1EUR = 4.7791 RON | Bucureşti 8 º

News

Obama avertizează regimul sirian privind recurgerea la arme chimice

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a avertizat luni regimul preşedintelui Bashar al-Assad cu privire la recurgerea la armele chimice, o "eroare tragică" ce va avea "consecinţe", conform declaraţiilor acestuia citate de AFP.

04 dec, 2012 | Mediafax

"Astăzi vreau să fiu foarte clar pentru Assad şi cei care îi respectă ordinele că lumea întreagă îi urmăreşte. Folosirea armelor chimice este şi va fi complet inacceptabilă", a declarat Obama în cadrul unui discurs la Washington.

"Dacă veţi comite marea greşeală de a utiliza aceste arme, vor fi consecinţe şi veţi răspunde. Nu putem permite ca secolul XXI să fie umbrit de cele mai groaznice arme ale secolului XX", a adăugat Obama.

"Vom continua să susţinem aspiraţiile legitime ale sirienilor, vom colabora cu opoziţia, le vom acorda ajutor umanitar şi vom porni o tranziţie către o Siria eliberată de sub regimul Assad", a mai asigurat preşedintele Statelor Unite.

 Regimul sirian al lui Bashar al-Assad combină precursorii chimici necesari militarizării armelor chimice, probabil a gazului sarin, a declarat pentru AFP un responsabil american aflat sub anonimat.

"Mai multe indicii ne fac să credem că sunt pe cale de a combina precursorii chimici", a explicat acesta la scurt timp după ce Casa Albă şi secretarul de Stat Hillary Clinton s-au declarat a fi "îngrijoraţi" de o eventuală utilizare a armelor chimice de către puterea de la Damasc.

Gazul sarin este o neurotoxină puternică care provoacă paralizie completă şi apoi moartea. Precursorii săi chimici sunt în general stocaţi separat pentru a evita orice accident. Combinarea acestora poate astfel constitui o etapă către militarizarea gazului după care este suficientă plasarea acestuia într-o rachetă, un obuz sau o bombă.

Conform unui responsabil anonim citat de blogul specialist Danger Room, sirienii "sunt în punctul în care este suficient să îl încarce la bordul unui avion şi să îl lanseze", însă cantităţile de precursori combinaţi sunt "modeste".

Comunitatea internaţională a avertizat Damascul de câteva luni privind recurgerea la armele chimice, considerate a fi arme de distrugere în masă. Însă problema a revenit în centrul atenţiei occidentale în ultimele zile.

"Suntem îngrijoraţi de ideea unui regim din ce în ce mai asediat (...) care ia în considerare folosirea armelor chimice împotriva sirienilor", a declarat luni purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney.

Preşedintele SUA Barack Obama a avertizat direct regimul sirian cu privire la folosirea armelor chimice: "Astăzi vreau să fie foarte clar pentru Assad şi cei care îi respectă ordinele că lumea întreagă (îi) urmăreşte. Folosirea armelor chimice este şi va fi complet inacceptabilă", a declarat acesta în cadrul unui discurs la Washington.

Anterior în cursul zilei de luni, regimul de la Damasc a afirmat că nu va utiliza arme chimice împotriva poporului său ca reacţie la un "avertisment sever" lansat de secretarul de Stat Hillary Clinton.

Arsenalul chimic sirian există de mai multe decenii şi include mai ales iperită (gaz muştar), sarin şi VX.

Stocurile siriene sunt de ordinul "sutelor de tone" de agenţi chimici diverşi, conform lui Leonard Spector, expert al centrului de studii pentru nonproliferare al Institutului Monterey (Statele Unite).

Datele publice sunt rare deoarece Siria este una dintre puţinele state care nu au semnat Convenţia de interzicere a armelor chimice şi nu este astfel membră a Organizaţiei care se ocupă de controlul aplicării acestei convenţii, OIAC.

Secta japoneză Aum Shinrikyo (Aleph) a utilizat gazul sarin în cadrul unui atentat la metroul din Tokyo la 20 martie 1993, provocând 13 morţi şi intoxicând peste 6.000 de călători.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO