Obama a strâns 15 mil. dolari pentru campania sa, la un dineu organizat de George Clooney

Barack Obama a strâns aproape 15 milioane de dolari pentru campania sa electorală, joi seară, la un dineu organizat la reşedinţa actorului George Clooney, la care au participat numeroase staruri hollywoodiene, ce au plătit sume uriaşe pentru dreptul de a lua cina cu preşedintele american.
Economica.net - vin, 11 mai 2012, 13:27
Obama a strâns 15 mil. dolari pentru campania sa, la un dineu organizat de George Clooney

„Am strâns mulţi bani în seara aceasta, pentru că toată lumea îl iubeşte pe George”, a glumit preşedintele american în faţa celor 150 de donatori din Partidul Democrat reuniţi sub un cort uriaş, în grădina din spatele vilei în stil Tudor pe care George Clooney o deţine la Hollywood, informează AFP.

„Oamenii mă plac, dar ei îl adoră” pe George Clooney, a adăugat Obama, făcându-i să râdă pe participanţi, printre care s-au aflat actorii Jack Black, Billy Crystal, Robert Downey Jr., Salma Hayek, Tobey Maguire şi Barbra Streisand, dar şi creatoarea de modă Diane Von Furstenberg.

În faţa acestui public liberal (de stânga, în sensul american al termenului), Obama s-a referit din nou la tema căsătoriilor gay, în favoarea cărora s-a pronunţat pentru prima dată miercuri seară.

„Adevărul este că aici este vorba de o extensie logică a ceea se presupune că ar trebui să fie Statele Unite. Suntem noi cu adevărat o ţară care primeşte pe toată lumea, oferă tuturor ocazia de a reuşi şi tratează pe toată lumea cu dreptate, iar aceste lucruri ne fac să fim mai puternici? Eu cred că aşa stau lucrurile. Iar aceste adevăruri sunt în joc” pentru alegerile prezidenţiale din 6 noiembrie, a afirmat preşedintele Obama, în aplauzele participanţilor la dineu.

Cu puţin timp înainte ca Obama să ia cuvântul, pe podiumul înconjurat de orhidee, fostul director general al grupului Disney, Jeffrey Katzenberg, unul dintre cei mai importanţi donatori din tabăra lui Obama, a dezvăluit că evenimentul organizat la reşedinţa lui George Clooney a permis strângerea unei sume de aproape 15 milioane de dolari – un record din istoria campaniilor electorale americane.

Fiecare dintre cei 150 de participanţi a achitat 40.000 de dolari – şase milioane de dolari în total – pentru a fi prezent la acest dineu, organizat într-un decor sobru, sub lampioane japoneze, dar al cărui meniu nu a fost dat publicităţii.

Cele nouă milioane de dolari suplimentare au fost obţinute cu ajutorul unei trageri la sorţi, prin care două persoane americane primeau fiecare un loc la acest dineu, în urma unei contribuţii mult mai modeste, suma minimă de participare la tragerea la sorţi fiind de trei dolari. Câştigătorii sunt o învăţătoare din New Jersey şi o femeie casnică din Florida.

Preşedintele Obama, care a petrecut aproape patru ore în reşedinţa lui George Clooney, şi-a început vizita de pe coasta de vest cu o escală la Seattle, unde donatorii săi au vărsat deja o contribuţie de trei milioane de dolari pentru campania lui electorală.

Preşedintele democrat s-a angajat din aprilie 2011 într-o veritabilă cursă pentru obţinerea milioanelor de dolari necesare campaniei sale şi a participat la peste 110 evenimente de campanie. Potrivit celor mai recente cifre, date publicităţii la începutul lunii aprilie, Obama a reuşit să strângă 200 de milioane de dolari într-un an.

Aceste fonduri sunt cruciale, pentru că ele permit finanţarea deplasărilor sale şi achiziţionarea de spaţii publicitare. Candidaţii pot opta pentru o finanţare publică, dar în acest caz bugetul lor este plafonat.

Regulamentul de finanţare a campaniilor a fost modificat în 2010 printr-o decizie a Curţii Supreme care a permis companiilor să plătească contribuţii financiare în favoarea unui candidat, fără limite. Până acum, adversarul lui Obama, republicanul Mitt Romney, a reuşit să beneficieze cel mai mult de pe urma acestei reguli noi, în timp ce democraţii insistă asupra importanţei pe care o au donaţiile persoanelor private.

Militant democrat de multă vreme, George Clooney, de şapte ori nominalizat la Oscar, trofeu pe care l-a obţinut în 2006 la categoria cel mai bun actor în rol secundar, a fost primit de mai multe ori de Barack Obama de când primul preşedinte de culoare din istoria Statelor Unite s-a instalat la Casa Albă, în special pentru a-i vorbi despre situaţia refugiaţilor din Sudan.

Te-ar mai putea interesa și
Startup-ul Swisspod Technologies, care dezvoltă o tehnologie pentru transport terestru de foarte mare viteză, de 1.200 km/h, lansează o rundă de finanţare de 200.000 de euro pe SeedBlink
Startup-ul Swisspod Technologies, care dezvoltă o tehnologie pentru transport terestru de foarte mare viteză, de 1.200 ...
Swisspod Technologies, un startup fondat de doi câștigători ai competiției SpaceX Hyperloop Competition — românul Denis Tudor și Cyril Dénéréaz, anunță o nouă rundă de 200.000 de euro......
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile populaţiei
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile populaţiei
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, ...
36% dintre români folosesc smartphone-ul peste 7 ore pe zi – studiu
36% dintre români folosesc smartphone-ul peste 7 ore pe zi – studiu
Aproximativ 36% dintre români folosesc smartphone-ul peste 7 ore pe zi, iar 71% consideră esențială bateria de mare capacitate, ...
Bosch ar putea anunţa noi concedieri
Bosch ar putea anunţa noi concedieri
Bosch, cel mai mare furnizor mondial de componente auto, a avertizat joi asupra unor noi reduceri de costuri şi de personal, ...