Obama a deblocat suma de 10 milioane de dolari în cadrul unui ajutor pentru rebeliunea siriană

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a apreciat joi că războiul din Siria a ajuns într-un punct "crucial" şi a deblocat pentru rebeliunea siriană suma de zece milioane de dolari americani în cadrul unui ajutor umanitar şi medical, deja anunţat de Kerry la sfârşitul lui februarie, relatează AFP.
Economica.net - vin, 12 apr. 2013, 08:56
Obama a deblocat suma de 10 milioane de dolari în cadrul unui ajutor pentru rebeliunea siriană

Preşedintele Obama l-a primit pe secretarul general al ONU Ban Ki-moon în Biroul Oval, unde cei doi lideri au discutat despre Siria.

„În mod evident, criza umanitară se agravează, iar secretarul general Ban şi eu însumi suntem de acord să spunem că ne aflăm într-un moment crucial, că noi dăm importanţă unei tranziţii politice eficiente ce respectă drepturile tuturor sirienilor”, a declarat Obama.

El a pledat pentru ideea ca Statele Unite şi Naţiunile Unite „să coopereze, nu doar pentru o soluţionare completă a crizei, ci şi pentru o ameliorare (a situaţiei) populaţiei siriene şi (…) către o tranziţie politică”.

În privinţa dosarului sirian, secretarul general al ONU a afirmat că „a solicitat preşedintelui Obama să dovedească şi să exercite cea mai mare putere în colaborarea cu partenerii fundamentali din cadrul Consiliului de Securitate”, divizat total de câteva luni între occidentali, ruşi şi chinezi.

Înainte să îl primească pe Ban, Obama a dat un un memorandum prin care a ordonat guvernului să aloce o sumă de „până la zece milioane de dolari pentru a furniza ajutor medical şi alimentar Coaliţiei siriene de opoziţie şi Consiliului Suprem Militar” sirian (CSM).

Această asistenţă directă neletală oferită rebeliunii – sub formă de truse medicale şi raţii militare alimentare – a fost anunţată de către secretarul de Stat american John Kerry, pe 28 februarie, în cadrul unei reuniuni internaţionale a „Prietenilor Siriei, la Roma. Valoarea ajutorului nu este cunoscută, nici mecanismul prin care se va face finanţarea.

Suma, „care poate ajunge la zece milioane de dolari (…), se va adăuga celor 117 milioane de dolari acordaţi ca asistenţă neletală Coaliţiei siriene de opoziţie”, explică Caitlin Hayden, o purtătoare de cuvânt a Consiliului pentru Securitate Naţională (NSC).

În plus, Statele Unite oferă Siriei, unde există patru milioane de persoane deplasate în propria ţară şi 1,2 milioane de refugiaţi în ţările vecine, un ajutor umanitar în valoare de 385 de milioane de dolari.

Dar Statele Unite, asemeni altor ţări occidentale, refuză să furnizeze arme rebeliunii siriene, de teama ca acestea să nu ajungă în posesia unor extremişti islamişti.

Totuşi, în timpul unei audieri în Senat, senatorul democrat Robert Menendez, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din această cameră, a apreciat că „a venit timpul să fie luată în calcul furnizarea unei anumite forme de ajutor militar pentru opoziţie”.

Secretarul de Stat adjunct pentru Orientul Mijlociu, Elizabeth Jones, i-a răspuns că Washingtonul va continua să favorizeze o „soluţie politică” pentru Siria.

Te-ar mai putea interesa și
Cât de repede merge trenul de la Sighișoara la Brașov, acolo unde după reabilitarea cu fonduri UE, viteza ar urma să crească la 160 km/h
Cât de repede merge trenul de la Sighișoara la Brașov, acolo unde după reabilitarea cu fonduri UE, viteza ar urma să ...
Lucrările de reabilitare a liniei ferate pe ruta Sighișoara-Brașov nu sunt încă finalizare, iar călătorii din gara Sighisoara sunt confuzi, la prima vedere, atunci când trebuie să se......
Avertizări ANM de Cod portocaliu şi Cod galben de ploi abundente şi vijelii în aproape toată țara, până luni dimineață
Avertizări ANM de Cod portocaliu şi Cod galben de ploi abundente şi vijelii în aproape toată țara, până luni dimineață
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de ploi abundente ...
Fostul președinte ucrainean Poroşenko acuză puterea de la Kiev că i-a interzis ieșirea din țară. El amenință cu ruperea armistițiului politic
Fostul președinte ucrainean Poroşenko acuză puterea de la Kiev că i-a interzis ieșirea din țară. El amenință cu ...
Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, rival politic al actualului şef de stat Volodimir Zelenski, a anunţat sâmbătă ...
Arhipelagul Vanuatu a declarat stare de urgență climatică
Arhipelagul Vanuatu a declarat stare de urgență climatică
Arhipelagul Vanuatu a declarat vineri stare de urgenţă climatică şi a anunţat un plan de 1,2 miliarde de dolari pentru ...