiunile Argus au fost vândute de firme şi persoane care acţionau concertat cu omul de afaceri Cătălin Chelu, care în septembrie 2011 a preluat pentru câteva luni controlul companiei.

Pachetele au fost transferate la 2,4 lei, preţ cu 30,4% sub închiderea de joi. După aceste tranzacţii, acţiunile Argus au început să revină uşor spre nivelul de joi, iar la finalul şedinţei erau cotate la 2,461 lei, preţ cu 28,67% sub nivelul şedinţei anterioare.

La închiderea pieţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,7%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care au urcat cu până la 1,6%.

Te-ar mai putea interesa și
Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, va distribui dividende record în valoare de opt miliarde de dolari
Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, va distribui dividende record în valoare de opt miliarde de dolari
Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, va distribui acţionarilor dividende record în valoare de 750 de miliarde de ruble (8,04 miliarde de dolari) pentru rezultatele înregistrate în 2023, a......
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la o valoare de piață de peste 81,6 milioane de euro și țintește la 150 de milioane de euro odată cu listarea pe piața principală a BVB, în 2026
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la o valoare de piață de peste 81,6 milioane de euro și țintește ...
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la nivelul lui 2023 la o valoare de piață de 81,64 milioane euro, față ...
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Grupul Bosch, companie germană cu circa 10.000 de angajați în România, a inaugurat o nouă clădire dedicată Centrului ...
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi ...