Obama şi Merkel avertizează: Orice intervenţie a Rusiei în Ucraina este ‘inacceptabilă’

Economica.net
10 08. 2014
ukraine_russia_crisis_pol_1_11621300

‘Cei doi lideri sunt de acord asupra faptului că orice intervenţie rusă în Ucraina, chiar sub pretext , este inacceptabilă fără acordul expres şi oficial al guvernului Ucrainei’, a anunţat Casa Albă într-un comunicat.

‘Aceasta ar încălca legislaţia internaţională şi ar conduce la consecinţe suplimentare’, a adăugat executivul american referindu-se la numeroasele sancţiuni economice aflate în vigoare împotriva Moscovei.

Barack Obama şi Angela Merkel a reînnoit apelul adresat Rusiei de a încerca să găsească o rezolvare politică a crizei.

Preşedintele american a făcut aceleaşi afirmaţii cu prilejul unei discuţii telefonice avute anterior cu premierul britanic, David Cameron.

La rândul său, Moscova a dezminţit orice tentativă de incursiune a trupelor sale în Ucraina, aşa cum o acuză Kievul.

Ucraina, dispusă să accepte o misiune umanitară internaţională la Lugansk


Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, s-a arătat dispus să accepte o misiune umanitară la Lugansk, bastion separatist din estul Ucrainei, cu condiţia să fie internaţională, neînarmată şi să intre prin punctele de trece a frontierei controlate de Kiev, relatează AFP.

În cursul unei convorbiri telefonice avute cu cancelarul german, Angela Merkel, Petro Poroşenko a informat-o despre discuţiile în acest sens cu preşedintele Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, Peter Maurer, şi cu alţi parteneri internaţionali, a anunţat preşedinţia de la Kiev într-un comunicat.

‘Suntem dispuşi să acceptăm ajutorul umanitar dacă această misiune este internaţională, fără escortă militară şi vine prin punctele prin punctele de trece a frontierei controlate de grănicerii ucraineni’, a subliniat Poroşenko citat în documentul amintit.

În cursul unei reuniuni de urgenţă a ONU, care a avut loc vineri, Rusia a propus să desfăşoare o ‘misiune umanitară’ sau să creeze coridoare umanitare pentru a veni în ajutorul populaţiei din estul Ucrainei.

Această iniţiativă a fost respinsă de Kiev şi de occidentali care se tem că ar putea servi ca pretext pentru o invazie.

La Lugansk, autorităţile locale au calificat situaţia ca fiind ‘critică’, în condiţiile în care, de o săptămână, acest fief separatist nu mai dispune de curent electric, apă curentă sau reţele telefonice, iar rezervele de alimente se epuizează rapid.