1EUR = 4.7800 RON | Bucureşti 10 º

Extern

Obama propune majorarea salariului minim în SUA

Preşedintele SUA, Barack Obama, a propus creşterea salariului minim la nivel federal de la 7,25 de dolari la 9 dolari pe oră, pentru a susţine economia, şi a avertizat că se va folosi de toate atribuţiile pentru impunerea unor măsuri variind de la schimbări climatice la industria prelucrătoare.

13 feb, 2013 | Mediafax

În primul discurs despre Starea Naţiunii după câştigarea unui nou mandat de preşedinte, Obama a prezentat propuneri variate, inclusiv negocierea unui acord pentru o zonă de liber schimb SUA-UE şi chletuieli de 50 de miliarde de dolari pentru proiecte de infrastructură "urgente". Obama a lăudat acţiunile unor companii precum Ford şi Apple de a readuce locuri de muncă înapoi în SUA, potrivit Bloomberg.

"Este misiunea nostră neterminată să ne asigurăm că această administraţie lucrează pentru cei mulţi şi nu pentru cei puţini; că încurajează spiritul întreprinzător, recompensează iniţiativa individuală şi face disponibile oportunităţi pentru fiercare copil al acestei mari naţiuni", a declarat Obama într-un discurs de o oră, susţinut în faţa camerelor reunite ale Congresului.

Obama a promis, de asemenea, să facă eforturi mai mari pentru impunerea unor planuri anterioare privind taxele şi armele.

Preşedintele american se află în dispută cu opoziţia republicană din Congres în negocierile pentru oprirea activării automate a unor reduceri de cheltuieli de 1.200 de miliarde de dolari la 1 martie. Disputa vizează, de asemenea, şi rolul statului în combaterea inegalităţii sociale, o temă centrală a campaniei de realegere.

Propunerea pentru majorarea salariului minim este prima de la insatalarea lui Obama la Casa Albă. Salariul minim a crescut ultima dată în 2009, însă majorarea s-a datorat unei legi semnate în 2007 de preşedintele de la acea vreme, George W. Bush.

Majorarea salariului minim la 9 dolari pe oră până la sfârşitul anului 2015 l-ar aduce la cel mai ridicat nivel ajustat pentru inflaţie începând cu anul 1981, în mandatul preşedintelui Ronald Reagan, potrivit datelor Casei Albe.

O astfel de majorare ar afecta 15 milioane de oameni şi ar necesita aprobarea Congresului. Membrii republicani ai Congresului au criticat repetat astfel de propuneri, afirmând că majorarea salariului minim ar lăsa fără locuri de muncă mulţi angajaţi cu venituri reduse, întrucât companiile ar încerca să evite majorarările de costuri.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO