Obama vrea să cheltuiască până la 10 mld. dolari pentru refinanţarea creditelor ipotecare

Preşedintele american Barack Obama a cerut miercuri Congresului să aprobe un plan de 5-10 miliarde de dolari pentru refinanţarea creditelor ipotecare ale populaţiei, ca parte a unui program mai amplu destinat susţinerii pieţei imobiliare, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 02 feb. 2012, 07:41

Obama a prezentat pentru prima oară propunerile săptămâna trecută, în discursul privind starea naţiunii, iar acestea includ contribuţia băncilor la refinanţarea creditelor populaţiei prin plata unei taxe. Propunerea a fost imediat criticată de republicani.

Casa Albă a prezentat mai multe detalii miercuri.

Aproape 11 milioane de americani se află în situaţia în care datorează băncilor mai mult decât valorează casele pe care le deţin. Alte câteva milioane de americani şi-au pierdut deja locuinţele în favoarea băncilor.

„Adevărul este că relansarea pieţei imobiliare va dura mai mult decât ne-am aşteptat. Trebuie să facem tot posibilul pentru a redresa situaţia”, a afirmat Obama într-un discurs susţinut la Falls Church, Virginia.

Soluţia propusă de Obama este diferită de cea a principalului contracandidat republican la preşedinţie, Mitt Romney, care a spus că prescrierile împrumuturilor ipotecare trebuie lăsate să îşi urmeze cursul.

Potrivit Casei Albe, programul de refinanţare a creditelor ar trebui să fie derulat de Administraţia Federală pentru Locuinţe. Instituţia a fost grav afectată de cazurile tot mai numeroase de default al ipotecilor pe care le-a asigurat, iar rezervele sale de capital au atins anul trecut un minim record.

Este posibil ca mulţi republicani să se opună extinderii prerogativelor administraţiei pentru locuinţe, de teamă că pierderile vor fi suportate de contribuabili.

Propunerea lui Obama, care are nevoie de aprobarea Congresului, ar fi destinată titularilor de credite care şi-au plătit la zi ratele în ultimele şase luni, iar în cele şase luni precedente nu au întârziat cu mai mult de o rată.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Compania Naţională "Poşta Română" (CNPR) a depus în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) procedura de consultare publică pentru achiziţia unei game largi de servicii medicale......
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar – studiu
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar ...
Bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar, pentru 60% dintre cititori, arată ...
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Partidul Social Democrat va valida săptămâna viitoare în forurile statutare candidatura Gabrielei Firea la Primăria ...
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Cea mai recentă înjumătățire (halving-ul) a recompenselor pentru “minarea” de bitcoin a avut loc săptămâna trecută ...