Obama: Noua politică a SUA faţă de Cuba marchează un „moment de cotitură” în spaţiul latino-american

Economica.net
11 04. 2015
cuba_sua_48144900

Astfel, Barack Obama a subliniat că noua politică a Statele Unite faţă de Cuba marchează un ‘moment de cotitură’ în spaţiul latino-american. ‘Faptul că preşedintele Raul Castro şi cu mine ne aflăm astăzi aici este un eveniment istoric’, a punctat liderul de la Casa Albă.

El a promis că Statele Unite ‘privesc către viitor’ şi nu vor fi ‘prizonierele trecutului’ în relaţiile cu statele din această regiune, răspunzând direct acuzaţiilor preşedintelui ecuadorian, Rafael Correa, care a afirmat anterior că SUA ‘continuă intervenţiile ilegale’ în America Latină, dând exemplul solicitărilor adresate Congresului de către Administraţia de la Washington pentru alocarea de resurse în vederea ‘apărării libertăţii de expresie’ în Cuba, Venezuela, Ecuador şi Nicaragua.

Obama a admis că în trecut politica Washingtonului pentru apărarea drepturilor omului pe continentul american nu a fost întotdeauna cea mai inspirată, dar a menţionat în continuare că vremea intervenţiilor SUA în această zonă a trecut, scrie Agerpres.

La rândul său, liderul cubanez a susţinut un lung discurs de 42 de minute, în care l-a caracterizat pe omologul său american drept un ‘om onest’, dar a criticat ceea ce Havana consideră a fi ingerinţele precedentelor administraţii de la Washington în afacerile interne ale Cubei şi ale altor state latino-americane.

Raul Castro şi-a exprimat totodată susţinerea faţă de omologul său venezuelean, Nicolas Maduro, ale cărui relaţii deosebit de tensionate cu Washingtonul au determinat Administraţia americană să considere situaţia politică din Venezuela o ‘ameninţare’ la adresa securităţii interne a SUA.

Potrivit Casei Albe, Barack Obama şi Raul Castro ar urma să aibă, tot sâmbătă, o scurtă conversaţie în marja summitului, care ar fi prima întrevedere între liderii SUA şi Cubei după anul 1956.

În luna decembrie, ei au anunţat începerea unui proces de normalizare a relaţiilor diplomatice dintre Washington şi Havana, rupte din anul 1961.

Totuşi, după o serie de contacte între oficiali de rang înalt din ambele ţări ce au urmat acelui anunţ, reluarea acestor relaţii pare să întârzie, existând în continuare unele obstacole majore, cum ar fi menţinerea Cubei pe lista Departamentului american de Stat ce cuprinde statele care sprijină terorismul, sau neridicarea embargoului american instituit împotriva Cubei în anul 1962.

Raul Castro i-a cerut lui Barack Obama, în discursul rostit, să grăbească scoaterea ţării sale de pe acea listă şi ridicarea embargoului, însă liderul de la Casa Albă a amintit anterior că a făcut demersurile pe lângă Congres, al cărui vot favorabil este obligatoriu în astfel de chestiuni, dar cele două camere ale legislativului de la Washington, ambele controlate de republicani, încă manifestă unele rezerve. Barack Obama a relaxat parţial embargoul, în limita prerogativelor sale, dar autorităţile cubaneze consideră acest lucru ca fiind ‘insuficient’.