Oamenii cheltuie, în medie, 2.000 de lei pe an pentru tratamente dentare, iar jumătate dintre români nu merg deloc la dentist – sondaj Kantar; Ionuţ Leahu: Statul a abandonat pacientul de stomatologie

Jumătate dintre oamenii intervievaţi au spus că nu au fost niciodată la medicul dentist, iar cei care se duc investesc, în medie, 2.000 de lei pe an pentru vizitele stomatologice, cu 17% mai mult decât anul trecut, reiese din cel mai recent studiu de piață Kantar, reprezentativ pentru piața de stomatologie, comandat de rețeaua clinicilor dentare deţinută de dr. Leahu. "Indiferent câte resurse investim la nivel privat în educație, informare și pregătirea profesională a medicilor, nu putem acoperi golurile lăsate de faptul că statul a abandonat pacientul de stomatologie. Sănătatea generală începe cu dinții, imunitatea e influențată semnificativ de accesul la aceste servicii, care e determinat de susținerea autorităților publice. Până atunci, nu putem decât să le reamintim pacienților că igiena e critică, că nivelul de sănătate dentară se stabilește printr-un consult la medic și prin radiografie, nu prin autodiagnosticare și că solicitarea celei de-a doua opinii, și în acest domeniu, nu mai e doar o recomandare", semnalează medicul şi antreprenorul Ionuţ Leahu.
Cristina Şomănescu - vin, 28 ian. 2022, 12:58
Oamenii cheltuie, în medie, 2.000 de lei pe an pentru tratamente dentare, iar jumătate dintre români nu merg deloc la dentist - sondaj Kantar; Ionuţ Leahu: Statul a abandonat pacientul de stomatologie

O treime dintre părinţi nu şi-au adus niciodată copiii la stomatolog, cea mai mare pondere a acestui indicator înregistrată în ultimii patru ani, potrivit studiului antemenţionat.

Sondajul a fost realizat prin metoda CATI, pe eşantion reprezentativ la nivel naţional şi are o marjă de eroare de +/- 3%, au spus oficialii reţelei de clinici dr. Leahu pentru Economica.net.

Rezultatele analizei din acest an relevă cifre îngrijorătoare, în special în privința copiilor pe care vedem că de la an la an tot mai mulți părinți nu îi aduc la dentist, majoritatea din cauza lipsei banilor, deși, conform Legii 95/2006, copiii sunt asigurați gratuit în sistemul sanitar românesc. Este timpul să ne unim – medici, autorități, părinți – și să găsim împreună o soluție pentru această epidemie de probleme dentare netratate. Studiile ne arată că neglijarea sănătății dentare de la o vârstă fragedă are efecte devastatoare pentru sănătatea generală și aduce probleme de creștere”, atrage atenţia medicul Ionuț Leahu, CEO și fondator al clinicilor dentare dr. Leahu.

În topul afecțiunilor din cauza cărora pacienții s-au programat la stomatolog anul trecut, se află cariile, tartrul, îngălbenirea dinților, infecţiile.

Principalele motive pentru care oamenii nu merg la dentist sunt autodiagnosticarea greşită (oamenii cred că nu au probleme dentare), lipsa banilor şi a timpului, mai arată cercetarea făcută de Kantar.

Vorbim încontinuu despre prevenție la nivelul industriei, însă se resimte nevoia acută a unui plan național în acest sens. Indiferent câte resurse investim la nivel privat în educație, informare și pregătirea profesională a medicilor, nu putem acoperi golurile lăsate de faptul că statul a abandonat pacientul de stomatologie. Sănătatea generală începe cu dinții, imunitatea e influențată semnificativ de accesul la aceste servicii, care e determinat de susținerea autorităților publice. Până atunci, nu putem decât să le reamintim pacienților că igiena e critică, că nivelul de sănătate dentară se stabilește printr-un consult la medic și prin radiografie, nu prin autodiagnosticare și că solicitarea celei de-a doua opinii, și în acest domeniu, nu mai e doar o recomandare, semnalează medicul şi antreprenorul Ionuţ Leahu.

 

Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au declarat că în 2020, din totalul cheltuielilor pentru asistența medicală din România, din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, medicina dentară a reprezentat doar 0,33%, ramură pe care au numit-o “Cenușăreasa asistenței medicale”. Subfinanțarea cronică a sistemului de sănătate dentară se vede și în clasamentele europene: România este pe ultimul loc în Europa la incidența cariilor dentare care afectează 99% din populație.

Studiul Kantar a fost realizat în luna ianuarie 2022, la nivel național, pe un eșantion de 1.000 de persoane (56% mediul urban, 44% mediul rural, în procente egale din punct de vedere al categoriilor de vârstă și sex). Sondajul a fost realizat prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing) şi are o marjă de eroare de +/- 3%, au spus oficialii reţelei dr. Leahu pentru Economica.net.

Piața locală de stomatologie a depășit valoarea de 2,33 miliarde de lei în 2020 – venituri cumulate ale celor aproximativ 6.400 de companii active, analizate de Coface România.

Reţeaua clinicilor dentare dr. Leahu este prezentă în 12 orașe din România (București, Pitești, Timișoara, Turda, Constanța, Oradea, Iași, Sibiu, Galați, Ploiești, Cluj-Napoca și Craiova) și cu o clinică la Londra; are 149 de cabinete dentare și un laborator de tehnică dentară complet digitalizat, precum şi o echipă de peste 500 de angajați, dintre care 154 medici și cinci specialiști în anestezie generală. Fiecare clinică integrează cel puțin un centru de radiologie dentară digitală. Rețeaua dispune și de propriul centru de instruire – Centrul de perfecționare dr. Leahu.
Rețeaua clinicilor dentare dr. Leahu este prima entitate din industria healthcare cu obligațiuni corporative tranzacționate pe sistemul multilateral al Bursei de Valori București.

Te-ar mai putea interesa și
Finlanda şi Suedia şi-au depus cererile de aderare la NATO
Finlanda şi Suedia şi-au depus cererile de aderare la NATO
Finlanda şi Suedia şi-au depus miercuri cererile de aderare la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), consultări fiind în curs între aliaţi pentru a înlătura opoziţia Turciei......
Războiul din Ucraina a deraiat o posibilă fuziune între UniCredit şi Commerzbank – Financial Times
Războiul din Ucraina a deraiat o posibilă fuziune între UniCredit şi Commerzbank – Financial Times
Banca italiană UniCredit SpA şi cea germană Commerzbank erau pe punctul de a demara discuţiile cu privire la o posibilă ...
Skoda presează Volkswagen pentru decizia privind uzina de baterii din Europa de Est
Skoda presează Volkswagen pentru decizia privind uzina de baterii din Europa de Est
Oficialii Skoda pun presiune pe grupul Volkswagen pentru ca decizia privind uzina de baterii din Europa Centrală și de ...
Fed: Dacă inflaţia nu decelerează suficient de repede, „atunci va trebui să avem în vedere să acţionăm mai agresiv”
Fed: Dacă inflaţia nu decelerează suficient de repede, „atunci va trebui să avem în vedere să acţionăm mai ...
Creşterea americană trebuie să rămână pozitivă fără a fi prea puternică pentru a putea opri inflaţia, a indicat ...