1EUR = 4.7550 RON | Bucureşti 22 º

News

Doar 31% dintre mamele care lucrează spun că au găsit echilibrul dintre viaţa profesională şi cea personală - studiu eJobs

Pentru femeile cu carieră și copii, găsirea echilibrului dintre viața profesională și cea personală poate fi o adevărată provocare. Astfel, doar 31% dintre mămicile care lucrează spun că au reușit să aibă o carieră de succes, dar și armonie în familie, echilibrând foarte bine timpul dedicat familiei și cel alocat carierei, arată un studiu realizat de eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România. 

08 mar, 2017 | ECONOMICA.net

Cele mai multe dintre mamele care lucrează (49%) se declară mulțumite de modul în care reușesc să-și împartă timpul între familie și serviciu, însă şi-ar dori mai mult timp pentru viaţa personală. Restul de 20% dintre mămicile cu job consideră că nu reuşesc să găsească un echilibru între cele două activităţi şi ar dori să se poată dedica mai mult familiei, însă situaţia financiară nu le permite, arată un studiu eJobs. 

În căutarea echilibrului între job şi familie

Pentru o treime dintre mamele care lucrează şi care au participat la sondajul eJobs, sarcinile de serviciu le ocupă peste opt ore din zi, iar un procent similar (34%) este reprezentat de cele care lucrează şapte - opt ore pe zi. De un program de până la patru ore pe zi se bucură doar 16% dintre participantele la studiu care au continuat să lucreze după naşterea copiilor, iar 17% dintre respondente au declarat că alocă între patru şi şase ore în fiecare zi activităţilor de serviciu, potrivit sondajului eJobs. 

Indiferent câte ore lucrează, 68% dintre mamele participante la sondaj spun că alocă familiei și treburilor casnice minimum trei ore în fiecare zi. Alte 27% spun că dedică între o oră și două ore pe zi activităților de familie, și numai 5% au mai puțin de o oră în fiecare zi pentu viața personală.

67% dintre mamele care lucrează spun că fac faţă cu brio atât în construirea carierei, cât şi în viaţa de familie, chiar dacă cele două nu sunt mereu în echilibru, sau dacă timpul pentru familie nu este mereu suficient. Una din patru femei participante la sondaj a recunoscut însă că este mai dedicată copiilor şi că este mai mulţumită de calitatea ei de părinte, în detrimentul carierei, în timp ce doar 8% spun că sunt mai conectate la domeniul lor de activitate decât la viaţa de familie.

Fericirea la locul de muncă și impactul primului copil asupra carierei

Peste jumătate (57%) din mamele care lucrează sunt fericite și foarte fericite la locul de muncă, iar 47% dintre ele spun că apariţia unui copil le-a ajutat să se organizeze mai bine şi să-şi stabilească mai uşor priorităţile. În acelaşi timp, pentru 38% dintre mamele care lucrează, primul copil le-a motivat să găsească și alte variante pentru suplimentarea veniturilor și le-a ajutat să se dezvolte pe plan profesional.

La polul opus, după apariția primului copil, majoritatea mamelor participante la studiul eJobs spun că s-au confruntat cu noi provocări în carieră. Astfel, 48% dintre mamele cu job spun că programul strict este principala provocare în demersurile lor de a echilibra viața profesională și cea de familie, urmat de lipsa de predictibilitate a programului, cu care se confruntă 38% dintre femeile care și-au păstrat locul de muncă și după ce au devenit mame. Totodată, 29% dintre mamele participante la sondaj spun că au dificultăți la acordarea concediului medical dedicat celor mici, iar 18% spun că orele peste program le dau cele mai mari bătăi de cap.

Astfel, peste jumătate dintre mamele cu carieră și-ar dori ca angajatorii să le permită un program flexibil și posibilitatea de a lucra de acasă pentru a le stimula să se întoarcă mai repede la birou după terminarea concediului de maternitate și de creștere a copilului. În același timp, 1 din 3 mame care lucrează spune că oferirea de către angajator a unor servicii de after-school pentru copii ar ajuta foarte mult la organizarea timpului, iar 24% dintre ele ar fi motivate de zile libere suplimentare.

Aproape o treime dintre mamele participante la sondaj spun că au stat acasa cu bebelușul mai puțin de un an, iar 58% spun că au rămas în concediul de creștere a copilului între un an și doi ani, în timp ce doar 11% au preferat să rămână acasă și după terminarea perioadei maxime a concediului de creștere a copilului.

Sondajul a fost realizat în perioada 19 februarie - 3 martie 2017, pe un eşantion de 1.130 de mame din toată ţara, dintre care 58% au declarat că și-au păstrat serviciul după naşterea copiilor, în timp ce restul de 42% au renunţat la serviciu pentru a se dedica familiei.

Lansată în 1999, eJobs este astăzi cea mai mare platformă de recrutare online din România, cu un număr de peste 3,5 milioane de profesioniști conectați la piața muncii și peste 30.000 de joburi active în orice moment. eJobs Group face parte din grupul media Ringier România, membru Ringier AG.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO