Obama: Incidentul de la JPMorgan arată nevoia de reforme pe Wall Street

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, consideră că pierderea de cel puţin 2 miliarde de dolari anunţată de JPMorgan Chase, cea mai mare bancă americană, în urma unor greşeli în strategia de tranzacţii cu derivate financiare, ilustrează necesitatea reformei pe Wall Street, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 15 mai 2012, 10:57
Obama: Incidentul de la JPMorgan arată nevoia de reforme pe Wall Street

Criza de la JPMorgan a fost comentată luni seara de liderul de la Washington pentru postul de televiziune ABC, într-un material care va fi difuzat marţi.

„JPMorgan este una dintre cele mai bine administrate bănci. Jamie Dimon, directorul general, este unul dintre cei mai deştepţi bancheri pe care îi avem, şi cu toate astea au pierdut, la o primă numărătoare, 2 miliarde de dolari. Nu cunoaştem toate detaliile. Va fi o anchetă. Acesta este motivul pentru care am adoptat reforma Wall Street”, a spus preşedintele SUA.

Obama a avertizat că o eroare similară la o bancă mai puţin stabilă ar fi putut impune intervenţia guvernului.

„Ideea era că, chiar dacă eşti deştept, poţi face greşeli şi, din moment ce aceste bănci sunt asigurate, sprijinite de contribuabili, nu vrem să-ţi asumi riscuri care ar putea conduce la o nouă situaţie de bailout, deoarece am trecut deja prin asta şi nu ne-a plăcut. Este una dintre cele mai bine adminsitrate bănci. Dacă ar fi vorba de o bancă mai puţin puternică, mai puţin profitabilă, care face aceleaşi pariuri, noi, guvernul, am fi fost poate nevoiţi să intervenim, şi de aceea este atât de importantă reforma Wall Street”, a declarat Barack Obama, aflat în campanie pentru alegerile prezidenţiale din această toamnă.

Adoptarea în Congres a reformei reglementării Wall Street a fost una dintre principalele succese ale administraţiei Obama, însă implementarea şi aplicarea noii legislaţii se dovedeşte anevoioasă.

Obama, susţinut de Partidul Democrat, a subliniat că poziţionarea sa pentru o supraveghere mai atentă a industriei financiare diferă de politica lui Mitt Romney, cel mai probabil contracandidatul preşedintelui în exerciţiu la alegerile din această toamnă.

„Avem divergenţe reale aici, deoarece guvernatorul Romney, unii dintre membrii republicani ai Congresului şi industria financiară susţin că acest lucru nu este necesar, că împiedică formarea capitalului. Vrem o industrie financiară de succes. Aceasta a fost întotdeauna una dintre caracteristicile distinctive ale Americii. Însă ceea ce ne face cea mai bună industrie financiară este transparenţa, răspunderea, reglementările, astfel încât micii investitori să simtă că banii aduşi pe Wall Street nu vor dispărea brusc”, a explicat Obama.
JPMorgan Chase, cea mai mare bancă americană după active, a anunţat joi o pierdere de cel puţin 2 miliarde de dolari în urma unor greşeli ale biroului londonez în elaborarea şi executarea strategiei de tranzacţionare cu derivate financiare. Pierderea s-ar putea ridica spre 3 miliarde de dolari odată cu evaluarea în amănunt a daunelor, a precizat directorul general al băncii, Jamie Dimon.
Incidentul va rezulta probabil în sancţiuni importante pentru directorii şi angajaţii responsabili pentru tranzacţiile respective. Directorul executiv de investiţii al JPMorgan, Ina Drew, care a condus direct departamentul londonez răspunzător pentru pierdere, şi-a depus luni demisia.

Te-ar mai putea interesa și
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această eveniment a redus recompensa pentru procesarea blocurilor, trecând de la 6,25......
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să ...
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului ...