Obama discută despre securitate cu liderii din Libia şi Egipt

Preşedintele american Barack Obama i-a sunat pe liderii din Egipt şi Libia pentru a discuta despre cooperarea lor în domeniul securităţii după atacul asupra consulatului american din Benghazi şi manifestaţiile de la Cairo, a anunţat joi Casa Albă, citată de AFP.
Economica.net - joi, 13 sept. 2012, 12:30
Obama discută despre securitate cu liderii din Libia şi Egipt

Obama i-a cerut Libiei să colaboreze cu Washingtonul pentru a-i aresta şi a-i aduce în faţa justiţiei pe ucigaşii ambasadorului şi ai altor trei americani şi a exercitat presiuni asupra Egiptului pentru ca acesta să îşi respecte angajamentele în materie de protejare a reprezentanţelor diplomatice ale Statelor Unite şi a personalului lor.

Apelul telefonic intervine după atacul de marţi al islamiştilor armaţi asupra consulatului general al Statelor Unite la Benghazi (estul Libiei), unde au fost ucişi ambasadorul şi trei cetăţeni americani şi la câteva ore după ce protestatarii au escaladat zidul ambasadei americane la Cairo şi au smuls drapelul SUA.

Publicitatea făcută în jurul autorului unei înregistrări video controversate, difuzată pe Internet şi intitulată „Innocence of Muslims” se află la originea acestor evenimente, chiar dacă Statele Unite ridică semne de întrebare asupra caracterului organizat şi prea puţin spontan al atacului comis de islamişti asupra consulatului lor din Benghazi.

„Preşedintele l-a sunat astăzi pe preşedintele egiptean (Mohamed) Morsi pentru a discuta cu el despre parteneriatul strategic dintre Statele Unite şi Egipt”, a precizat Casa Albă, referindu-se la conţinutul discuţiei telefonice iniţiate de Obama.

„Preşedintele Obama a subliniat că este important ca Egiptul să-şi respecte angajamentul de a coopera cu Statele Unite pentru a garanta securitatea personalului şi instalaţiilor diplomatice” americane.

Confruntări aveau loc joi dimineaţa în faţa ambasadei Statelor Unite la Cairo între manifestanţi şi poliţie, care a folosit gaze lacrimogene potrivit imaginilor transmise în direct de televiziunea publică egipteană.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, 13 persoane au fost rănite în aceste violenţe sporadice care au început în noaptea de marţi spre miercuri.

De partea libiană, Obama a discutat pentru prima dată cu preşedintele Congresului naţional general libian, Mohamed al-Megaryef, de la alegerea acestuia, în august, la conducerea adunării, mulţumindu-i pentru condoleanţele pe care acestea i le-a transmis după moartea celor patru cetăţeni americani.

„I-a spus că apreciază cooperarea Guvernului şi poporului libian cu Statele Unite, după acest atac scandalos, şi a subliniat că Guvernul libian trebuie să continue să colaboreze cu noi pentru a asigura securitatea personalului nostru”, a declarat Casa Albă într-un comunicat separat.

Preşedintele american i-a „subliniat clar” interlocutorului său că este necesară cooperarea „pentru identificarea autorilor atacului şi aducerea lor în faţa justiţiei”, a adăugat aceasta.

Te-ar mai putea interesa și
X anunță că va contesta un ordin impus de autoritățile australiene pentru a șterge mai multe postări scrise de utilizatori după înjunghierea unui episcop creștin
X anunță că va contesta un ordin impus de autoritățile australiene pentru a șterge mai multe postări scrise de utilizatori ...
Platforma de socializare X a anunțat sâmbătă că va contesta în instanță un ordin al unui organism de reglementare australian, în care i se cere să elimine unele postări legate de......
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Constructorul auto japonez Honda va investi 4,2 miliarde de reali (807,74 de milioane de dolari) în fabrica sa Itirapina ...
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero a reușit să se mențină pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul ...
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 de tone echivalent ...